SKŁADNIKI: 200 g kaszy jaglanej 1 duży burak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 natka pietruszki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń
ClauditteMissCookingWolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się
Poezja smakuPyszne jako część obiadu lub w burgerach. Podaję za Jadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej(...)jestem fanką filmów Tarantino, ale i tak o jednym napiszę bo i tutaj pojawia się motyw jedzenia – Pulp fiction (1994, Quentin Tarantino). Nie jest ono wyszukane – hamburgery i shaki za pięć dolarów - ale idealnie wpasowuje się w klimat filmu o dwóch płatnych mordercach. Produkcja kipi od wulgaryzmów i kiczu, ale równoważą je doskonałe aktorstwo i muzyka. Baked vegetarian
Qlinarnie i QlinarnieDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy
Cooking MonsterBurgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś
karmelowyzrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już byłam mądrzejsza ;) - podzieliłam na pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy(...)piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem
CookYourselfzrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już byłam mądrzejsza ;) - podzieliłam na pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy(...)piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem
CookYourselfglutaminian sodu zwiększa smakowitość potraw oraz stymuluje apetyt poprzez wpływ na ośrodek głodu i sytości. Ma także działanie uzależniające. Niestety MSG bardzo często idzie w parze z chipsami, frytkami, hamburgerami itd. 9. Bariera krew-mózg uniemożliwia przenikanie glutaminianu do mózgu. Niestety, pewne czynniki takie jak stres, nadciśnienie, procesy starzenia czy glin (obecny z glebie, wodzie, żywności) zmniejszają sprawność tego(...)dodawanie kostek rosołowych do zupy naprawdę jest konieczne? Czy nie lepiej doprawić ją świeżymi ziołami, po swojemu? Ja w swojej kuchni stawiam na naturalność, dzięki czemu każdy obiad smakuje inaczej. A produktów z dodatkiem glutaminianu unikam z prostego względu - najczęściej są niskiej jakości i niewiele mają wspólnego z naturą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Powiedz dietom nieSkładniki (na 1 porcję - zdjęcie) : Ciasto: 1 puszka (280 g) kukurydzy 1 jajko 1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g
Malowane smakiemJakiś czas temu mój ukochamy zażyczył sobie na obiad pulled porka. Jakiś czas temu robiłam i bardzo mu posmakowała taka kanapka, a ja byłam zadowolona bo udało mi się w niej przemycić pysznego colesława:) Tym razem miałam pod ręką kurczaka i tak też powstał długo pieczony, rozpływający się w ustach pulled chicken w azjatyckim sosie i podałam go w kanapce(...)łyżka soku z limonki ½ papryczki chilli, drobno posiekanej 1/2 małej kapusty, posiekanej 1 marchewka, starta 2 dymki, pokrojona w cienkie plasterki ⅓ szklanki posiekanej kolendry 4-6 bułek do hamburgerów, przekrojonych na połówki i wnętrze podpieczone na suchej patelni Przygotowanie: Przekrój każdą pierś wzdłuż na pół i dopraw solą i pieprzem. Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć imbir
karmelowyJak już mamy pastrami , obowiązkową pozycją do przygotowania powinna być kultowa kanapka Reuben. Dziecko patrzyło na mnie zdziwionym wzrokiem jak sięgałam po kapustę kiszoną, nie przepada
Blondynka GotujeKotlety z łososia to nasza propozycja na obiad. Polecam te pyszne kotlety mielone z łososia, gdyż według nas przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem(...)podsmażoną cukinią, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi i jogurtem czosnkowo-koperkowym. Możemy podać z cząstkami cytryny, możemy posypać kotlety obficie koperkiem, czy szczypiorkiem. Można je podać w bułeczkach jak hamburgery z majonezem, z sałatą, czerwoną cebulą, pomidorem. The post Kotlety z łososia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałka na 100g zielonej soczewicy) jest drugim po białku sojowym najlepiej przyswajanym białkiem roślinnym. Solenie ziaren podczas obróbki cieplnej powoduje utratę części tych cennych aminokwasów, a w bezmięsnym obiedzie chcemy tego uniknąć. Soczewica podczas gotowania wchłonie wodę, dlatego pilnujcie, żeby nie przywarła Wam do dna garnka i nie zaczęła się przypalać. Soczewicę po ugotowaniu możecie nie do końca dokładnie rozgnieść(...)stron, delikatnie odwracając, do lekkiego zrumienienia. Możecie je zamrozić, ale dopiero po ich usmażeniu. Rozmrażać należy je w lodówce, powoli. A już odmrożone odpiec w piekarniku albo odsmażyć. Hamburgery zjedliśmy w klasycznej bułce z sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl
Karo in the KitchenUpolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i
Karo in the KitchenZdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor
Mango Papaja