temu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem. W miseczce wymieszać miód, masło, cynamon, amarantus i porzeczki. Masę amarantusową wkładać do środka wydrążonych jabłek. Dopychać palcem. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. pół godziny. Podawać gorące
Weekendy w domu i ogrodzieinnego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy
Kuchnia po mojemuproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniKorale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas pigwy. Wielkie szklane słoje
KUCHARNIAczasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem
Walijskie Pichcenieschłodziło. Jabłka obrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco
Apetyczna babeczkajajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem. Piec 40 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martydomu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku
Zainspiruj się kuchniąJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokoło 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie(...)rózgą żeby nie było grudek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach. Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni
karmelowypół szklanki mąki owsianej 45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej 2 jajka około 200 ml mleka roślinnego (ewentualnie więcej) 4 łyżki syropu klonowego/miodu płaska łyżeczka proszku do pieczenia dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g) 2 łyżki oleju kokosowego 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki ekologicznego crunchy owsianego Verival 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich W jednej misce wymieszać(...)drobną kostkę. Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej). Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie. Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy. Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Poranek na słodkosię na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy je. A w tym roku, przez niebezpieczne zamieszanie polityczne blisko naszej wschodniej granicy, będziemy ich mieć pod dostatkiem. Ze względu na embargo, polskie jabłka zostaną w Polsce(...)dokładnie na najmniejszych obrotach miksera. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. 4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można papier posmarować masłem. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. 6. Obrane jabłka kroić na cząstki, układać je na wierzchu ciasta, niektóre lekko wcisnąć
W mojej kuchniSernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników(...)jabłek Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka 1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć
Apetyczna babeczkamąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon wg uznania 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe(...)lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gdy ciasto się już schłodzi większą część rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 stopni Celcjusza. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony
talerz przyjemnoścismakiem dzieciństwa (tak, tak ten kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać grudkowatą migdałową mieszanką. Gorące, wydobywające się podczas pieczenia owocowe soki wspaniale smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej śmietanki (w celu dopełnienia całości najlepiej migdałowej) to obowiązek, a nie kwestia(...)proszku (nie za długo, powinno to zając ok. 2 minuty). Gdy skończysz, widelcem wmieszaj kawałki migdałów i cukier. Kruszonkę wysyp na rabarbar i jabłka, równomiernie ją rozprowadzając. Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż
Roślinna - blog wegański