Wielkimi krokami zbliża się Halloween. Pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego święta to podążając za trendami kulinarnymi trzeba było upiec sławetne ciasteczka Paluchy Wiedźminy. Bardzo kruche i efektowne! Smacznego! Paluchy Wiedźminy Składniki: 250 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, jajko, 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, migdały, przecier pomidorowy. Wykonanie: Migdały obieramy
paapilotkaaZbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie ciągle tkwi dziecko i uwielbiam wszelkie takie siupne jedzeniowe kombinacje, dlatego przez ten tydzień postaram się podrzucić Wam kilka prostych i fajnych pomysłów ;) Dziś mamy "Upiorrrne Papryki"- nic bardziej prostszego i smacznego chyba
Czerwona PorzeczkaKorzystam z wolnej chwili, uzupełniam pomysły na Halloween- strasznie podoba mi się ta zabawa- i tu powinien znaleźć się złowieszczy śmiech czarownicy :D Sympatyczne tosty,które robią się w mig oraz aromatyczna brokułowa, intensywnie zielona niczym włosy Beetlejuice'a ;) Tak na marginesie, pamięta ktoś ten film?:)) Składniki: Zupa: litr bulionu kawałek korzenia selera dwie łodygi selera naciowego marchewka cebula nieduży
Czerwona PorzeczkaProsta i sympatyczna przekąska, nie tylko na Halloween, może być też na zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;) Jestem bardzo zadowolona z farszu, bo wyszedł idealnie dosmakowany, no i o dobrej konsystencji. Polecam na poprawę humoru :D Pomysł na pająki został podpatrzony u Renaty z Apetytu na więcej . Składniki: 4 jajka kilka różyczek brokułów
Czerwona PorzeczkaJuż za kilka dni Halloween :) Jeżeli chcecie sprawić radość swoim dzieciom to przygotujcie czekoladowe muffinki. Warto ozdobić je piankami marshmallow i czekoladą, ponieważ w ten sposób stworzycie "straszne" duszki. Pianki na pewno nie odkleją się od muffinek, ponieważ pod wpływem ciepła przywierają do ciasta. Składniki na 18 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego
UgotowaćPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny
Mała CukierenkaHalloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten czas i przebieranki do tego pająki, pajęczyny, kościotrupy i krew. Zastanawiałam się co przygotować i stwierdziłam, że takie drinki przypadną wszystkim do gustu. Mi one mega smakowały i na pewno będę je powtarzała jeszcze
Niezły MłynekDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Pizzeriny z duszkami: Składniki na 3 blaszki (około 25 sztuk) 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki
Ciastkozercypewnością do gustu przypadnie cudownie kremowa konsystencja i oryginalny, jeżynowo-lawendowy smak, przełamany lekko kwaskowym sosem. Na talerzu deser wygląda pięknie, choć może trochę krwawo... Ale to w końcu Halloween, prawda...? Przepis na to cudo znalazłam u Łucji , od siebie dodałam lawendową nutę. Jeśli u Was też nie ma już jeżyn, nie martwcie się. W tym deserze doskonale dadzą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez sito i ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym. Z racji zbliżającego się Halloween ozdobiłam mój krem pajęczyną z kremu balsamicznego. Myślę, że na tak ozdobioną zupę skusi się każdy niejadek
W poszukiwaniu inspiracjinajwyższa już pora! Ja mam trzy okrągłe i jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciastkozercyzabawy jest z dekoracją. Oczywiście nie muszą to być mumie, a białą czekoladę można zastąpić ciemną lub np. posiekanymi orzechami. Za to moja wersja świetnie wpisuje się w temat Halloween. Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe trufle mumie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJuż za 3 tygodnie - Halloween, dlatego też postanowiłam przygotować "straszny" deser, który będzie idealną słodką przekąską na 31 października. Zachwyci dzieci jak i dorosłych. Przygotujecie go z łatwo dostępnym składników, ale niestety galaretkowe robaki są nieco czasochłonne w przyrządzeniu. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 galaretka o smaku wiśniowym 1 szklanka wrzącej wody 125 g kruchych ciasteczek
Ugotowaćokazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego szkła (z landrynek), skropiłam odrobiną krwi z syropu malinowego i gotowe ;) Polecam!!! Składniki na babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru
Rozpustne gotowanie