Filadelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku
Karo in the KitchenWegetariańska wersja burgerów lub jak kto woli kotletów sprawdza się równie dobrze jak ta mięsna. Od czasu do czasu nawet zdeklarowany mięsożerca może skusić się na
Kulinarne InspiracjeNa sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie
Codziennik KuchennySkładniki na kotlety: ok 0,5 kg zmielonej wołowiny 1 jajko Cebua 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu 1
The Sweet DamselSkładniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowe 1 paczka paluszków surimi 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki pieprz, sól 1 jajko 1 łyżka bułki
ClauditteMissCookingduże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora(...)mieszając, dolewamy śmietankę. W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty, przylegający do warzyw sos. Wszystko doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy. Podajemy posypane świeżymi ziołami lub szczypiorkiem. Taki obiad być może nie jest bardzo szybki i trzeba trochę popracować, ale mnie efekt w pełni usatysfakcjonował. Warzywa są słodkawe i fajnie razem się komponują. Jakiś czas temu zupełnie przez przypadek
Ratunku obiadSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula czosnkowa- drobno siekamy 6 ząbków czosnku - drobno siekamy 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 opakowanie kiełków
ClauditteMissCookingCzas od czasu rodzina życzy sobie "fast foody". Choć tak naprawdę niewiele mają one wspólnego z rynkowymi odpowiednikami i co do "fast" też mam spore wątpliwości
Magiczna kuchnia DariiUwielbiam fast-food ale zawsze przeraża mnie wizja tego co jest w tym jedzeniu a o czym ja nie wiem... bezpieczne jedynie są frytki a i
sierotka maRysia w kuchniSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę
Karo in the KitchenSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 płaskie łyżki bułki tartej + do obtoczenia papryka ostra mielona, sól Szpinak rozmrażamy i
Moje-pitraszenieWielu z Was pisze do minie z zapytaniami ile kosztują przygotowywane przez nas w domu dania. Szczególnie pytacie o pieczywo robione przeze mnie. W mailach swych
BaRepasJuż nie pamiętam kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek byłam tak głodna jak w ciągu pierwszych dni spędzonych z Maluszkiem. Mówią, że poród to jak
Matka ŻywicielkaCzy jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdbać o regularność i spożywać nie mniej niż 3 posiłki. Nie mówię tu o wyjątkach, kiedy np. nie masz możliwości zjedzenia o 15 (nie wypada przecież wyciągać pojemnika z obiadem na ważnym spotkaniu służbowym), ale o ogólne trzymanie się planu. Nasza sprawność fizyczna i umysłowa niestety znacznie maleje, jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi energii w ustalonych porach dnia(...)jednocześnie czuć minimalny niedosyt. Dopiero po 20 minutach mózg otrzyma sygnał że jednak żołądek jest pełny. Stawiaj na JAKOŚĆ spożywanych produktów, nie na kaloryczność. Nie sztuką jest zjeść hamburgera i nie czuć głodu. Ważne, żeby kalorie były zdrowe i odżywcze dla naszego organizmu. Dbaj o odpowiednią ilość białka w diecie - to ono odpowiada za uczucie sytości. Nie zapominaj, że kaloryczne
Powiedz dietom nie