gulasz wołowy - 855 przepisów (strona:34/57)

Bogracz 85

Bogracz czyli pyszny, aromatyczny gulasz z kociołka. Chyba nikt nie ma wątpliwości, gdzie w Europie zjemy najlepsze gulasze? Węgrzy opanowali sztukę przygotowywania tych potraw do perfekcji. To właśnie stamtąd wywodzą się najsmaczniejsze z nich, a jednym z najsmaczniejszych jest bogracz czyli węgierska zupa gulaszowa, która smakiem i aromatem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czym jest bogracz? Sama nazwa bogracz oznacza(...)serwowanie. W przypadku gulaszy wyznaję zasadę im dłużej tym lepiej. Zwykle wstawiam je rano, tak aby na niewielkim ogniu bulgotały sobie aż do pory obiadowej. To pozwoli smakom lepiej się połączyć, a mięsu odpowiednio zmięknąć. Niestety, gulasz przygotowywany w pośpiechu nie będzie tak dobry. Jakie mięso najlepiej nadaje się na bogracz? Najlepszym wyborem będzie wołowina, chociaż gulasz uda się również

okolicepalnika.pl
Bitki wołowe pikantne 175

dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się(...)spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 58

lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii wywodzi się pljeskavica. To rodzaj kotleta mielonego przyrządzanego z mięsa wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć

Pasja Smaku
Gulasz z białej kiełbasy 95

Gulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie

Kulinarne Przeboje
Potrawka z jelenia po niemiecku 141

gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać

królestwo garów
strogonow 165

taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)Efekt proszę Was był zadowalający :D Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 1 duża cebula * papryka nie za duża * 5 - 6 pieczarek * 3 średniej wielkości ogórki kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie

Pieprzyć z Fantazją
Węgierska zupa gulaszowa 147

kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera  właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. W oryginale nazwa węgierskiej zupy gulaszowej to gulyásleves lub w skrócie gulyás. Pochodzi(...)wegetariańska, która nazywa się hamis gulyásleves czyli fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę.  Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki,  opcjonalnie 1 marchewka

Cztery Fajery
Strogonow 79

powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie ” z czym to się(...)podsmażyłam na maśle. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była miękka dodałam koncentrat pomidorowy i zagęściłam mąką rozrobioną w odrobinie wody. Jak już gulasz się zagotował zahartowałam śmietanę wywarem z gulaszu i zabieliłam

Pieprzyć z Fantazją
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 173

doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie z dynią to marokański tażin wołowy z ciecierzycą i suszonymi śliwkami. Danie rozgrzewające, podnoszące na duchu - jego smak jest według mnie kwintesencją jesieni.  Tażin (tagine) to taki północnoafrykański gulasz . Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu kroimy i wrzucamy do garnka), ale jego(...)warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 149

maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 238

mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami         tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami

Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 150

Więcej o niej i książce "Moje życie we Francji", którą jeśli podobał Wam się film musicie przeczytać, znajdziecie  w tym poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli(...)ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy

W kuchni wieczorem
Gulasz wołowy 153

gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały  obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona(...)kolor z każdej strony. Dodajemy posiekan ą  cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wod ą  i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wod ą . Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę

kulinarne odsłony pati
Przepisy na dania jednogarnkowe, kociołki i gulasze 55

Sycące, pyszne i rozgrzewające. Kociołki, gulasze i dania jednogarnkowe, to potrawy, które zazwyczaj przygotowuję na dwa dni. Poniżej znajdziecie przepisy nowsze, ale również te stare, w których wykorzystywałam jeszcze margarynę. Do takiego kociołka można dodać zaplanowane składniki lub po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Mi najbardziej smakuje kociołek z mięsa wołowego z ziemniakami, marchewkami i kolorowymi paprykami. Dobrze

Passions hobbies life
POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 192

Oto jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku

Ola la LCHF