myślę, że każdy z nas uwielbia...Dla mnie najlepsze są podane z jogurtem naturalnym i ketchupem, ale nie którzy jadają je ze śmietaną i cukrem lub podane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji
kulinarne odsłony patiGulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni
AniaGotuje.plsekrety magii kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej ostrości, ale jesteśmy w Polsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą
Marder&Marder Manufacturegulasz to klasyczne węgierskie danie. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Co prawda warto użyć do niego węgierskiej pasty paprykowej, by nadać mu smaku, ale jeśli jej nie macie to trudno, dzięki słodkiej i ostrej papryce na pewno wam wyjdzie. Przynajmniej nie popełnicie takiego błędu jak ja, czyli zamiast łagodnej pasty dodałam całą łyżkę ostrej. Efekt był
Bernika - moj kulinarny pamietnikakcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest z karkówki wieprzowej - smakował równie dobrze. Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory
sierotka maRysia w kuchnipodsmażonej na patelni papryce po pierwsze smakuje doskonale, a po drugie ma fenomenalny kolor - cały sekret tego koloru tkwi właśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam go tym razem z plackami ziemniaczanymi. Niemniej równie świetnie będzie smakował z ziemniakami czy kaszą. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren
Karo in the KitchenDanie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą
R'n'G KitchenPlacki ziemniaczane uwielbiam i chyba osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Podane tradycyjnie z kefirem czy maślanką, na słodko czy na słono smakują wybornie. Po węgiersku z pikantnym gulaszem i surówką z kapusty, wręcz uwielbiam. Dzisiaj proponuję placki "z recyklingu", czyli to co nam zostało z wczoraj. Ale pycha :) Składniki: 5 placków ziemniaczanych 1 średnia cebula
Gosia gotujeCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski
Kuchnia BeatyRzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone
Dobra karmaróżnej maści sosami a jeszcze inni... z cukrem :) Moja wersja placek po węgiersku to placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz
Taste TherapyPrawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością
Pociąg Do KuchniGulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa
PichceniomaniaPlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki: Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 3 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól pieprz Gulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 1 duża cebula 4 ząbki
Oryginalny smakzbyt rzadki można go zagęsić mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody - około 125 ml - dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej i wlać do gulaszu) i/lub kwaśną, gęstą śmietaną 18%. Puree z papryki można zastąpić węgierską pastą paprykową. 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Kuchnia niewyszukana
Gospodyni Miejskakluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zółta papryka 2,5 szklanki gorącej wody 1 duża cebula 1 liść(...)czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. gulasz z pieczarkami i papryką
O kuchni z uczuciemSkładniki : • wołowina – 1 kg • czerwona papryka – 1 szt. • zielona lub żółta papryka – 1 szt. • mielona słodka papryka – 3 łyżki • mielona ostra papryka – 1 łyżka • liście laurowe
KUCHNIA POLSKAKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sięgać do połowy patelni). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy według własnego gustu. Ja jadłam z serem i keczupem. Można polać śmietaną, zjeść z sosem czosnkowym lub gulaszem :) Przepis na ten węgierski specjał znalazłam na wspaniałym blogu FACETNATALERZU
Pani na deserznany sposób podania jest ze śmietaną oraz żółtym serem. Choć na pewno dobrze smakuje też z okrasą czosnkową, śmietaną z czosnkiem, serem oraz podsmażoną paprykową kiełbasą (typowo węgierską), czy też z gulaszem. Przepis na mojego langosza pochodzi z ze strony przepisy.pl i jest podany z sosem ze śmietany i szczypiorkiem. Proponuję od razu zrobić podwójną porcję bo znika z talerza
Mam apetyt na ...Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu
Gotuj z Rumcajsem