przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie, nie mówię już, że jako dodatek do kawy na tarasie w upalny dzień .... Składniki: 2 opakowania herbatników np. petitków 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka kaszy manny 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 opakowania(...)Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami. W garnku umieszczamy mleko z cukrami i masłem. Należy to zagotować. Do gorącego dodajemy szklankę kaszy manny i znów zagotować i tak około minuty lub dwóch trzymamy na ogniu
Malinowe Pocałunkitego naprawdę smaczny! A już na pewno zasmakują się w nim kawosze;) Składniki: 500ml mleka, 2 budynie czekoladowe, 4 łyżki cukru, 80g masła, 16 herbatników. W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy(...)21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino: 250ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone, 8 łyżek cappuccino w proszku, 2 czubate łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić
Z miłości do słodkościwszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie(...)przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie
Anioły w kuchnizawsze możesz pominąć;)Składniki; 50 dkg truskawek, 50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki naturalnego jogurtu, 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć i ja tak zrobiłam/, Wykonanie;Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody. Rabarbar zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklani wody i rozgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy(...)rozpuszczoną żelatynę. Studzimy. Po tym czasie miksujemy i dodajemy jogurt. Mieszamy. Mrozimy w zamrażalce co 15 minut mieszając. Jeżeli robicie torcik z opcja z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:) smacznego... Źródło "Magazyn Kuchnia
Anioły w kuchniszklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier lub aromat waniliowy 1 torebka / kilka kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie)Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać(...)masy rodzynki lub owoce (np. borówki, truskawki). Jeśli dodajemy świeże owoce, to po wymieszaniu trzeba spróbować czy masa nie jest zbyt kwaśna i ewentualnie dosypać cukru pudru. Jeśli mamy herbatniki, można wyłożyć nimi dno tortownicy. Ja robiłam bez ciastkowego spodu, bo akurat nie miałam bezglutenowych ciasteczek ale chyba wygodniej nakładałoby się gdyby użyć herbatników. Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić
głodny alergikbita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej 6-7 paczek herbatników szkolnych 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 12 dag masła 4 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować
Apetyczna babeczkaodmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów. Składniki: 30 dag podkarpackiego miodu spadziowego 20 dag herbatników 50 dag mleka w proszku 20 dag masła 5 łyżek kakao 15 dag orzechów laskowych 200 ml wody Wykonanie: 1. Roztapiamy masło z miodem, kakao i wodą(...)odstawiamy do ostygnięcia. Rozdrabniamy herbatniki i przygotowujemy orzechy. 2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie
Apetyczna babeczkaSkładniki: 100 g miękkiego masła, 2/3 szklanki cukru pudru, 100 g herbatników, 2 łyżki kakao, 3 łyżki rumu, 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie słupki migdałów), do obtoczenia - kakao Przygotowanie: Do miski wkładamy miękkie masło, cukier puder i kakao. Mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie zagniatamy masę. Herbatniki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem lub młotkiem. Pokruszone(...)herbatniki dodajemy do masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło nam stwardniało :) Polecam je z herbatką Teekanne Green tea Peach
Aga w kuchnibardzo dobrze. Zapraszam! Składniki: 1 kg twarogu sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 3 jajka 150 g masła szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego opakowanie dowolnych herbatników sól Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym(...)dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min. Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia Łukaszatartach, jagodziankach... Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie: Herbatniki mielimy(...)mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła. Ostudzamy. Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką. Smacznego
Kuchnia Łukaszakapieli wodnej i podgrzewamy aby nam sie "roztopila" i aby latwo ja bylo rozsmarowac na herbatniczkach Gotowa mase budyniowa wkladamy na chwilke do lodowki Na blasze ukladamy herbatniki ... a na nich delikatnie rozsmarowywujemy mase krowkowa Na masie krowkowej ukladamy warstwe krakersow a na krakersach rozsmarowywujemy mase budyniowa Na mase dajemy tym razem herbatniki Odstawiamy do lodowki(...)dodatkiem dwoch fiksow do smietany ( nie musimy dodawac cukru do bitej smietany gdyz 3 BIT jest wystarczajaco slodki przez budyn oraz mase krowkowa) Gotowa bita smietane nakladam na herbatniki i rozsmarowywuje dokladnie Wkladam do lodowki i zabieram sie za miksowanie-blenderowanie czekolady , ktora to posypie bita smietane po wierzchu... I tak gotowy 3 BIT wkladam do lodowki. Najlepiej zeby sobie
Z Kuchni Do Kuchnitrzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby(...)sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: ok. 10 herbatników 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżeczki żelatyny ½ szklanki cukru (= 100g cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania: Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem
Z Kuchni Do Kuchnimgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki. 2 galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 750 ml wrzącej wody. 1 galaretkę z dodatkiem(...)galaretki. Dzięki miksowaniu utworzy się nam delikatna pianka. Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki. W zależności od tego czy użyjemy herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone herbatniki i wlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki
Kulinarne przygody Gatitywalentynki Składniki Masa serowa: 600 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny(...)Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki sernika. Pojemnik wkładamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik . Po wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki. 4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę
zjem to blog kulinarnydodatkiem jagód. Ma fantastyczny kolor - ni to niebieski ni fioletowy:) Chłopcy zajadali z niezwykłym apetytem, więc musiało im naprawdę smakować:)Zamiast jagód można użyć borówek. Spód:150 g herbatników, 5 łyżek masła lub margaryny, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki cukru. Herbatniki połamać na kawałki i zmiksować w blenderze. Masło stopić, dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, płatkami
Z miłości do słodkości