jagnięcina duszona - 99 przepisów (strona:3/7)

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 165

Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi

karmelowy
Jagnięcina duszona w sosie 122

łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jagnięcinę dzielimy na porcje, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy zioła i dusimy na małym ogniu 45 min. Całość zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 208

Książka została podzielona na rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone w białym winie i koniaku, La Vignarola - potrawka żony winiarza, Carciofi alla Giudia - rzymskie karczochy po żydowsku) Abruzja (np. Agnello Piccino, Piccino, Piccio - delikatna, delikatniejsza, najdelikatniejsza jagnięcina po słońcem, Il Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja

Brzuszki Łakomczuszki
Ryż a'la pilaw z gotowanym indykiem 261

Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem duszony na bulionie z dodatkami. Robię często w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. Podaje sam lub nadziewam nim warzywa i takie gotuję na parze lub zapiekam. Potrawa idealna

Buniabaje w kuchni
Kulinarne historie w podcastach 158

ławo i przygotowałam dla Was coś innego – klika kulinarnych historii w podcastach . Choć jedna z nich nawiązuje do alergii na czerwone mięso, ale zaczyna się od soczystej jagnięciny i cheeseburgera. Gwarantuję Wam, że nie które te słuchowiska wzbudzają taki apetyt, jak słynny gulasz po burgundzku w jednej ze scen z Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu(...)obojętnie obok domowych burgerów lub karczku duszonego z cebulką, jaki tato robi. Ten podcast jest bardzo mięsny, a konkretnie opowiada historię Amy Pearl, której pewnego dnia ciało przestało tolerować czerwone mięso . Jak sama opowiada, od zawsze uwielbiała jeść mięso. I tak pewnego słonecznego dnia na grillu u przyjaciół, po zjedzeniu pysznej jagnięciny poczuła się bardzo dziwnie. Na tyle dziwnie

Pink Envelope
Korma z wołowiną 216

miejsca możemy je dostrzec. Korma z jagnięciną, którą jadłam po raz pierwszy zapadła mi w pamięć najbardziej. Sos był aksamitny i delikatny, a jednocześnie pełen smaku. To mój niedościgniony ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być śmietana.Korma oznacza dusić i faktycznie warto dać mięsu czas

W kuchni wieczorem
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 145

Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert Harna zafundował nam deser w postaci brownie z fasoli

Pasja Smaku
Marokański tagine z jagnięciną 218

wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże kawałki papryczki chili, które pozbawiłem pestek. Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim

Wyprawy kulinarne
mielone z czubricą na kapuście młodej... 192

gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami(...)SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości żołądkowe - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 110

śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy(...)beczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny, intensywny bukiet ciemnych owoców z nutą aromatycznych przypraw. Dobrze zbalansowane, harmonijne tradycyjne wino. Niczego nie udaje. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z jagnięciny, dzika, sarny. Na pewno sprawdzi się z twardymi serami oraz wędlinami. Powinno też podkreślić smak tradycyjnej (bez śmietany)carbonary. Bardzo ciekawa prezentacja. Bardzo solidne przyjazne wina. Bardzo klimatyczne zabytkowe wnętrza

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 100

niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek Trąbski przygotował wspaniałe danie(...)niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny

królestwo garów
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 168

Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka(...)zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę

Karo in the Kitchen
Musaka - grecka zapiekanka. 120

zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz(...)osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić

zadanie-gotowanie
Pieczona łopatka jagnięca 168

pewnością znała się na rzeczy, ale jakoś świadomość o specyficznym zapaszku w mojej pamięci nie była zbyt zachęcająca. Wszystko zmieniło się pewnego dnia kiedy w restauracji polecono nam duszoną baraninę i zachwalano jak jest wyśmienita! Pamiętam jak dziś, że byliśmy w trójkę i wszyscy ją zamówili. Pierwszy kęs z lekką obawą i dystansem, a później ... euforia! Cudowne mięso, rozpływające(...)tego po co sięgamy z półek i szukamy produktów dobrej jakości. Dzisiaj hodowla owiec w Polsce szacowana jest na około 200 tysięcy, a my chyba nie do końca daliśmy jagnięcinie / baraninie szanse!  Czy wiecie, że owce są jednymi z nielicznych ssaków, które nie chorują na choroby nowotworowe? Wszystko przez kwas orotowy, wyjątkową witaminę B13, która znajduje się w tkankach

Plate of Joy