dałam trzcinowy, by nie było w szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki(...)się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków
Smaczne Zdrowepodania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora: 1 duży por 1 mała marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)zdejmujemy wierzchnią warstwę – nie będą potrzebne. Resztę kroimy na półplasterki. Wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Zostawiamy na chwilę, aby woda odciekła. W tym czasie marchewkę, jabłko i kalarepę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich pora. Mieszamy. Do malutkiego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Zakręcamy
Poezja smakutrzeba było je podbierać. Część poszła w słoiki, trochę się zjadło. A na resztę trzeba było coś wymyślić. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam
Passion of Cookingkawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka
Cynamonowe szczęścieByło święto jabłka i było coś z jabłkami- ruchanki. ..a dziś święto kawy ..więc jest i kawa i coś do kawy z dodatkiem kawy...Szybko zrobione..a w smaku takie..mhm..niby dobre, ale mi jakoś nie posmakowały za bardzo...Przepis miałam zapisany dawno temu, ale niestety nie zapisałam skąd..Chciałam zrobić wzorek ..no i zrobiłam
Moje domowe kucharzeniewyjąć formę z chłodziarki i całość zapiec. Na sobotnie i niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na wspólne gotowanie i wspólny posiłek, to danie idealne. Możecie użyć samych jabłek lub samych brzoskwiń. Ważne, żeby owoce użyte do puddingu nie były wcześniej mrożone albo bardzo wodniste, bo mocno rozcieńczą masę mleczno-jajeczną i całość się dobrze nie zetnie. SKŁADNIKI(...)jajka M 1/8 kostki masła, rozpuszczona, plus łyżeczka masła do wysmarowania formy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 garść rodzynek 1 duża brzoskwinia 1 średnie jabłko kilka kropli ekstraktu waniliowego
Karo in the Kitchenszkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon- 1 łyżeczka * olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * jabłka – ok. 500 g * cukier – 4 łyżki(...)PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety. Obtaczamy w białkach
Ostra na Słodkozalewam wodą, zagotowuję, zlewam, zalewam nową wodą, dodaję cukier lub miód i przesmażam. Pyszny dodatek do mięs gotowy! Składniki: 4 nóżki kacze (waga około 1 kg), 2 małe kwaśne jabłka, 2 łyżki jarzębiny przesmażonej z cukrem lub miodem , sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek Sposób przygotowania: Nóżki opłukać i osuszyć. Natrzeć porządnie solą i przyprawami(...)żałujemy majeranku). Wklepać przyprawy w mięso i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać jarzębinę i pokrojone w ósemki jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem ( jest
Nie tylko w kuchniwiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać. 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej(...)masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut
Apetyczna babeczkaOwoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Każdy z nas powinien wyrobić w sobie nawyk płukania owoców i warzyw po powrocie z zakupów. Dziś krótka i prosta instrukcja jak szybko usunąć pestycydy z owoców i warzyw. 1. Zlew(...)napełniamy wodą (mniej więcej do połowy - zależy od ilości owoców/warzyw), jeśli mamy tylko kilka np. jabłek to użyjmy w tym celu zwykłej miski. Do wody dodajemy około 100ml (pół szklanki) octu i zakupione warzywa/owoce. Trzymamy w tej kąpieli 3 minuty. 2. Do drugiej komory wlewamy świeżą wodę z 1 łyżka sody oczyszczonej (tym razem
IzaGotujeDzisiaj zapraszam na cynamonowe muffinki z jabłkami. Są mięciutkie i pachną(...)korzennie cynamonem. Składniki (na 12 muffinek): 250 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 150 g cukru 1 jabłko 2 jajka 50 g roztopionego masła 175 ml mleka Wykonanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do suchych składników i ponownie
Smak mojego domukonkursie z marką Marwit organizowanym na portalu Durszlak. Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku! Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit
SMYKWKUCHNISuszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu mogą stanowić smaczną, zdrową przekąskę. Dlatego warto mieć w domu spory zapas suszonych jabłek, gruszek, truskawek, które można dać dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy Jednocześnie ich wykonanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani pracochłonne. Po co więc kupować gotowe produkty, skoro niewielkim nakładem można przygotować w domu(...)małe, można też suszyć pokrojone w ósemki, ale wtedy czas suszenia ulegnie wydłużeniu. Po ususzeniu owoce powinny być miękkie i elastyczne, przesuszone nie będą tak smaczne. Suszone gruszki i jabłka szybko chłoną wilgoć, dlatego należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość ma się przyrumienić (także masa jogurtowa). Przepis pochodzi z książki "Alfabet
Mania Wypiekaniacukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 500 gram, sól - szczypta DODATKI: powidła śliwkowe 250 ml/słoik, kasza manna 2 łyżeczki, morele suszone 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba w misie robota łyżką drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru, przykryć talerzem i na 30 minut zostawić(...)ułożyć wokól tego pierwszego w formie trzeci pasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabbłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto
W Mojej Kuchni Lubię