półtłustego twarogu, 3 -5 łyżek cukru pudru, -jak ktoś lubi bardzo słodkie to 5 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe ,lub śmietankowe 0,5 l. mleka, herbatników tyle ,aby zakryć dno formy- u mnie pokruszone herbatniki ,bo miałam mało 2 galaretki dowolny smak - u mnie czerwone 0,5 l gorącej wody, Wykonanie: Ugotować dwa budynie(...)mleka. Odstawić przykryte do ostudzenia. Formę wyłożyć herbatnikami,(u mnie było mało a smak na słodkie,był,więc pokruszyłam to co było i wyłożyłam dno ) Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ostudzony ,ugotowany budyń .Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie do gładkiej masy serowej dodać partiami
w mojej kuchniszkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka i sok z 1 pomarańczy mieszanka keksowa Skworcu 20 dkg masła cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu, aż masło się roztopi i składniki połączą. Wsypać kaszę i gotować , aż masa zgęstnieje.Dodać mieszankę keksową i wymieszać. Kisiele(...)się wody[ 1,5 szkl.] Zagotować.Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl.gorącej wody oraz roztopione masło.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Foremkę wyłożyć papierem i ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę, wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.Na herbatniki wyłożyć masę z kisielków i galaretki.Dowolnie udekorować.U mnie masa śmietanowa [ z torebki].Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieskładniki: ok. 270 g herbatników 140 g kaszy manny 80 g cukru 80 g cappuccino w proszku (dowolny smak) 150 g masła 750 ml mleka wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Zmniejszamy ogień, dodajemy cappuccino i dokładnie mieszamy, aż cappuccino się rozpuści. Następnie dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Całość gotujemy na małym ogniu(...)masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa powierzchnia. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak JedzeniaPrzepis znalazłam na tym blogu - świetne przepisy, piękne zdjęcia, polecam ! ) SERNIK Z NIESPODZIANKĄ Składniki: (forma25x30) 12 ciepłych lodów w czekoladzie ( do kupienia np. w Lidlu) 12 herbatników 4 kubeczki serka homogenizowanego (po 200 g) 300 ml śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 fix do śmietany 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Spód formy wykładamy papierem(...)pieczenia oraz herbatnikami. Na herbatnikach ustawiamy po 1 ciepłym lodzie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody,a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane. Masę łączymy z dokładnie ostudzoną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy do formy tylko taką jej część, która zakryje herbatniki i spód lodów
Bon appetit mon amiestrony klik:) Składniki: -1 puszka masy kajmakowej -500 ml. śmietanki 36% -3 łyżki żelatyny -2 budynie waniliowe -1 kostka masła lub margaryny typu "Kasia" 500ml. mleka -ok. 75 sztuk herbatników -czekolada mleczna Sposób przygotowania: Gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie miksujemy z kostką masła lub margaryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody(...)miksujemy ze śmietaną. Układamy warstwami: 1) Herbatniki. 2) Masa kajmakowa. 3) Herbatniki. 4) Masa budyniowa. 5) Herbatniki. 6) Ubita śmietana. 7) Starta czekolada. Smacznego
Magia jedzenia.Ciasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego(...)początek rozrabiamy budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie miksujemy z masłem. 2. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, rozsmarowujemy masę budyniową i drugą porcję herbatników. 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę krówkową i rozsmarowujemy. 4. Na masę krówkową krakersy, na krakersy dżem porzeczkowy. 5. Na dżem
Moje Słodkie Piekiełkopingui oraz wafelki knoppersy . Składniki: 200 ml śmietanki 30 %, 100 g białej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 szklanka pszenicy w miodzie (u mnie płatki śniadaniowe Kangus), 30 herbatników, polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę z herbatników. Czekoladę białą rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka(...)Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy kilka godzin
Aga w kuchnizawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie, postanowiłam się z nim zmierzyć. Polecam Wam, bo ciasto jest niesamowicie pyszne, mniam! ;) Składniki: 36 sztuk herbatników maślanych 500g sera białego chudego, zmielonego 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao czekolada mleczna czubata łyżka masła Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło(...)dodajemy po łyżce sera, ciągle miksując. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej kakao. Przygotowujemy folię aluminiową, na której układamy 3 rzędy herbatników po 6 ciastek. Smarujemy je masą z kakao, zostawiając 2-3 łyżki na środek. Ciemną masę przykrywamy drugą połową herbatników. Następnie smarujemy je jasną masą, a na środku za pomocą
Czerwona PorzeczkaBajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz polewa czekoladowa stanowi spójną całość i będzie znakomitą propozycją dla miłośników kokosa. składniki na tortownicę(...)spód ciasta 300 g herbatników kakaowych 100 g margaryny masa 400 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Smakowite Daniaodsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki(...)ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram. 3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników
Tradycyjna kuchnia Kasipopołudniowej herbatki to trafiliście w dziesiątkę! Ciasto jest delikatnie słodkie i cudownie wilgotne za sprawą dodania esencji herbacianej! Dla kogo: dla szukających ciasta idealnego do herbatki dla fanów herbatników dla chcących skosztować ciasta zawierającego herbatę Składniki: 200g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 80-100g herbatników 100g masła 120g cukru 2 jajka 100ml mleka 2 torebki czarnej herbaty 100ml(...)dodać mleko, zaparzoną herbatę wraz z liśćmi z torebki. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając na końcu pokruszone herbatniki (ja 3/4 dałam do ciasta i 1/4 zostawiłam na dekorację). Ciasto wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i udekorować od góry pozostałymi herbatnikami. Piec ok. 45 minut w temp
Mania Wypiekaniawyczuwalny. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę(...)cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku Rodzynki zalać połową rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa). Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Bakalie posiekać. Mleko zagotować z kakao i przestudzić. Wlać do miski z ciastem, dodać herbatniki, bakalie, rodzynki z rumem i wlać rum. Wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze .. ok.80 dkg ciasta 1 duże opakowanie herbatników 10 łyżek mleka 7-8 łyżek cukru cukier wanilinowy Delecta 2 łyżki kakao 4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki(...)tabliczki czekolady dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę
Moje domowe kucharzenienadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 3/4 kostki masła 5 łyżek mąki pszennej(...)zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy
Tagebuch po polskułyżki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników 30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki. Do rzeczy: gotujemy szklankę mleka na krem i zaparzamy(...)ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń miętowy. Gotowy krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie dwadzieścia ciasteczek. Należy je ułożyć na kremie miętowym. Zrobienie następnej warstwy to ubicie śmietany kremówki i połączenie jej z tężejącą galaretką. W moim przypadku
Wrzosowa Polana