grzyby - 15226 przepisów (strona:8/1016)

Grzyby marynowane 81

Gotowe w : 1 h   Od kilku dni otrzymuję prośby aby wstawić przepis na marynowane grzyby. Dzisiaj spełniam prośbę i podaję przepis na marynowane grzyby, które w naszym domu królują od lat. Do tej pory nikt z domowników jak i gości nie miał im nic do zarzucenia(...)Dodam tylko, że nigdy nie ważyłam grzybów, tak więc ilość ilość zalewy należy sobie osobiście dostosować do ilości grzybów. Jeżeli zostaje mi zalewa to przelewam ją do słoika, wkładam do lodówki i wykorzystuję ją po powrocie z następnej wyprawy na grzyby. Składniki 3 szkl. wody 8-10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka ziela

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Makaron calamarata z grzybami leśnymi 184

zjadła ze smakiem. Na szczęście grzyby leśne są łatwe do kupienia na targu lub od znajomych, tych sprawdzonych oczywiście, którzy na grzybach się znają i całkiem przypadkiem udało im się nazbierać całe koszyki maślaków czy prawdziwków. Grzyby leśne najczęściej marynujemy, tak aby mieć ich zapas na zimę. Na bierząco sprawdzą sie w jajecznicy czy w makaronie. Jeśli zdecydujecie(...)Podawać posypany świeżą zieloną cebulką. Makaron calamarata z grzybami leśnymi O czym warto pamiętać przygotowując makaron z grzybami. Ja użyłam makaronu calamarata. To makaron podobny do canneloni, jest on jednak odrobinę węższy i kawałki są zdecydowanie krótsze. Możecie użyć dowolnie wybranego makaronu. Grzyby leśne zastąpić można pieczarkami. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zupę

mecooks
Tagliatelle z grzybami – poznaj mój przepis! 38

Uwielbiasz dania z makaronu, jednak znudziło Ci się już tradycyjne spaghetti carbonara czy bolognese? Mamy dla Ciebie pomysł na pyszny makaron – wypróbuj tagliatelle z grzybami! Delikatny, jajeczny makaron, który kształtem przypomina długie i płaskie wstążki (stąd właśnie wywodzi się jego polska nazwa). Doskonale komponuje się on z sosem grzybowo-śmietanowym. Koniecznie przetestuj mój przepis! Jakie grzyby pasują do tagliatelle(...)moim ulubionym sposobem jest połączenie tego pysznego makaronu z sosem grzybowym. Choć przepis, który podajemy poniżej, zawiera na liście składników kurki, z powodzeniem możesz je wymienić na inne leśne grzyby. Doskonałym pomysłem jest też dodanie mieszanki różnych gatunków, np. kurek, podgrzybków i borowików . Poniższy przepis może też posłużyć jako baza do tagliatelle z grzybami i kurczakiem – wystarczy

Rozdomowiona
Grzyby po cygańsku – przepis na grzyby do słoików 69

Grzyby po cygańsku czyli pomidorowa sałatka grzybowa to świetny dodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs i pasztetów. Taką sałatkę można również podgrzać i wykorzystać jako sos do makaronu czy klusek ziemniaczanych. Do takiej sałatki można wykorzystać większe grzyby, które nie nadają się do marynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki(...)grzyby po cygańsku (około 4 słoiki po 0,75 l): 2,5 kg grzybów leśnych (dałam twarde podgrzybki, te stare i miękkie poszły na sos) 500 g cebuli 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki oleju (120 ml) 5 łyżek cukru 5 łyżek octu spirytusowego czubata łyżka soli pieprz czarny i ostra papryka w proszku (do smaku, jeśli wolicie grzyby

e-PrzepisyKulinarne
Grzyby pasteryzowane z cebulką 65

Grzybobranie się udało? Chcecie zachować smaki grzybów do zimy? Ususzyliście już mnóstwo? To może jeszcze grzyby pasteryzowane z cebulką? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/grzyby-pasteryzowane-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/grzyby-pasteryzowane-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/grzyby-pasteryzowane-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["\u015bwie\u017ce grzyby,\r","cebula,\r","troch\u0119 mas\u0142a(...)u00f3l, pieprz."],"name":"Grzyby pasteryzowane z cebulk\u0105","recipeCategory":"grzyby, inne, porady","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Grzyby dok\u0142adnie oczy\u015bci\u0107 i pokroi\u0107 na kawa\u0142ki.\r","Sparzy\u0107 je gor\u0105c\u0105 wod\u0105.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno i zeszkli\u0107 na ma\u015ble w rondelku.\r","Doda\u0107 grzyby

