Gęś pieczoną z jabłkami , tak jak kaczkę z jabłkami zna prawie każdy z nas i to od „zawsze”. Gęś , wzorując się na starych przepisach, można zamiast jabłkami nadziać ziemniakami: w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku „ Można też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast jabłkami
królestwo garówSkładniki: - jajo – 2 szt. - mąka żytnia – 1 łyżka (15g) - jabłko – ½ szt. (100g) - białko – (30 g) - mleko (30ml) -cynamon – (3 g) - masło klarowane (3g) Wykonanie: Jabłko zetrzeć na tarce, posypać cynamonem. Jaja wymieszać z mlekiem, dodać białko i mąkę, wymieszać dokładnie. Do masy dodać ½ startego jabłka. Wymieszać ponownie, usmażyć 2 naleśniki. Pozostałe starte jabłko wyłożyć na naleśnika, przykryć drugim
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaskcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1 ŚNIADANIE Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis: https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE – Jabłko – 1 szt. OBIAD Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w sosie serowym(...)odżywkę białkową i mąkę. Wymieszać dokładnie. Smażyć placka na maśle klarowanym. Usmażonego placka posmarować jogurtem, złożyć na pół. II ŚNIADANIE 115 kcal - jabłko – 1 szt. OBIAD Risotto szpinakowe z kurczakiem (1 porcja) 350 kcal (B:34,2 g W:42,2 g T:5 g) PODWIECZOREK
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasŚniadanie pachnące cynamonem. Lekkie, puszyste placuszki z duszonym jabłkiem to idealne rozpoczęcie dnia. 250 g twarogu chudego 220 g jogurtu śmietankowego (użyłam Strzałkowo, 9% tłuszczu) 2 jajka 100 g mąki Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przetartej tłuszczem. 2 jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka agaru 1/2 szklanki wody(...)Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w rondelku, podlewając wodą. Dodajemy cynamon i agar, mieszamy dokładnie. W razie potrzeby dolewamy wody. Można także dosłodzić, jeśli słodycz jabłek nie jest wystarczająca. Wyszły mi 4 porcje po 3 placki, każda ok. ok. 280 kcal, B: 21 g, T: 9 g, W: 30 g Przepis dostępny jest także w aplikacji Fitatu
KucharzycaPieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów słodkości z królem polskich owoców. Składniki: 260g mąki pszennej 120g masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy(...)łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości 5-7 mm. 2. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić
Szalona Kuchnia EwelinyJabłecznik z budyniem na kruchym cieście Pyszne połączenie soczystych jabłek z budyniem i kruchym, maślanym ciastem. Idealna szarlotka do kawy w jesienne południe Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 2 łyżki kaszki manny Masa budyniowa: 1 litr mleka(...)opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy) 100g cukru 1 łyżka masła 1 kg jabłek opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta *** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie
Blog z Apetytemciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone bez dodatku cukru, za to ze zdrowym miodem, co zapewnia im nieziemski aromat. Dodatek sera i prażonych(...)jabłek sprawia, że w środku są cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć
Cooking Monsterplastry lub dodatkowo zalana galaretą. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, pamiętajcie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 1kg szynki wieprzowej (najlepiej „Kulki”) 3 jabłka szara reneta 1 łyżka masła Składniki na marynatę: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia 1 łyżeczka sosu sojowego Odrobina pieprzu 1 płaska łyżeczka soli(...)jabłko szara reneta Sposób przygotowania: Jedno jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub kroimy w malutką kosteczkę. Łączymy je z pozostałymi składnikami marynaty- łyżką miodu, sosem sojowym, musztardą oraz przyprawami. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i – jeśli chcemy- przewiązujemy bawełnianym sznurkiem, by nadać odpowiedni kształt. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujemy
Kuchnia w czekoladzieaccompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi(...)noci 40 g di uvetta 20 g di zucchero di canna 5 biscotti 1 cucchiaio di burro 1 cucchiaio di latte 1 uovo un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kostkę. Jabłka podsmażamy na łyżce masła z dodatkiem cukru trzcinowego i szczypty cynamonu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy
La grande e la piccola cuocaJabłka pod kruszonką z mąki kokosowej. Potrzeba tylko 20 minut i już cieszycie się zapachem szarlotki. jabłka 4 szt. mąka kokosowa 1/2 szklanki maka ryżowa 1/2 szklanki masło/zimny olej kokosowy 75 g cynamon lub przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cukier trzcinowy 2 łyżki Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon wymieszać. Przełożyć(...)kokilek. Z mąki kokosowej, ryżowej, cukru masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji zrobić kruszonkę. Posypać na wierzch jabłek. Zapiec w 200 stopniach C przez 20 minut. Podawać z gałką lodów opcjonalnie
AZgotuj!wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Jeżeli chodzi o przepis na mus z dyni, wrzucę go na bloga za parę dni. Składniki: 1 szklanka musu z dyni 2 szklanki mąki tortowej(...)szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jabłka (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka
KardamonovySkładniki Ciasto 500 g mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza tu łyżka tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie(...)podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno- papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny i pocięte
w mojej kuchniCiasto wiewiórka to idealny jesienny wypiek. Połączenie orzechów włoskich i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak. Ciasto jest całkowicie bezmleczne, gdyż do pieczenia go można wykorzystać olej. 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka Jajka ubijamy z cukrem aż nie zrobią się jasne(...)puszyste. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszając powoli wlewamy olej. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i jabłka pokrojone w kostkę. Całość mieszamy tak, by równomiernie rozprowadzić orzechy i jabłka w cieście. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Pieczemy
Dieta bez mlekaJesień i zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie(...)łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder – do smaku * sok jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszkę. Podpiec w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut. Składniki na jabłka: Według przepisu powinno się kilogram jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z 3 łyżeczkami cynamonu. Do swojej szarlotki użyłam jabłka przygotowane na zimę (uprażone z cukrem(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Białka wykładamy na jabłka i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 50 minut
Mam apetyt na ...