gulasz po węgiersku - 371 przepisów (strona:18/25)

Baharat - smak Bliskiego Wschodu 163

Baharat to doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 234

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 196

węgierska zupa gulaszowa 2016-04-09 14:33:18 Ilość porcji: 8 Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz(...)śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa narodziła się na rozległych terenach stepów, gdzie węgierscy pasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie

Wędrówki po kuchni
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 150

Kluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity.  Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 153

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 185

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)puszki, doprawiamy do smaku i dusimy aż sos zgęstnieje – odparuje . Farsz , układamy na wierzchu placka , wcześniej pomazanego kwaśną śmietaną ( tak ona jest wszechobecna i charakterystyczna dla kuchni węgierskiej ) . Serwujemy na gorąco . Smacznego   Artykuł Langosz , węgierski przysmak w wersji mini pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Gulasz z warzywami pieczony w Gjuwecz. 182

piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :)   Składniki : 1kg i 200 g szynki  1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy węgierskiej domowa vegeta(...)dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.Jeśli dodacie na samym początku zrobi się z nich ciapka. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili. Gulasz najlepiej smakuje na ciepło.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Placek cukiniowy po węgiersku 118

mięsnego inaczej niż z ziemniakami czy kaszą. Tradycyjnie placek po węgiersku jest przygotowywany z placków ziemniaczanych z gęstym sosem i polany śmietaną. Ja dziś zrobiłam go w nieco innej wersji, bo w placku cukiniowym. Mi osobiście taka wersja smakuje bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na gulasz Ok. 600 g mięsa wieprzowego 1 papryka czerwona 1 cebula

Waniliowe Improwizacje
Placki po węgiersku 158

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz

Gosia gotuje
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 159

począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki po węgiersku 140

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki

Gosia gotuje
PLACEK PO WĘGIERSKU (moja wersja :) ) 305

wiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na pomysł, żeby do placków ziemniaczanych dodawać świeżą natkę pietruszki. W smaku są wyborne! Jako, że raczej nie jadam czerwonego mięsa, gulasz przyrządziłam z mięsem indyczym. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Wegański placek po więgersku 204

Placki po węgiersku  Dzień dobry!!! Kolejny tydzień przed nami, kolejne smaczne dania i nowe kuchenne wyzwania. :)  Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie

Mój pomysł na
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 140

Baszta Rybacka Zamek królewski w Budapeszcie PRZERWA NA OBIAD Vörösmarty tér (jarmark nocą) Fővám tér (jarmark nocą) JEDZENIE Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach zaopatrzyć się(...)nadziane czekolady, kurtoszkołacze czy nawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania