czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek i na wolnych obrotach dalej ubijamy, aż masy się połączą. Czekoladę (100g) rozpuszczamy(...)mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy. Masę dzielimy na 2 części (jednej musi być mniej) do mniejszej części wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego
Gotuj z AgnesByło trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukier waniliowy 1 szklanka cukru 300 gramów masła 250 gramów wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania wierzchu) 4 paczki herbatników 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając
Szczęśliwa kuchniagorącej wodzie -1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy -5-6 kropelek ekstraktu z olejku pomarańczy ( ja użyłam naturalnego) -ok. 2 łyżki zimnej wody -100 g – 150 g herbatników zwykłych szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Orzechy laskowe zmielić na grubą mąkę w blenderze z pojemniczkiem, najlepiej(...)zmielić ręcznie blenderem na kleistą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, aby uzyskać gładką masę bez grudek i aby wszystko ładnie połączyć ze sobą. Herbatniki zmielić nie zbyt dokładnie w malakserze, lub ręcznie tłuczkiem lub innym narzędziem. Dodać do gotowej masy daktylowej i wymieszać dłońmi. Lekko wilgotnymi rękoma formować
Calzonella.comKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić(...)prażonej pszenicy i pomieszać łyżką. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne
Ania i Marcin gotująszklanki płatków typu Kangus/orkiszu ekspandowanego/ryżu preparowanego Masa ciemna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan-fix (opcjonalnie) 1 gorzka czekolada (100g) 1 mleczna czekolada (100g) Dodatkowo: 250 g herbatników 1 szklanka płatków typu Kangus/orkiszu ekspandowanego/ryżu preparowanego do posypania Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić białą czekoladę, najlepiej zrobic to w mikrofalówce, należy jednak uważać by jej nie przypalić. Kremówkę(...)czekoladę, a na końcu płatki. Wymieszać. Masa ciemna: Czekolady rozpuścić. Śmietankę ubić tak samo jak do jasnej masy, dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć herbatniki, następnie jasną masę, znów herbatniki, ciemną masę i wierzch ciasta posypać płatkami. Ciasto wstawić do lodówki, aby stało się stabilne, a herbatniki nasiąkły. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipuch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy) herbatniki (użyłam kakaowych) 1/2 szklanki naparu kawy 2-3 łyżki amaretto 1/2 tabliczki czekolady Ostudzoną kawę mieszamy z alkoholem i nasączamy tą mieszanką biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę z nutellą(...)niej układamy warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z ostygniętą żelatyną i wykładamy na herbatniki. Wierzch posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin
Cynamonowe szczęściePyszny sernik o smaku dyniowo-karmelowo-czekoladowym. Na spodzie z kruchych herbatników i masła. Bardzo efektowny i bardzo bardzo smaczny. Do zrobienia tego sernika użyłam twarogu wiejskiego, swojskiego masła i puree z dyni ekologicznej. Z polewą karmelową... Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia, do kawy czy herbaty lub na specjalne okazje. Polecam gorąco! To mój trzec i przepis(...)dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. Spód: 100 g. herbatników (u mnie typu petitki) 100 g. masła Masa serowa: 1 kg. sera białego trzykrotnie zmielonego 5 jajek 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieAksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż tradycyjne twarogowe. Na spód można właściwie użyć dowolnych ciastek, które dają się pokruszyć. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód: 250 g herbatników 100 g masła 1/3 szklanki mleka Masa serowa(...)waniliowego Mus: brzoskwinie z jednej puszki (puszka = 850 g) 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Spód: Masło rozpuścić. Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze. Połączyć z masłem i mlekiem. Jeśli herbatniki nie chcą się połączyć, można dodać trochę mleka (w zależności od tego jakich ciastek używałam, czasem potrzebowałam więcej mleka
BullioSmak dzieciństwa - blok, a w nim dużo wafli, herbatników, bakalii. Składniki: Blok jasny: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki mleka 250 g mleka w proszku herbatniki, wafle, bakalie Do mleka i cukru dodajemy margarynę i rozpuszczamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, herbatniki, wafle i bakalie. Blok czekoladowy: 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mleka 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao mleko w proszku herbatniki Do mleka z cukrem dodajemy margarynę i gotujemy. Następnie w mleku rozpuszczamy margarynę i mleko w proszku. Mleka w proszku dodajemy tyle, żeby masa była dość gęsta. Prostokątną blaszkę wykładamy folią. Na nią wykładamy najpierw jasną masę, a później kakaową
Pyszności Słodkościktóre akurat miałam w domu. Jest szybki w wykonaniu i nieziemsko pyszny. Gorąco polecam! :) Deser czekoladowy z mascarpone Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. W pucharku(...)szklance na przemian układamy herbatniki, które nasączamy odrobiną malibu (około 1 łyżeczki), następnie krem i herbatniki. Smacznego
Smaki Nataliisię z 3 warstw, które świetnie ze sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak. Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą. MASA: -150g zmielonych herbatników np. szkolne -150g zmielonych orzechów włoskich -150g margaryny lub masła -120g cukru pudru -200ml coli Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -4 żółtka -3/4 szklanki mąki -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki) CZEKOLADOWA PIANKA -2 kubeczki śmietany 30% po 330g -1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao -2 łyżeczki kakao -4 płaskie łyżki cukru pudru -troszkę czekolady do posypania(...)ciasta (można odłamać kostkę od czekolady) Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy . Na dnie układamy herbatniki kakaowe Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła. Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie,żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumalinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny 1 kostka margaryny cukier puder do smaku 2 duże opakowania herbatników 80 dag malin 2 galaretki czerwone Wykonanie: Kaszę gotujemy na mleku, gotową miksujemy z margaryną, którą dodajemy stopniowo.Dosładzamy cukrem pudrem wg uznania. Dzielimy na połowę. Do jednej części(...)dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniprzyznam, że dość syte. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :) Składniki: * 400 ml śmietany 36% * 250 g serka mascarpone * około 3 paczek po 50 g herbatników * 2 białe czekolady po 150 g każda * 2 mleczne czekolady po 150 g każda * 3 szklanki płatków Nestle Kangus+ kilka garści na wierzch Wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić(...)ostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 200 ml śmietany
Zrób to smaczniecukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła 100g wiórek kokosowych 25g czekolady białej 25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna) Dodatkowo: 200g ciemnych herbatników (u mnie Petit Beurre Blacky - Cukry Nyskie ) (*) wiórki kokosowe do posypania Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową(...)stopniowo połączyć z zimnym budyniem. Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady. Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki
Di gotuje