Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków
Dzieje kuchennej WiewióryKaczka dobra na wszystko, takie motto u mnie w kuchni obowiązuje. Kiedyś kaczki nie lubiłam a teraz jak wiem jak ją przyrządzać jadłabym ją na okrągło
Moje Małe CzarowanieDzisiaj nie znajdziecie tu recepty na pyszne śniadanie. Po wczorajszej urodzinowej zabawie u przyjaciółki Córci (skończyła się o 23ej!!!) nie mam siły. Dzieciaki źle
Dzieje kuchennej WiewióryKluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski(...)powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową. Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski
prawdziwe jedzeniePotrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN - Wasze dania na naszej stronie :) „Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa
ClauditteMissCookingDelikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak
Smaczne ZdroweJesienne dni tak szybko mijają. Człowiek goni od rana do wieczora i nawet nie wie kiedy i jak kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem
Przysmaki KarolkiNa dzisiaj zaplanowałam zapiekankę ziemniaczaną z patelni. Gorąca, pachnąca i smaczna. Czego więcej potrzeba gdy mróz na dworze, od razu robi się jakoś cieplej. Polecam. Składniki
Smaki Ewyeksperymentalnie dodałam marchew i groch. Pewnie niejeden Węgier nazwałby to profanacją, ale do odważnych świat należy. W końcu to moja gulyás * ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez(...)smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt Do zupy można podać pieczywo,np. czosnkowe -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The basic igredients are meat, onion, paprika
bastalenaPlacki ziemniaczane: Składniki 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do
w mojej kuchniSkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona
W Mojej Kuchni LubięKluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków(...)wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około 2-3) od wypłynięcia. Wyciągamy jedną, sprawdzamy czy jest miękka. Wyciągamy pozostałe i wrzucamy kolejną porcje. Podajemy z mięsnym sosem . Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście
Pobite gary Barbaryponiedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z rana wziąć się za jego produkcję. Jakież było moje zdziwienie gdy we wtorek rano pełna werwy wzięłam się za mięso, a tu okazało się że zamiast gulaszowej szynki na durszlaku leży udziec indyczy. Rozmroziłam(...)cebulą na oleju. Dodałam do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, podlałam wodą i dusiłam jeszcze chwilę. Połowę ugotowanego makaronu wyłożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyłam farsz mięsny. Przykryłam pozostałym makaronem. Wstawiłam do piekarnia nagrzanego do 190 stopni. Zapiekałam przez 15-20 minut. Następnie polałam jogurtem wymieszanym ze startym, żółtym serem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekłam do rozpuszczenia sera
Kuchnia po mojemu