gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:69/124)

Gulasz wołowy z ogórkami małosolnymi 128

Aromatyczny gulasz z dodatkiem ogórków małosolnych. Składniki 500 g wołowiny z udźca 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone w kostkę

R'n'G Kitchen
Czeski gulasz wołowy 143

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule  3 ząbki czosnku  1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Szefowa kuchni
Pikantny gulasz po meksykańsku 201

Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:).  500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek

Szefowa kuchni
Placki dyniowe z suszoną śliwką 181

wraz z nią sezonowe warzywa i owoce. Gruszki, jabłka, dynie, bakłażany czy papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej na następne jesienne danie z wykorzystaniem dyni. Pomysł

Życie ze smakiem
Cukinia w pomidorach-do słoików 402

otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 małe słoiczki przecieru

Swojskie jedzonko
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 215

śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najpopularniejsze wpisy 2016 roku 232

świąteczne sałatki Miejsce 4 Koktajl pomarańczowy z płatami owsianymi Miejsce 5 Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Miejsce 6  Proziaki Miejsce 7 94 przepisy na drugie śniadanie Miejsce 8 57 przepisów na kolorowe sałatki Miejsce 9 Ciasto na pizzę Miejsce 10 Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wołowy na winie (Chorwacja) 168

pierwszym miejscu wśród najpopularniejszych postów, przypadnie Wam do podniebienia :) Składniki na gulasz wołowy na winie (3 porcje): mięso wołowe 500 g 4 duże cebule 2 - 3 średnie ziemniaki 200 ml czerwonego wytrawnego wina koncentrat pomidorowy 60 g liść laurowy łyżka Vegety szczypta kminku łyżka słodkiej papryki Mięso umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie. Podsmażone

Karola gotuje
Gulasz węgierski 215

wieprzowej - smakował równie dobrze. Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory * 1 strąk czerwonej papryki - dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam

sierotka maRysia w kuchni
Szekelygulyas 191

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 196

się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule  8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól

ClauditteMissCooking
Gulasz z indyka z pieczarkami i delikatnym sosem serowym 159

kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka i razem podsmażyć na tłuszczu po indyku. Zawartość patelni połączyć z mięsem. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko zalać około 1/2 l wody.   Gulasz dusić do miękkości na niewielkim ogniu

Di gotuje
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 190

naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver - przepisy z podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych(...)wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych

Corner With Recipes
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 272

Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. Pudełko tej pasty to koszt około 15-26zł w zależności

Karo in the Kitchen
GULASZ DROBIOWO WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 183

pomysłów na lekkie dania, ja przychodzę jednak z propozycja na fajny gulasz, z dodatkiem warzyw, mega pyszny   Składniki: 400g szynki wieprzowej 200 g piersi  kurczaka 3 szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka

Z Majeczką w kuchni
LECZO!!! 172

uznania)  Na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę razem z kiełbasą. Paprykę, pomidory i  cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy go garnka, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę i kiełbasę - cukinię dodaję po ok 10 minutach duszenia -  wszystko razem dusimy do miękkości warzyw. Doprawiłam bezglutenową przyprawą do gulaszu i leczo. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Gulasz mięsny z dynią. 214

Gulasz  mięsny to takie danie które wystarczy "podrasować" jakimś jednym lub więcej  dodatkowymi składnikami i gotowe. Dziś proponuje z dodatkiem dyni... Zapraszam!  Składniki 50 dag karkówki 25 dag dyni hokaido 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, majeranek  3 łyżki mąki 2 łyżki oleju ziele angielskie i liść laurowy natka pietruszki   Przygotowanie; Mięso myjemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wieprzowo - wołowy na kaszy kuskus 136

Kolejne danie z kuchni mojego narzeczonego :) Polecam.  Składniki na gulasz wieprzowo - wołowy (3 porcje): mięso wieprzowe gulaszowe około 300 g mięso wołowe gulaszowe około 300 g duża cebula 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 4-5 sztuk 4 liście laurowe sól pieprz ostra czerwona papryka łyżka musztardy mąka do zagęszczenia sosu Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie pokroić

Karola gotuje
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 172

Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.   Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem) przez około 20-30 minut

Di gotuje
Gulasz mięsno-warzywny 219

cukinię, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać również nieco ostrej papryki lub chilli. Jeżeli wody jest za mało, to można jej dolać. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu

Passions hobbies life
Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo 178

Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek

Gosia gotuje
Gulasz pieczony z warzywami 203

swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami.  Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak)  4 kulki ziela angielskiego1 papryka chili1 łyżka słodkiej papryki listek laurowy1 łyżka suszonej włoszczyznysólpieprzSposób przygotowania:Mięso pokroić

Obiad za dychę
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 266

aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam w piwie, jednak jeśli macie pewność, że jest odpowiednio skurszałe można ten etap pominąć i dodać piwo po prostu do duszenia. Składniki na 4 porcje: 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)złożonym grubym ręczniku papierowym. Marynatę przecedzić przez sitko, zachowując płyn. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Mięso przełożyć do miski, posypać mąką i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony (najlepiej to zrobić partiami), przełożyć do garnka. Na patelni

Pełny talerz
Gulasz wieprzowy pod pierzynką 215

również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć

O kuchni z uczuciem
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 140

Uwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne.750 g świeżej szynki wieprzowej300 g pieczarek ( dojrzałych )1 duża cebula500 ml bulionu mięsnego2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuostra papryka do smaku1(...)dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania