garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki gałązka rozmarynu masło pieprz sól Wykonanie: Borowiki moczymy w ciepłej wodzie przez parę godzin. Polędwicę myjemy przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy wzdłuż przez środek długim ostrym nożem, tak by nie przeciąć mięsa po bokach. Szalotkę, borowiki i śliwki drobno siekamy. Cebulkę i grzyby podsmażamy na patelni
Quinoa Raz!pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę. Inspiracje czerpałam stąd. Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka
Fabryka pomysłówPotrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella
potrawyregionalneSylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników
peggiwkuchnidrobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 350 g sera mascarpone 1 ½ szklanki startej mozzarelli(...)wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso
karmelowykarkówka Składniki: 250g boczniaków opakowanie przyprawy do karkówki olej sól, pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz(...)stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron
wegujemylesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 400g pieczarek, 1 cebula, 3
Tradycyjna kuchnia Kasisuszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy
My Culinary Artgrzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
Karo in the Kitchenłyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy(...)ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano gołabki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną
W Mojej Kuchni Lubiędanie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić(...)kawałki jak do gulaszu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu wyłowić mięsko a wywar zmiksować na gładką konsystencję (tak powstanie nam ekstra
ClauditteMissCookingłyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną(...)kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć grzyby . Smażyć razem
MarciochaKucharzysuszonego lubczyku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego. opcjonalnie: różowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ - grzanie góra/dół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby
cool and mintysuszonego majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1+1 łyżka masła 1 szklanka bulionu warzywnego 1 wąska czerwona papryka - opcjonalnie Wykonanie: warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów. Mają kształt kuleczki, a to co w środku to raj dla podniebienia. A wszystko zaczęło się w cudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone
Czarnawisienka