Macie ochotę na kolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi . Składniki na spód(...)herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru polewa karmelowa 100 g cukru 40 g masła 100 ml śmietany kremówki Dodatkowo 100 g migdałów łuskanych Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć
pink envelopemasa 2 szklanki kaszy jaglanej 1 l mleka 3,2% 3 łyżki masła 200ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej spód 100g herbatników 100g płatków owsianych 90g masła Dodatkowo 100g rozpuszczonej czekolady pestki granatu Sposób przygotowania W rondelku rozpuścić masło, odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki(...)owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki. Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy). W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu
pink envelopepróbuje ratować sytuację. Nasze ratowanie nie na wiele się zdało- i rano padł ten bolesny tekst "Musimy przelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser. Oto przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru(...)pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy maliny czerwone i czarne, borówki amerykańskie i kilka poziomek) Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy serek. W dużych szklankach układamy warstwami herbatniki, owoce i masę serową. Podajemy schłodzone. Jeśli chcecie otrzymać sernik, trzeba do masy serowej dodać dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie- jak kiedyś kupimy żelatynę to zrobię
les mirabellesKremowy, z dużą ilością jagód. Czekoladowy spód doskonale wpisuje się w kompozycję całego ciasta. Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam! Składniki na spód: 50 g herbatników 2 łyżki masła 25 g gorzkiej czekolady Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę
Domowa cukiernia Ewytaki udany test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki(...)rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie albo za pomocą rozdrabniacza) Następnie wlewamy roztopione masło do pokruszonych herbatników i mieszamy aż uzyskamy miękką "papkę". Wykładamy nią brzegi i dno tortownicy. Do miksera wkładamy ser z żółtkami i mieszamy. Dodajemy mleko, cukier puder cały czas mieszając. Kolejno wsypujemy budyń (mieszamy mikserem) oraz ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieustach, shame on me! Ale za to podzielę się z Wami autorskim przepisem na najszybsze serniczki na ciepło na całym świecie. Czego nam trzeba na dwie porcje? -10 herbatników -łyżka masła -2 paski gorzkiej czekolady -skórka pomarańczowa -twaróg półtłusty 100 gram zmielony -twaróg półtłusty 20 gram zmielony -kawałek startego białego melona, odsączonego -truskawka dla ozdoby -duża szczypta cukru waniliowego Herbatniki(...)ucieramy na sypko. Masło rozpuszczamy z czekoladą i skórką pomarańczową, łączymy z herbatnikami. Dodajemy 100 gram twarogu, mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. 20 gram twarogu łączymy ze startym melonem i ucieramy ze szczyptą cukru waniliowego. Po wyjęciu ciastka smarujemy je z góry serkiem z melonem i układamy na górę truskawkę. Podajemy
BaRepaspracochłonne potrawy. Przygotowanie zajęło mi dosłownie 25-30 minut. Składniki: 1 duża śmiatana 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 duża dojrzała gruszka 1 paczka herbatników kilka bez (przepis tutaj ) mleczka czekolada Okrągło formę ( o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy podwójną warstwę herbatników (nie muszą być w całości, można połamać na większe(...)nadal ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 5 minut). Gruszkę kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do śmietany i mieszamy. Całość wykładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Kilka razy formą uderzamy o blat, aby śmietana przedostała się między ciasteczka. Gładzimy. Na wierzchu układamy delikatnie pokruszone bezy. Na wierzchu posypujemy czekoladą startą na tartce o grubych oczkach. Gotowy torcik wkładamy
tojestpyszne.blogspot.comCzasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. SKŁADNIKI: 20 sztuk herbatników, 5 plasterków suszonych jabłek, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżki spirytusu, 10 dag orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę. Masło ucieram z cukrem(...)kakao i spirytusem. Dodaję pokruszone herbatniki oraz suszone jabłka. Dokładnie mieszam. Z masy formuję niewielkie kuleczki. Trufelki obtaczam w posiekanych orzechach włoskich. Wkładam na godzinę do lodówki, aby stwardniały
Tradycyjna kuchnia Kasizależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę(...)uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Smacznego
kolorowotorcikowojabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi(...)masy makowej z jabłkiem dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 1 h. Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno
Kuchnia Beatysię mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo: 300g herbatników, mały słoik powideł śliwkowych, 100g czekolady, 100ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników(...)posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościdowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru pudru około 100 g herbatników 1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości niż jest na opakowaniu- ja rozpuszczam w półtorej szklanki. Gdy galaretka zacznie ostygnie przelewamy ją do 4 kieliszków (używam(...)kieliszków do szampana) i wstawiam do lodówki, ale nie na prosto tylko lekko przechylam aby galaretka stężała pod skosem. W między czasie wkładamy herbatniki do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy je. Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Gdy śmietana jest ubita dolewamy do niej roztopiona
Amatorka kuchennapotem zajadałyśmy te pyszności. Do tego kilkugodzinne pogaduchy o wszystkim i o niczym :):) Składniki: 2 puszki mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego 8 cytryn, 2 limonki 200 g herbatników starta skórka z limonki i cytryny 1 szklanka mleka Mleko skondensowane, sok z limonki i cytryny wlewamy do blendera,miksujemy na gładką masę. W szklanym żaroodpornym kwadratowym naczyniu(lub plastikowym(...)przystosowanym do zamrażania) układamy herbatniki zamoczone lekko w mleku, smarujemy herbatnikowy spód przygotowaną masą, znowu układamy herbatniki, przekładamy masą ... Ostatni poziom deseru wyłożony jest masą limonkową, gęsto posypujemy startą skórką z limonki i cytryny.Wkładamy go do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny, ale bez problemu może być tam przechowywany przez kilka
noteskulinarnyfigaszklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz(...)biszkopt. Wyrównać i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć z cukrem,roztrzepać,dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy
Przepisy i porady kulinarne