uznanie. Jedne tradycyjne, inne bardzo pomysłowe i na pewno wszystkie pyszne! Dlatego bardzo ciężko było mi wybrać tylko 3 osoby, do których trafi książka Wydawnictwa REA - SJ "Polskie Jabłka". Po długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe(...)serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce "Polskie jabłka" znajdziecie mnóstwo ciekawostek na temat tych bardzo popularnych w naszym kraju owoców i ciekawych inspiracji do dalszego twórczego kucharzenia. Osoby nagrodzone proszę aby do piątku 2 września przesłały
Smakołyki AsiCzary Gary – tym razem szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 margaryny ok. 1 kg jabłek cynamon do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej) Sposób przygotowania: Z mąki, cukry, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie(...)części. Jedną część rozwałkowywujemy i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formie do pieczenia. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowywujemy drugą część ciasta na placek, kładziemy na jabłkach i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać szarlotkę
WojnaNaSmaki.plMiałam w lodówce drożdże, które trzeba było już wykorzystać i kilka jabłek w misce na stole, za poradą mamy upiekłam to pyszne, mięciutkie ciasto. Jeszcze nie raz na pewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta. Składniki: Ciasto: 100g drożdży 3/4 szkl cukru 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka szklanka(...)zasypać cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej a na końcu zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Po 3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, przelać do blachy, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok 45 minut w temperaturze
Motylkowa Kuchniajabłkowo-bananowe, 12 sztuk 2 średniej wielkości banany 2 jabłka 3 łyżki płatków jaglanych 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z bananem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć(...)dwóch stron na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi powidłami lub konfiturą. Placuszki jabłkowo-cynamonowe, 16 sztuk 4 małe (ok. 130-150 g) jabłka 1 niepełna szklanka maślanki (ok. 200 ml) 1 szklanka mąki 1 opakowanie (ok. 150 g) naturalnego serka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 2 łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli
Kucharzycacudowny! :) Składniki (2 porcje): 100 g płatków owsianych 100 ml mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru z cynamonem 2 łyżki ksylitolu 1 jajko 2 małe jabłka (u mnie papierówki) 1 łyżka oleju kokosowego dżem śliwkowy (Natjun) Przygotowanie: Podgrzej delikatnie mleko (nie zagotuj!) i rozpuść w nim drożdże z cukrem cynamonowym. Odstaw na 15 minut(...)lekkiego wyrośnięcia. Płatki zmiel na mąkę za pomocą blendera lub użyj mąki owsianej już gotowej. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, ksylitol, wyrośnięte drożdże i dobrze wymieszaj. Zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po czubatej łyżce
Zdrowie na języku :Pgłównie ze względu na jego świeżość i rześkość , unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku. [źródło: Cydr Grójecki ] Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim , bazującym na jabłkach grójeckich(...)grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego Polski. Okolice Grójca są bowiem najważniejszym polskim regionem uprawy i przetwórstwa jabłek. Obecnie region ten dostarcza ok. 40% krajowej produkcji jabłek, których to tradycja upraw sięga XVI wieku. Długa historia tego owocu w regionie spowodowała wykształcenie się nawet naturalnej marki właśnie pod nazwą jabłka grójeckie . [źródło: Cydr Grójecki ] Oprócz nieocenionych
Grunt to przepis!jabłkowy: kilka jabłek cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej odrobinę wody, dodaj pokrojone jabłka i duś do momentu aż się rozpadną i stworzą mus. W trakcie gotowania dodaj cynamon. Pod koniec smaż jabłka na pełnej mocy, aby odparować wodę. Jeżeli mus wyszedł
Zdrowie na języku :PSkładniki 400 g mąka orkiszowa jasna 100 g masło 2 szt jajko 80 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka proszek do pieczenia 150 ml maślanka 300-400 g jabłka cukier wanilinowy, cynamon, płatki migdałów do smaku i dekoracji Sposób przygotowania Jabłka obieramy, koimy w słupki lub siekamy drobno. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję(...)nieco luźną. Połowę ciasta wykładamy do formy o wymiarach ok. 20x20 cm. Układamy jabłka i posypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem. Na wierzch wykładamy drugą połowę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 minut
KucharzycaCIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki(...)sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka, fix do śmietany 1 opakowanie, cynamon 3/4 łyżeczki obrane jabłka ze skórki pokroić na plasterki do garnka, wlać wodę, wsypać goździki, cukier i gotować z 5 minut, co jakiś czas mieszając, wylać na sito z drobnymi oczkami
W Mojej Kuchni Lubięchorób, odkryto również, że komórki nowotworowe wręcz uwielbiają takie pH, zatem co jeść ? Większość warzyw i owoców ma taki odczyn (w szczególności buraki, cukinia, papryka) oraz owoce (zwłaszcza jagody, jabłka, mango, ananas) a także kasze jednak najbardziej zasadowa jest kasza jaglana, w książce znalazłam mnóstwo inspirujących przepis na jej wykorzystanie w taki sposób, że polubi ją każdy ja kiedyś(...)wersję z migdałami i gotujemy mniej kaszy to całą dajemy na spód), jabłka obieramy, ścieramy na tartce lub drobno kroimy dodajemy mąkę, sok z cytryny, cynamon ewentualnie cukier, jabłka układamy na kaszy na wierzch dajemy migdały lub kaszę jaglaną, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, cukrem i dodajemy kawałki oleju kokosowego/ masła, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy
zdrowa vege kuchniazimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkocieple. Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku przez około 5 minut z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Na podpieczony spód dajemy jabłka i wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów. Ciasto(...)upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru. Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku
W Moim Magicznym Domuciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma: blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki(...)uprażyć tak aby się częściowo rozpadły (bez dodawania wody, ew. jeśli to konieczne to odrobinkę). Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika
Lubię to gotujęnowy przepis? wystarczy upiec inne ciasto ale dołozyć do niego jabłka. Efekt zadziwiająco smaczny i wszyscy szczęśliwi :) Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka(...)powinno być cienkie. Na środku ciasta wykładamy 3-4 łyżki dżemu malinowego i rozsmarowujemy go ale nie dochodzimy do brzegów okręgu. Na dżem wykładamy masę migdałową oraz cząstki obranego jabłka. Zbieramy brzegi ciasta tak by dookoła nadzienia powstała zapora, brzeg ciasta. Ciasto można posypać dodatkową łyżką cukru ale ja tego nie zrobiłam. Pieczemy ciasto ok 25-30 minut
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatne, słodkie, pachnące cynamonem po prostu idealne. Zachęcam do ich zrobienia bo naprawdę warto :) Muffinki z jabłkami i czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)można mniej, w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanki jabłek pokrojonych w kosteczkę 100 g ulubionej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki Sposób wykonania: Tak jak przy muffinkach, suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie dodać mokre
Smaki Natalii