końcowego efektu. Powiem szczerze, że przeszedł najsmielsze oczekiwania, a sernik zniknął w mig i został okrzyknięty hitem tego lata! Składniki ( na małą tortownicę 16-18cm) spód 120 g herbatników 2 – 3 łyżki oliwy pomarańczowej lub zwykłej masa serowa 400 g twarogu z kubełka (np. Piątnica) 400 g słodzonego mleka skondensowanego 150 g śmietanki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny(...)gałązki lawendy świeżej lub suszonej 3 – 4 łyżeczki mleka+2 łyżeczki śmietanki 30% 250 g jagód wierzch pokruszone herbatniki ziarenka lawendy jagody Wykonanie Herbatniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na piasek. Przekładamy do tortownicy (16lub 18) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy aromatyzowaną oliwę, mieszamy i taką masą wylepiamy dno i ewentualnie brzegi tortownicy, którą następnie umieszczamy w lodówce do schłodzenia
Raj dla Podniebieniaprzyrządzanie pyszności 😀 Oczywiście z pomocą bo sama jedną ręką nie wiele mogę zadziałać, wyczarowaliśmy sernik, który ratuje mnie w trudnych chwilach😅 Miało nie być spodu ale znalazłam parę herbatników to je przy okazji wykorzystałam. Składniki: -60 g herbatników (ja dałam pół kakaowych, pół zwykłych)* -750 g twarogu chudego* -50 g czekolady gorzkiej -200 g śmietanki 30% -8 szt biszkoptów(...)galaretka truskawkowa -2 łyżki żelatyny/agar-agar -filiżanka zaparzonej ulubionej kawy *możecie dać gotowy twaróg sernikowy *herbatniki możecie zastąpić biszkoptami bez glutenu, które są dostępne np w Biedronce. Przygotowanie: 1. Jeśli zdecydujecie się użyć twarogu chudego tak jak ja to najpierw musimy go zmielić. 2. Formę 22 cm wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. 3. Galaretkę przyrządzamy wedle przepisu
Zdrowie i pysznie na talerzubyło stracić ten skarb a myślę,że kolejne 27 lat już nie wytrzyma. Składniki podaję dokładnie takie jakie są w przepisie u mnie jedynie zabrakło suszonych śliwek a herbatników dodałam 3 paczki z tego względu,że w tamtych czasach herbatniki miały większą gramaturę. Blok wychodzi dość słodki więc można zmniejszyć ilość cukru. Składniki 250 g masła 1/2 szklanki wody(...)szklanki cukru 2 łyżki kakao cukier wanilinowy 3 szklanki mleka w proszku 8-12 orzechów włoskich 15-20 suszonych śliwek (u mnie brak) 3 paczki herbatników Masło,wodę,cukry i kakao wrzucić do garnka i rozpuścić,zestawić z palnika i lekko przestudzić.W między czasie pokruszyć herbatniki,przesiać przez sito mleko w proszku i pokroić orzechy ze śliwkami.Do masy
Anielskie wypiekiPRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie blachy rozłożyć warstwę herbatników(...)gotujące się mleko wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, gotować 1 minutę. Do ugotowanej kaszy manny dodać połąmaną białą czekoladę - szybko i dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć resztę kaszy. Wierzch ciasta wyrównać. Na kaszy ułożyć owoce. Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Ciasto grysikowe wstawić
kolorowotorcikowoDeser truskawkowo-rabarbarowy to połączenie słodkiej i delikatnej bitej śmietany i jogurtu greckiego z musem z truskawek i rabarbaru, na który przepis znajdziecie tutaj . Całość uzupełniają herbatniki i chrupiące płatki migdałowe. Deser jest prosty w wykonaniu, ładnie wygląda w szklankach dzięki odróżniającym się do siebie kolorom, a także doskonale smakuje. Z przepisu można przygotować 2 sztuki . Deser truskawkowo-rabarbarowy Składniki(...)250g musu truskawkowo-rabarbarowego z tego przepisu 150ml śmietanki 30% 100g jogurtu greckiego 3 łyżki domowego cukru z wanilią 25g płatków migdałowych 3 herbatniki typu petitki Wykonanie: - śmietankę ubić na sztywno z domowym cukrem waniliowym - ubitą śmietankę delikatnie wymieszać z jogurtem greckim - na spód szklanek pokruszyć po 1/2 herbatnika, wyłożyć część masy śmietankowo-jogurtowej (około 1/4 na 2 szklanki
Smakołyki BerenikiSERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki. Ser przekładamy do miski, miksujemy(...)pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny i dodajemy do sera cały czas miksując. Jeśli chcemy możemy dodać trochę cukru pudru żeby ser był słodszy. Wykładamy masę serową na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy ciastkami oreo. Ja polałam jeszcze rozpuszczoną nutellą. Przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO
