iza gotuje - 254 przepisów (strona:15/17)

Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą 186

się kryje w tym proszku o intensywnej barwie? Ano między innymi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne. Kiedy dodamy garam masalę pod koniec gotowania, wniknie ona w potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania. Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa(...)mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka,  zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.  Wykonanie, zdjęcia, przepis: Aga Tekst: Iza

Kuchnia smaków
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 188

Nie znam smaku prawdziwych gofrow belgijskich,bo nigdy ich nie jadlam.Znam za to ich smak z internetowych przepisow.Slodkie na maksa i z duza iloscia masla,jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczny adwokatowy deser truskawkowy 1138

Pyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sok z kiszonych buraków 370

tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują(...)Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu.  Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ),  ale u  Izy-Pyzy   wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje na 3 litry soku Czas przygotowania: do siedmiu

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 157

komosa ryżowa ( quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa z buraków  - przepis Izy Składniki 3 duże buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera   1,5 do 2 litrów(...)zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową. Zupa z buraków - przepis Asimy Składniki 3 duże buraki czerwone 1 duża marchewka 1 mała czerwona

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa Lutenica (Ljutenica) 187

blogu Lawendowy Dom, wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak  słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica(...)łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą), obieramy ze skórki, miksujemy w na puree. Powstałą masę wkładamy do dużego garnka i gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i  bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty francuskie z owocami 132

1 bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu

Gotowanie jest łatwe
Truskawka w roli głównej-koktajl truskawkowy 203

 Jejmosc truskawka chcialaby sie Wam przedstawic.Truskawka (Fragaria&anannassa Duchesne) jest mieszancem dwoch gatunkow poziomek:chilijskiej i wirginijskiej,pochodzacych z rodziny rozowatych.Truskawka nie tylko pieknie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z kiszonym ogórkiem 96

Jakiś czas temu pisałem, że nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała(...)takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone na następny wpis zostawiam. Dodam jeszcze, że przepis ten przesłała mi na mojego blogowego maila Iza. Dzięki Iza, chleb naprawdę cudownie pachnie i tak delikatnie smakuje. Taki jakby wiosenny. Czyli idealnie na ten moment właśnie :) Jeszcze tylko chciałem Izę przeprosić, bo przepis to mi chyba już

Marder&Marder Manufacture
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 180

Na św. Marcina z gęsiną nie zdążylam, jednak znalazła się w naszym listopadowym menu.Cieszę się ,że gęsina wraca na polskie stoły,bo na niemieckich w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) 228

Kupiłam ostatnio szynkowar.  Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy.  Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje wybornie.  Z 820g mięsa wyszło mi 660g domowej mielonki.  Wydaje mi się, że to dość dobry wynik.  Już rozmyślam co teraz przygotować w szynkowarze.   W końcu na święta będzie(...)nasz szynkowar.  Na dno wyłożyć szmatkę lub kratkę.  Wstawić zamknięty szynkowar.  Wlać wrzątek na wosokość poniżej 2 cm od brzegów szynkowaru.  Przykryć pokrywką  i gotować na małym ogniu przez około godzinę.  Po około 50 minutach sprawdzić temperaturę wewnątrz szynkowaru - powinna wynosić 71 stopni.  Jeżeli mięso jeszcze jej nie osiągnęło, gotować aż do momentu

Sto kolorów kuchni
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 136

Knedle ze sliwkami  wpisane sa w tradycje polskiej kuchni.Potrawa ta jest rowniez bardzo popularna w Niemczech (skad zreszta pochodzi) oraz Austrii.Nie znam nikogo kto ich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidor w roli głownej-zdrowotne właściwosci pomidora 123

krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze w dzialaniu i lepiej przaswajalne przez nasz organizm niz na surowo.Ale nie na tym konczy sie bogactwo wartosci(...)dostarcza zaledwie 20kcal ,dlatego pomidor jest niezastapionym elementem kazdej zdrowej diety.Stal sie zatem naturalnym lekiem w walce z nadwaga,cukrzyca i chorobami ukladu krazenia.Trzeba jednak pamietac,iz pomidory z upraw ekologicznych zawieraja 3 razy wiecej dobroczynnych skladnikow niz te z upraw tradycyjnych.Niektorzy twierdza,ze szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami,a zwlaszcza zima przed przeziebieniem. Jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Currywurst-kulinarna legenda Niemiec 160

Currywurst to kultowe niemieckie danie.W Niemczech budke z kielbaskami-Imbiss mozna spotkac doslownie na kazdynm rogu.Jest tak popularna,ze w Berlinie Currywurst ma swoje muzeum.Klik,kliknij

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 209

Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni. Ich upieczenie jest na prawdę łatwe

Ala piecze i gotuje