gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:34/57)

strogonow 180

taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)Efekt proszę Was był zadowalający :D Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 - 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie

Pieprzyć z Fantazją
Węgierska zupa gulaszowa 173

kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera  właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. W oryginale nazwa węgierskiej zupy gulaszowej to gulyásleves lub w skrócie gulyás. Pochodzi(...)wegetariańska, która nazywa się hamis gulyásleves czyli fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę.  Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki,  opcjonalnie 1 marchewka

Cztery Fajery
Strogonow 97

powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie ” z czym to się(...)podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu i zabieliłam

Pieprzyć z Fantazją
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 186

doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie z dynią to marokański tażin wołowy z ciecierzycą i suszonymi śliwkami. Danie rozgrzewające, podnoszące na duchu - jego smak jest według mnie kwintesencją jesieni.  Tażin (tagine) to taki północnoafrykański gulasz . Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu kroimy i wrzucamy do garnka), ale jego(...)warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 170

maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 256

mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami         tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami

Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 167

Więcej o niej i książce "Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie  w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli(...)ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy

W kuchni wieczorem
Gulasz wołowy 168

gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały  obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona(...)kolor z każdej strony. Dodajemy posiekan ą  cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wod ą  i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wod ą . Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę

kulinarne odsłony pati
Przepisy na dania jednogarnkowe, kociołki i gulasze 88

Sycące, pyszne i rozgrzewające. Kociołki, gulasze i dania jednogarnkowe, to potrawy, które zazwyczaj przygotowuję na dwa dni. Poniżej znajdziecie przepisy nowsze, ale również te stare, w których wykorzystywałam jeszcze margarynę. Do takiego kociołka można dodać zaplanowane składniki lub po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Mi najbardziej smakuje kociołek z mięsa wołowego z ziemniakami, marchewkami i kolorowymi paprykami. Dobrze

Passions hobbies life
POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 218

Oto jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku

Ola la LCHF
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku 180

Placki ziemniaczane to najlepszy obiad pod słońcem. Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski. Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko. Polecam, spróbujcie

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z kurczaka 113

Gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką to kolejna moja propozycja na tani obiad, o który się pytacie w wiadomościach na FB lub emailach . Bo kawałki kurczaka w sosie śmietankowym z warzywami to obiad niedrogi i do tego bardzo smaczny, zajadają się tą potrawą również dzieci. Odpowiedzią na pytania o tanie potrawy stała się specjalna seria wpisów pt. „Kuchnia(...)warzywami . Wiem, że lubicie przepisy z kurczakiem, gdyż najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody mają przepisy z kurczakiem, na pierwszym miejscu króluje Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. Dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: tani i błyskawiczny gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
gulasz wołowy w sosie pomidorowym 196

Bardzo prosty do ugotowania gulasz, nie wymagający wiele pracy. Na naszym stole pojawił się w towarzystwie klusek kładzionych. Wyszedł bardzo smaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej

Ugotujmy Coś
Wielkanocny gulasz z wołowiny 184

brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżka wędzonej papryki(...)cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy

ale Pysznie
Wołowina z warzywami w stylu francuskim 112

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami Burgery z wołowiną Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina   pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Zupa gulaszowa z fasolą   Wołowina z warzywami w stylu francuskim  Składniki (na 6 porcji): 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości)  4-5 małych cebul lub szalotek 2 marchewki 2 ząbki

Obiad gotowy