herbatnik - 3836 przepisów (strona:56/256)

Czekoladowe salami - prosty przepis. 220

kiedy zachce się nam czegoś słodkiego, możemy sięgnąć po te składniki i zrobić sobie proste czekoladowe salami Składniki: Puszka słodkiego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 5  opakowań herbatników (każde opakowanie po 100 g) 3 łyżki kakao 100 g masła 2 łyżki mleka Czekoladowe salami - przepis:  W dużej misie kruszymy na drobne kawałeczki herbatniki:  W rondelku topimy(...)masło, do masła dodajemy mleko skondensowane, mleko, kakao i lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy

Kuchnia Łukasza
Sernik z musem malinowym 185

muśnięty nutka malinową. Słodycz z subtelną kwaskowatością malin. Pycha :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy 1 szklanka cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 200g herbatników maślanych 150g masła 3 łyżki miodu ok 200g malin 3 łyżeczki cukru pudru   Przygotowanie: Herbatniki drobimy na "miał". W niedużym rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie wlewamy do herbatników, dodając(...)masa serową wbijamy pojedynczo żółtka, oddzielając je od białek i mieszamy. Białka w oddzielnej misce ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do sera, mieszając drewniana szpatułką. Całość wykładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy. Maliny myjemy i miksujemy. Przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i polewamy sernik. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika

ChilliJemy
Serniczki w słoiczku 164

typu Almette. Zaskoczył mnie w smaku. Owoców można użyć dowolnych, u mnie w wersji truskawkowej i żurawinowej. Przepis pochodzi z cudownego magazynu GRYZ, który również serdecznie polecam! Składniki: 10 herbatników (u mnie maślane) 3 łyżki masła 2 op. serka śmietankowego typu śniadaniowego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko ziarenka z 1 kaski wanillii dżem truskawkowy/wiśniowy/żurawinowy owoce do dekoracji(...)Przygotowanie: Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić, wlać do rozdrobnionych herbatników, wymieszać. Tak przygotowaną masę wykładać na dno słoiczków, ugniatać. Schłodzić w lodówce. Żółtko zmiksować na puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, wymieszać. Wyłożyć do słoiczków. Na wierzchu każdego wyłożyć dżem, ozdobić owocami i schłodzić. Zamiast dżemu (ja miałam resztkę, która nie zmieściła się do słoika

Cakes By Kejt
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 145

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki:  - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej(...)Przygotowanie: Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia. Dodaję bakalie i odstawiam do wystudzenia. Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Bez pieczenia (Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki

Kuchnia co dnia
Ciasto truskawkowe 165

przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% -  350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek  Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie mieszamy(...)wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy. Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli

Pan i Pani Smith w kuchni
Maxi King 156

Składniki: 1 puszka masy krówkowej ok. 400 g herbatników 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego (2 x 16g) 400 - 500 g mleka w proszku 2 czekolady mleczne ok. 150 g orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka Wykonanie:  Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką(...)puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.  Następnie położyć masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią

The Sweet Damsel
Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami 164

Kiedy za oknem wysokie temperatury a nas akurat najdzie ochota na coś słodkiego nie zawsze mamy siłę piec. Alternatywna może być tarta z herbatników z ricottą i malinami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami Składniki: 375 g herbatników, 250 g masła, 250 g ricotty, 250 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru, maliny. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam(...)celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego

paapilotkaa
Deser pomarańcza-kiwi 170

dodanego cukru pudru. Deser wykonuje się błyskawicznie, prosty, szybki, a co najważniejsze, dodatkowy zastrzyk witaminowy w postaci kolorowego pucharka każdego zadowoli. Składniki: 2 pomarańcze 4-6 kiwi 100 g herbatników 150 g serka homogenizowanego waniliowego 4-6 łyżek cukru pudru ewentualnie 1 łyżka żelatyny deserowej Sposób przygotowania Pomarańcze umyć, dokładnie obrać, zblendować. Dodać 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru jest(...)oczywiście uzależniona od upodobań), wymieszać. Można dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki, mus pomarańczowy, serek, herbatniki, mus kiwi. Smacznego

na moim stole...
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 194

urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g) 3 łyżki kokosu 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 250g  malin 1 galaretka malinowa Wykonanie:  Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy(...)wiórki kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić

Walijskie Pichcenie
Sernik z cukinią 160

jajek 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 słoiczek cukinii a`la ananas o pojemności 0,5 l herbatniki do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami i odstawić. Użyłam resztek herbatników kakaowych i pełnoziarnistych. Cukinie osączyć(...)połączą dodać budyń w proszku. Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać mikserem aby wszystko się połączyło. Na koniec dodać osączoną cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dól. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku

Monia miesza i gotuje
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 207

gorzkiej czekolady (u mnie z 81% zawartością kakao) 1 tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Mleko, czekolady, cukier i kakao połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały(...)grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;)) 2 białka jaja kurzego 2 łyżki cukru opakowanie truskawkowego kisielu instant  łyżka żelatyny + 1/4 szklanki mleka Białka ubić ze szczyptą soli

Kuchnia Ellie
Sernik z musem z brzoskwiń 325

galaretki owoce leśne lub inne ulubione mus brzoskwiniowy: 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń (820 g) spód pod ser: 100 g dowolnych herbatników 100 g roztopionego masła 1 -2 łyżki cukru pudru dodatkowo: foremka 28 cm papier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki Przygotowanie: Galaretki z owoców leśnych rozpuścić oddzielnie każdą(...)zagotowanej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki agrestowe lub cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej wody, wystudzić. Herbatniki drobno rozkruszyć używając np. blendera lub wałka, dodać roztopione masło i 1 - 2 łyżki cukru pudru jeśli herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem. Brzoskwinie dokładnie rozdrobnić blenderem, włożyć

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno z owocami w galaretce 197

skoro już zrobiło się ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników(...)szklanka owoców (użyłem mrożonych) 1 opakowanie galaretki (użyłem o smaku owoców leśnych) Sposób przygotowania: Masło roztopić na małym ogniu i dodać do drobno pokruszonych lub rozdrobnionych mikserem herbatników. Dokładnie wymieszać, przełożyć na dno tortownicy i lekko ugnieść, tak by powstała równa powierzchnia. Odstawić, a gdy przestygnie, wstawić do lodówki. Mikserem utrzeć na jednolitą masę ser, śmietanę i przesiany cukier puder

W SMAK
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 171

składniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny(...)zagęstnik do śmietany galaretka miętowa * 1/3 szklanki syropu miętowego * 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody * 1 łyżeczka żelatyny Sposób wykonania Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło, wymieszać, podgrzać, dodać śmietanę, wymieszać i w razie podgrzać. Całość dodać do pokruszonych herbatników

Mix smaku
Ciasto z kaszką manną 143

tanie. Masa: 1 litr mleka  2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo:  6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze są te czerwone tradycyjne, do tego wypieku wykorzystałam(...)blachę, ja jednak byłam zmuszona do przycinania, więc te niebieskie strasznie się kruszą. Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami lub rodzynkami

Kuchenne aromaty