Bardzo Gruby Smok
Gotowana kapusta kiszona z grzybami 94

Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole w moim domu. Moja mama przyrządza tę kapustę co roku w Święta właśnie. Zazwyczaj robi jej większą ilość, tak abyśmy mogli delektować się jej smakiem nieco dłużej. Do przygotowania kapusty kiszonej z grzybami potrzebna jest kiszona biała kapusta, suszone grzyby, odrobina cebuli oraz przyprawy. Ja zawsze gotuję grzyby i kapustę osobno i łączę je dopiero w momencie, kiedy i kapusta i grzyby są już miękkie. Tę kapustę kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona z grzybami Składniki na kapustę kiszoną z grzybami

MeCooks
Kapusta kiszona z grzybami 83

Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole w moim domu. Moja mama przyrządza tę kapustę co roku w Święta właśnie. Zazwyczaj robi jej większą ilość, tak abyśmy mogli delektować się jej smakiem nieco dłużej. Do przygotowania kapusty kiszonej z grzybami potrzebna jest kiszona biała kapusta, suszone grzyby, odrobina cebuli oraz przyprawy. Ja zawsze gotuję grzyby i kapustę osobno i łączę je dopiero w momencie, kiedy i kapusta i grzyby są już miękkie. Tę kapustę kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona z grzybami Składniki na kapustę kiszoną z grzybami

MeCooks
Grzyby marynowane w occie – przepis 818

słoików wkładamy na dno po jednym krążku cebuli, jednym liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego i 10 ziaren gorczycy, następnie dopełniamy grzybami, na wierzch ponownie dajemy krążki cebuli i całość zalewamy zalewą octową tak aby grzyby były zanurzone a pod zakrętką zostało co najmniej 1cm wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę(...)occie będą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem   Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Uszka z grzybami 911

dodać 1/3 szklanki wody więcej)1 łyżka masła1/2 szklanki wrzącej wodyszczypta soliUszka z grzybami – farsz:50-70 g suszonych grzybów leśnych2 duże cebule1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka bułki tartejsól morska, świeżo mielony pieprz Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie. Odcedzamy(...)wodę koniecznie zostawiamy do barszczu). Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch – trzech łyżkach oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do niej grzyby. Przesmażamy przez około 3 minuty i studzimy. Przekładamy całość do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy

Poezja smaku
Przepis na risotto z grzybami 155

Polsce to dostałam fantastyczny prezent od mojego Brata i Bratowej, a mianowicie pojemnik z zamrożonymi ugotowanymi grzybami:)! Oj, dawno mnie nic tak nie ucieszyło! Jak się mieszka za granicą to ma się nieco utrudniony dostęp do pewnych produktów i właśnie świeże grzyby są jednym z nich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie(...)risotto z grzybami.Przepis na risotto z grzybami – składniki:(porcja na 4-6 osób)około 0,5 kg ugotowanych grzybów2-3 cebule75 g startego parmezanu2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphiaokoło litra gorącego bulionu drobiowegoryż arborio – 400gsól, pieprz, oliwa 1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę.2. Wsypuję

UgotujmyTo.pl
Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami 173

roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie suszone grzyby to prawdziwy skarb, trzymany na specjalne okazje… takie jak Wigilia. W sklepach nie kupuję suszonych grzybów, bo nie mam do nich zaufania… Jednak w tym roku dostałam sporą porcję grzybów(...)dlatego mogę teraz trochę z nimi poszaleć W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić kotlety z kaszy gryczanej i grzybów. Ostatnie kotlety z kalafiora były u nas hitem, więc postanowiłam rozwinąć temat kotletów bezmięsnych Z kaszą gryczaną, bo akurat gotowałam ją do obiadu i coś mi tam zostało… Kotlety wyszły pyszne! Na pewno warto je powtórzyć, więc zapraszam do wypróbowania przepisu

UgotujmyTo.pl
Pierogi z grzybami 183

czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki(...)grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju-2 dkg drożdży-2 łyżki wody-1/4 łyżeczki cukru   Zaczynamy od przygotowania farszu.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je.Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy

Maminek kulinarny
Grzyby 165

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle

Aga w kuchni
Grzyby gatunkami. Muchomor mglejarka - muchomor szarawy 194

Muchomor mglejarka Amanita vaginata kolejny muchomor, który może trafić do garnka albo na patelnię bo jest grzybem jadalnym. W literaturze można spotkać go także pod nazwą Muchomor szarawy albo Muchomor pochwiasty. Kiedyś duża grupa podobnie wyglądających muchomorów, różniących się pozornie tylko wielkością i kolorem kapelusza, była zaliczana właśnie do tego gatunku. Dzisiaj, w dobie bardziej szczegółowych badań, wyodrębniono oddzielne gatunki(...)Muchomora rdzabowbrązowego Zajrzyj do mojego Atlasu grzybów - czy znasz je wszystkie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza