grzyby - 15226 przepisów (strona:279/1016)

Sajgonki z mięsem mielonym 181

średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić(...)patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko i dodać mięso. Można dolać trochę wody, żeby mięso się rozpadło ale też należy je mocno mieszać i rozcierać łyżką. Farsz

Ze smakiem bez glutenu
Grzyby gatunkami. Piestrzenica pochyła 255

Piestrzenica pochyła Gyromitria fastigiata to grzyb rzadki. W Polsce prawdopodobnie jest dosłownie kilka stanowisk tego gatunku, oficjalnie udokumentowane jedno czy dwa . Ja oglądałam te grzyby w miejskim lesie, w Warszawie , gdzie na obszarze kilku metrów kwadratowych wyrosło chyba z 50-siąt owocników. Widok niesamowity i przepiękny. A ususzony egzemplarz trafi wkrótce pod mikroskop i do badań naukowych. Piestrzenica pochyła(...)jest objęta częściową ochroną gatunkową . To podobno gatunek grzyba jadalny , ale nawet z terenu prywatnego nie polecam jej zbierać. Raz, że jest naprawdę rzadka, a dwa to fakt, że tak jak piestrzenica kasztanowata, i prawdopodobnie inne piestrzenice , może zawierać gyromitrynę, choć w mniejszej ilości, a ta substancja kumuluje się w wątrobie uszkadzając ją. Nie warto ryzykować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 297

Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku, posiekane 120 ml białego wina listki(...)czym przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż pory i podsmażaj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości. Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie

karmelowy
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 176

odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe(...)mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam

Pichceniomania
KROKIETY DZIADOWSKIE 238

kiszonej kapusty 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół) tarta bułka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Krok 2. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły(...)Krok 3. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze. *ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki. Krok 4. Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy. Krok

Moja Książka Kucharska
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 173

Polecam przepis na uszka z grzybami! SKŁADNIKI: kapelusze borowików ugotowane w wywarze cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz 2 łyżki tartej bułki ciasto: szklanka mąki szczypta soli surowe żółtko łyżka oliwy 1/2 szklanki ciepłej wody mąka do posypania stolnicy sól (do wody na gotowanie uszek) łyżka oleju   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy(...)przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty

Moja Książka Kucharska
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 486

będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek(...)bułka tarta do wysypania formy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Krok 2. Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną

Moja Książka Kucharska
Pasztet domowy z królikiem 157

surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny   Wykonanie:   Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę(...)mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Mięso oddzielamy od kości. Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy

Smak mojej kuchni
Grochówka z grzybami 228

kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości(...)wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego

Smakołyki Asi
Dorsz pod grzybową kruszonką 197

content='4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie garści suszonych grzybów (np. borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki (same listki) 1 świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól(...)mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną na kilka części kajzerkę (ewentualnie bułkę tartą), dwa obrane ząbki czosnku, pietruszkę, masło oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Ponownie

Poezja smaku
Bigos wegetariański 196

ogóle czerwonego pisaka. Porażki oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek(...)ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli  pieprz (10-12 ziaren) Przygotowanie: Grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy 2-3 godziny. W osolonej wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około 10-15 minut od zagotowania). Odcedzamy. W większym garnku na oliwie szklimy

Moja Mama Gotuje
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 173

mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów  (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków 1 łyżka masła 1 mała cebula 1/4 szklanki bulionu 300 ml śmietanki 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska, pieprz opcjonalnie 1 łyżka(...)siekamy. Mięso drobiowe (bez skóry) i wołowe (jeśli używamy) mielimy w maszynce, wykładamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojonym szpinakiem oraz sosem sojowym, solą i pieprzem. SOS : Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy przez około

cool and minty
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 204

SKŁADNIKI: 50 g papieru ryżowego ok 12 szt 1 filet z kurczaka 20 dag mrożonki chińskiej 2 łyzki sosu sojowego 5 grzybów mun Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli ja dałam czarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju(...)smażę kurczaka dodaję przyprawy. Następnie dodaję mieszanki chinskiej i całość mieszam i duszę ok 5 min aż warzywa będą miękkie. Zdejmuję z palnika. Grzyby zalewam wrzątkiem i czekam ok. 20 min następnie grzyby drobno siekam. Dodaję do farszu. Całość mieszam dodaję sos sojowy. Na talerz wylewam ciepła wodę, każdy papier ryżowy mocze ok 2 sekund. Następnie kładę farsz

Gotowanie Patki
Makaron z marchewką i grzybami shitake 135

grzybów shitake (mogą być z zalewy) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron przekładamy do miski. Zagotowujemy wodę, zalewamy makaron wrzątkiem. Odstawiamy, aby napęczniał na 5 minut. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron z marchewki oraz odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Smażymy(...)chwilę, dodajemy sos sojowy i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Makaron odcedzamy. Dodajemy do grzybów z marchewką, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Perliczka w sosie grzybowo – śmietanowym, marynowana w ziołach 127

Zdecydowanie nie jest to kurczak. Zresztą sami oceńcie. Polecam. Składniki: 1 perliczka Szklanka suszonych grzybów 1 cebula Zioła dalmatyńskie Sól Masło klarowane 150 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Perliczkę kroimy na kawałki ( podobnie jak kurczaka ). Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy masło(...)klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę. Na tym etapie możemy zagęścić sos mąką lub nie. Odlewamy niewielką ilość płynu i rozprowadzamy dokładnie mąkę ( ok. 1 ½ łyżeczki ). Ponownie umieszczamy

Smaki Ewy