Słodkie ciachoprzyda się jak znalazł. U mnie dziś na szybko ucierane z truskawkami, ale Wy jeszcze jutro możecie przygotować takie bez pieczenia, bez brudzenia wielu garnków, misek itp. Wystarczy paczka herbatników, odrobina budyniu, kokosu, kajmaku i nawet orzechów jeśli nie macie gotowych batonów. Ciasto jest słodkie, ale nie zapychające. Na pewno nie pogardzi nim nikt z Waszej rodziny czy znajomych(...)mnie osobiście bardzo cieszy. Nie ma przyjemniejszego widoku niż jedzenie, które znika z apetytem z talerza. Składniki na formę 19x28cm: 120g podłużnych biszkoptów 200g ciemnych herbatników 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 3 łyżki cukru kryształu 200g masła 150g kokosu 250g kajmaku 2 batony np snikers Sposób przygotowania Krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy kokos
Kuchnia w czekoladzieświetnym deserem do świątecznej kawy. Masa grysikowa: 1,1 l mleka 3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej 200 g masła 1 szkl cukru 3 czubate łyżki kakao Dodatkowo: duża paczka herbatników (ok 300 g) 2 galaretki truskawkowe kilkanaście truskawek W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko(...)garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka
Smakołyki Asipszennej 4 łyżki (100 g) mąki ziemniaczanej 0,5 – 0,75 szklanki (100 – 150 g) cukru 3 jajka 0,5 kostki (100 g) masła Dodatkowo: ok. 30 herbatników 3 banany 2 galaretki (w tym przypadku użyłam brzoskwiniowej) Przygotowanie: 1) Przygotować budyń. W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Pozostałe mleko zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną(...)Kiedy budyń wystygnie, utrzeć masło i powoli, cały czas miksując dodawać do niego po jednej łyżce zimnego budyniu tak aby powstał krem budyniowy. 4) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu i ułożyć 1,5 pokrojonego banana (można kawałki lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie
Fitsweet.mespecjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz. Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej(...)śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie cukru wanilinowego ● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)** Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta. W rondelu rozpuść 100 g masła. Dodaj rozgniecione ciastka i wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatruskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego(...)Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę za wcześniej i herbatniki zaczęły się unosić. Tym samym zamiast tworzyć spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się
Ania i Marcin gotująEfektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła(...)łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Krem
słodki bratekmiało temp. pokojową Składniki na polewę czekoladową: 2 czekolady mleczne (każda po 100 g) - można użyć gorzkiej lub pół na pół około 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: 350 g herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje cukrów. Podgrzewam mieszając do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Studzę. Masło miksuję na puch. Cały czas miksując dodaję na przemian(...)obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin
JejKuchniawykorzystać całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym... Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis z samych resztek i powstał zdecydowanie z potrzeby ich wykorzystania. I był to strzał w dziesiątkę. Przepis choć(...)zrównoważyłam dodatkiem soku z limonki i galaretką cytrynową, która też związała całość. Jednym słowem delicja wśród serników. Koniecznie spróbujcie bo warto. Składniki : Na spód : 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżka miodu Na masę serowo- kokosową : 600 g sera przynajmniej 2-krotnie zmielonego 60 g mleka w proszku 2 opakowania
vaniliowoczekoladowaSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa
Słodkie inspiracje