oprócz papryk zawiera cukinię i pieczarki – niespotykane w oryginale, a często występujące w tym daniu w naszych rodzinnych stronach. Ciecierzyca jest już mniej typowym dodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki niej danie może być w pełni wegańskie, a jednocześnie nadające się na rodzinny obiad. Ten warzywny gulasz bardzo dobrze sprawdza się także
Poezja smakuAromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana
Marcepanowa kuchniarewelacyjne i dla mnie smakują bez jakichkolwiek dodatków. Można je podawać z różnymi sałatkami, sosami, czy gulaszem. A co z tymi, którzy nie przepadają za kaszą jęczmienną? Zapewniam, że taki kotlet podbije ich kubki smakowe! (10 niewielkich sztuk) 120g kaszy jęczmiennej z pieczarkami (1 saszetka) 2 jajka 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 20g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej
Di gotujeBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki
VioletoweKucharzenieNo i kolejny miesiąc minął..a ja trochę zaniedbałam swojego bloga...ale to z powodu awarii sprzętu..braku wolnego czasu i innych powodów...nawet nie mam
Moje domowe kucharzenieszczycić Oczywiśce jej początek nie jest zapisany w Polsce. Ale świadczy o o tym że Polak potrafi , i jest kreatywny. Niby nic trudnego,i chyba każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak(...)najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych
Viola cooks with passionjabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings
karmelowyjabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings
karmelowypieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez około 30 do 40 minut. Gdy słodkie ziemniaki są ugotowane-miękkie i chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;)) ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu
w mojej kuchniwszelkiego rodzaju gulasze. Pełny, bogaty smak, danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża(...)wody. Zrumienione pieczarki przełożyć do garnka z cebulą i mięsem. Całość dusić do miękkości - ok 45 minut. W międzyczasie trzeba dolewać wody, która odparuje - najlepiej dolewać wodę gorącą. Gdy mięso będzie miękkie należy zrobić sos. Na patelnię wrzucić dwie łyżki tłuszczu, rozpuścić i dodać mąkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię wlać 4 łyżki wody z gulaszu, dokładnie wymieszać
Ze smakiem bez glutenuSkładniki karkówka wieprzowa 50 dkg pieczarki 20 dkg cebula 2 szt czosnek 4 ząbki szpinak mrożony 10 dkg sambal oelek 1 łyżka papryka słodka mielona pieprz sól koncentrat pomidorowy 2 … Czytaj dalej Gulasz z karkówki
czarrna od kuchniZapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka , ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie cacciatore przyrządza się z kurczaka , pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina
codojedzeniaGulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz z kiełbasy
O kuchni z uczuciempióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody
pieprzny smaczekgulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki(...)piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chili