zaczerpniety do Dorotus z blogu Moje Wypieki . Mam tylko nadzieje, ze mazurki beda smakowaly tak samo dobrze jak wygladaja :) Ciasto: przepis i wyknianie Masa: 1 szklanka suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie: Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda. Gotujemy do chwili jak zrobi sie packa
Przysmaki Karolkiktore postanowilam zrobic juz jakis czas temu. Zanosi sie na prawdziwe swieto dyniowej zupy w naszym domu. Pierwsza propozycja to bardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka. Zupa z dyni z jablkiem skladniki: 900g dyni 1 jablko (smith, golden albo granny) 1 szalotka 1 marchewka 30g masla bulion warzywny smietana galka mszkatalowa sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy
Przysmaki Karolkiwierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale
Przysmaki Karolkiorzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka mleka Wykonanie: W duzej misce mieszamy przesiana make, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kostke jablko
Przysmaki Karolkidawna staramy sie ograniczac spozycie slodyczy, co w przypadku mojej malej Ksiezniczki nie jest latwe. Ona potrafi dopominac sie o nie do upadlego. Zamiast tego proponuje Jej rumiane jablka, soczyste pomarancze itp. Z tego powodu tez ograniczam domowe wypieki. Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje
Przysmaki KarolkiOryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym smaku i pyszne danie gotowe. Polecam od czasu do czas tak zaszaleć. Porcja dla 4 osób . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikswojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe. Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu
Bernika - moj kulinarny pamietnikWykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone jablka. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 45-50 min- lub do suchego patyczka. Serdecznie pozdrawiam I polecam
Smaki Edytyjuż coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na prawdę nadaje smaku bo jest jego nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka ), sosem holenderskim i posypałam szczypiorkiem. Czytaj
Buniabaje w kuchniProsty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŁagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCześć :)Przepraszam za 2 dni nieobecności, ale było dużo na głowie, później masa nie chciała tężeć i tak to jakoś wyszło :)Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia
Pora coś zjeść