ja jabłecznik - 500 przepisów (strona:15/34)

Wigilijny stół i choinka. 125

Kilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka

Poranek na słodko
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką 505

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 3-4 łyżki

Szefowa kuchni
Błyskawiczny jabłecznik , wszystkie składniki wymieszane w jednym czasie 170

Warto mieć taki przepis w swoim zbiorze, takie ciasto przygotowuje się ekspresowo i każdemu się uda. Do miski dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, olej, śmietanę

Kuchnia Pokoleń
Śliwkowo orzechowa pokusa 168

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.   Składniki na ciasto kruche; 4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol 200 g margaryny 4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol 4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu

Różowa kuchnia
Szarlotka z kawałkami jabłek 185

Szarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie?  Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią  najlepsze jabłka do szarlotki to  antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Jabłecznik bezglutenowy 150

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto" Składniki : mąka ziemniaczana 100 g mąka kokosowa 100 g mąka krupczatka 250 g 200 g masła 125 g szklanki ksylitolu zmielonego

Różowa kuchnia
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 458

Przy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka

Z Majeczką w kuchni
Jabłecznik 160

porze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja  do popołudniowej kawy.   Składniki:   Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru

Pyszności Słodkości
Antonówki na zimę 118

lepszych jabłek do szarlotki czy jabłecznika jak antonówki. Lekko kwaskowe, cudnie aromatyczne. Podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.Teraz jest na nie najlepszy czas. To też odpowiedni moment, żeby zamknąć je w sloikach na zimę. Możemy do nich dodać wanilię i cynamon, nasza szarlotka będzie wtedy idealna. Antonówki na zimę Czas przygotowania: 60 minut + czas

Kulinarne przygody Gatity
Mrożony mus jabłkowy na zimę 125

sposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe

Posadzone i zjedzone
Jabłecznik z budyniem i kruszonką 212

piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na różne rodzaje piekarników. Gorący i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5 minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi 144

daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda w garnku powinna

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 133

Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost

Mieszam w Garnku
Mus z papierówek 214

się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto jabłkowe 117

jest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi  stąd. Porcja na blachę 21x25 cm.  Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki pszennej

Czerwony Gupik