grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:95/134)

USZKA Z FARSZEM BOROWIKOWYM 158

mąki pszennej (tym 450) 200 ml gorącej wody 25 g masła 1 żółtko sól FARSZ 80 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 cebula  1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE FARSZ ; Grzyby płuczemy, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do napęcznienia. Rano gotujemy pod przykryciem

cool and minty
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 164

niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie Wykonanie Grzyby namaczamy w osobnym naczyniu

Mieszam w Garnku
Marynowane Maślaki 143

różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność sprawia ich konsumowanie :) Podczas wszelkich uroczystości rodzinnych marynowane grzyby jakimś przedziwnym trafem stają najbliżej mnie a następnie magicznym sposobem szybko znikają :) W związku z tym, że ostatnio udało mi się nazbierać trochę maślaków (a z racji susz, które odczuwaliśmy latem mocno zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle w tym roku(...)najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki. Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu

Taste Therapy
Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych. 145

Grzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego,  szczypta soli(...)praskę,  1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach, WYKONANIE: polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny, tak pokrojone mięso smażymy na łyżce masła, do zrumienienia (około 10 min), polędwiczkę odkładamy i  na tym samym  tłuszczu szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy pół godziny mieszając

Kuchnia Beaty
Strudel z kapustą i grzybami 105

masła80 g suszonej żurawiny1 szklanka bulionupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwypieprz, sól, cukier1 jajko do posmarowaniaBorowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut. Kapustę przelać zimną wodą i odsączyć. Posiekać i dodać razem z żurawiną do grzybów i cebuli. Zalać

wyzwania kuchenne
Tarta z kiełbasą 234

właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto:szklanka mąki pszennej,100g masła lub margaryny,jajko,łyżeczka soli,łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane(...)kurek,  1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy,  2 łyżki kukurydzy,  cebula,  1/2 szklanki śmietany 18%,  2 jajka,  sól, pieprz,  zioła prowansalskie.  Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.  Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać

Z miłości do słodkości
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 175

jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam.  Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki  klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

Quinoa Raz!
Grzyby gatunkami. Boczniaki ostrygowate 255

Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można je smażyć - sznycle z boczniaków są przepyszne! Można je też dusić. gotować a malutkie sztuki marynować. Nigdy ich nie suszyłam, ale pewnie na proszek grzybowy też byłyby dobre. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Orientalny rosół z kaczki 167

cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody – 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek(...)dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół

dom-agi.pl
Ciasto na łazanki 189

makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało(...)albo łazanki z kapustą i grzybami. Ciasto na łazanki 300 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy (ja pominęłam) Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min. Odrywać porcje ciasta, rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie i pokroić w dowolne kształty. Suszyć na papierze do pieczenia przez

Posadzone i zjedzone
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 165

mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest(...)wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli   Składniki farszu: 1 szklanka wody 40 g suszonych borowików 1-1,5 łyżki masła 1 średnia cebula (użyłam 1 szalotkę i 2 malutkie zwykłe cebulki) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Grzyby zalać szklanką wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć. Gotować około 30 minut. Ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski

Moja Delicja
ZUPA GRZYBOWA Z KONIAKIEM 130

może sobie dołożyć je ile chce do zupy.    Składniki: 2 garście suszonych prawdziwków 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz makaron duże świdry 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany koniak- do smaku Sposób przygotowania: *Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody w której

Z Majeczką w kuchni
Przymiarka do świąt. 187

typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe z grzybamiskładniki na ciasto:2 żółtkasól1,5 szklanki wody0,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + do wyrobienia ciastaPół szklanki mąki i 1,5 szklanki wody(...)napełniamy farszem. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku.składniki na farsz:200 g suszonych prawdziwków300 g pieczarek1 duża cebulanatka pietruszkisól, pieprz, chilli w proszkuolej do smażeniaGrzyby  moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia nie wylewamy tej wody tylko gotujemy w niej grzyby do miękkości.Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy. Gdy odparuje z nich cały płyn

Przysmaki Karolki
Kapuśniak po litewsku 180

wędzonki 300 g kapusty kiszonej 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól     Przygotowanie   Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i grzyby

R'n'G Kitchen
Zupa z podgrzybków 190

masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania