Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 198Znowu mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już
Rozpustne gotowanie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 311Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco
Rozpustne gotowanie
Muffinki mocno czekoladowe. 182Dzisiaj mąż mnie namówił na babeczki czekoladowe, ale żeby podkręcić nieco smak i wzmocnić doznania wzbogaciłam je o kawę rozpuszczalną i
Rozpustne gotowanie
Trufle z marcepanem. 217Uwielbiam te małe, smakowite, czekoladowe wspaniałości. Są wyborne! Gorzka, kremowa czekolada, przełamana słodkim, delikatnym smakiem marcepanu... Poezja... Smaki idealnie się równoważą tworząc niezapomniane
Rozpustne gotowanie
Sos tatarski z groszkiem. 202Nie wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos
Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 217Jest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija
Rozpustne gotowanie
Ciasto Czarna róża. 178Przepis na to ciasto pochodzi z Węgier, skąd przywiozła go moja mama dawno, dawno temu. Przeleżał kilka lat wciśnięty w jakąś książkę kucharską
Rozpustne gotowanie
Pieczeń z warzywami. 223Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik
Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 212Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek
Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 287Pyszne, mięciutkie, drożdżowe bułeczki, hojnie nadziane mięsem, do tego kubek gorącego barszczyku z młodych buraczków i mój mężczyzna w siódmym niebie. Polecam
Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 199Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm
Rozpustne gotowanie
Ogórki małosolne. 195To już druga porcja w tym roku. Pierwsza tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. Nie ma się co dziwić, były
Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 230Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam kapustę i wszelkie dania z niej przygotowane. Od miesiąca jestem w siódmym niebie, bo często gości na naszym
Rozpustne gotowanie
Kaczka pieczona po polsku. 200W końcu przyszedł czas na kaczkę. Jest to ulubiony przepis mojego męża, czyli kaczka pieczona po polsku. Soczysta, subtelnie pachnąca czosnkiem i majerankiem
Rozpustne gotowanie
Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą. 217Pyszny, soczysty kurczak z aromatycznym, intensywnym w smaku nadzieniem, z dodatkiem sosu spod pieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny
Rozpustne gotowanie