super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób(...)śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem do czasu aż jabłuszka ładnie zmiękną
Słodkości i nie tylkogodzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem. Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu. My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy). Przygotowujemy kurczaka do pieczenia. Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone jabłka(...)kilka nieobieranych ząbków czosnku. W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do mięska. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, ale tylko na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 30 minut. Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut. Teraz wyłączamy piekarnik
Maminek kulinarnycukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek szczypta soli i imbiru W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki(...)oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakujajka, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki , 1 łyżeczka sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 3 jabłka (słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy(...)wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego
Nie tylko w kuchniprzygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2-3 jabłka Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów (posiekałam) 2 łyżki miodu Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)sól. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem i połączyć z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Całość posypać płatkami owsianymi i migdałami oraz polać miodem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
Di gotujeniesamowitych pysznościach) i wiedziałam, że będę musiała go upiec. Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej(...)cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo kwaśne, zwiększmy ilość cukru do 1 szklanki) 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy(...)dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy jedną część wymieszanych składników suchych, a na nich rozkładamy równomiernie jedną część jabłek. Jabłka posypujemy delikatnie cynamonem. Na to wysypujemy drugą część składników suchych, po czym drugą część jabłek. Ponownie posypujemy cynamonem. I na koniec wysypujemy ostatnią warstwę składników suchych. Na wierzch
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidiet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 małe jabłka 1 jajko klasy M 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru * szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie(...)Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników. Stawiamy patelnię na małym ogniu*. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki
Słodkie okruszkiSkładniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku(...)ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry lub kostkę. Przekładamy do rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka
kgwjanczewopomarańczy 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy szczypta cynamonu lub kardamonu Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Żółtka oddzielamy od białka, które ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy oraz(...)kosteczkę gotujemy z odrobiną wody oraz 1 łyżeczką cukru ok 5 minut. Rodzynki z żurawiną sparzamy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy
kgwjanczewopiernika 1 szklanka startych na tarce jabłek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Mąkę dajemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczoną, cynamonem, przyprawą do piernika i cukrem waniliowym. Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy kroimy na drobniejsze(...)kawałki. Jajka ucieramy mikserem z cukrem, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej
kruche babeczkiprzygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki zsiadłego mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 jabłka Dodatkowo: Cukier puder Olej do smażenia Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zsiadłe mleko, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna KuchniaRacuchy z jabłkami są dla większości miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Są idealne na śniadanie, obiad, deser podwieczorek czy kolację. Przygotowanie zajmuje chwilę, a składniki które są potrzebne na pewno znajdują się w każdej kuchni. Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo(...)miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier puder, olej do smażenia Wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do jajka na przemian
Passion of CookingSkładniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru na lukier: 4 łyżki cukru pudru łyżka wrzątku Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać(...)wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia