gulasz mięsny - 288 przepisów (strona:16/20)

Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 228

twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą(...)minut.  Na koniec dodaj do zupy ugotowany drobny makaron. Możesz też wrzucić do niej surowy, ale dolej wtedy do zupy więcej wody/bulionu, aby zupa nie zamieniła się w gulasz. Spróbuj i dopraw zupę solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podaj posypaną świeżo tartym parmezanem i ewentualnie bazylią.  P.s. Co myślicie o tym przepisie? Jak zrobilibyście wasze minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekend na Węgrzech - relacja 215

było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów(...)znaleźliśmy jadłodajnie, chociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe

Pasja Smaku
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 203

zdejmowałam liście.  Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate.  Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym(...)wystarczy odrobina płynu do naczyń i kilka ruchów gąbką. Powłoka garnka jest nieprzywieralna, więc odpada nam namaczanie i szorowanie, co raczej jest koniecznością przy standardowych garnkach po ugotowaniu np. gulaszu. Mamy więc kolejne  oszczędności : czasu, wody i środków myjących. Polerować ich też nie trzeba, gdyż nie pozostają zacieki z wody. Ważną cechą tego garnka jest odporność

Codzienna kuchnia niecodzienna
Soja nie tylko dla wegetarian 118

węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Co ciekawe, stosunek ten jest  zdecydowanie bardziej korzystny niż w produktach mięsnych. Oprócz tego, ziarna soi są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw  powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą

Smiling Shrimp
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 208

najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach(...)mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można dodatkowo zmielić na proszek) - bardzo dobrze zagęszcza masę mięsną zmielona na pył kasza jaglana - do sosów i zup skrobia kukurydziana - do sosów i zup i deserów (skrobia traci swoje właściwości zagęstniające, gdy jest zbyt długo podgrzewana) mąka tapioka - do ciast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata