drugie kompocik gotuję krótko, więc liczę, że jeszcze jakieś witaminki w wodzie zostają ;) Kompocik Składnikami są owoce. Robię różne połączenia, ale kompocik z samych jabłek, śliwek czy samej gruszki też jest pyszny. Nasze ulubione zestawienia to: Truskawki, borówki, gruszka Gruszka z jabłkiem 1. Owoce zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5 minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję(...)jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę. Soczek przecierowy: marchewka gruszka jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut. 2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której się gotowały miksujemy
NA MOIM TALERZUidealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem. Składniki 2 gruszki , średnio dojrzałe 1 łyżka masła mix sałat 200 g sera pleśniowego Roquefort garść orzechów nerkowca 100 g orzeszków piniowych 2 łyżki miodu kilkanaście winogron Przygotowanie Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki(...)następnie w plasterki ( nie obierałem ). Rozgrzałem na patelni łyżkę masła, włożyłem gruszki i usmażyłem na dużym ogniu, aż się zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem
R'n'G KitchenPomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się(...)startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić
Cynamonowe szczęścieProdukty Potrzebne; cebula czerwona- 1Sztuka gruszka-1Sztuka sałata rucola- 2 garście ser kozi- 100Gramów Sposób przygotowania; Cebulę razem z gruszką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 20 min. Po upieczeniu obieramy gruszkę i cebulę ... cebula ładnie nam się dzieli a gruszkę kroimy w ulubione kształty. Na talerzu układamy rukolę którą skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny(...)rukolę nakładamy nasz ser, cebulę i gruszkę. limonka 1Sztuka (lub cytryna
pichcisztoPrzepis po raz pierwszy widziałam w programie Ewa Gotuje, z czasem wypróbowałam też inne wersje tego dania. Tak naprawdę powinniśmy mieć trzy najważniejsze składniki, poza ryżem, rzecz jasna: gruszkę, gorgonzolę i białe, wytrawne wino. Taką też listę składników podałam dziewczynom. Co z tego nam wyszło, zobaczcie sami na dole oraz tutaj i tutaj . ;) Risotto z gruszką i gorgonzolą(...)winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA
Kuchnia Prezydentowejrazem gruszki przygotowałam razem z kurczakiem. Często przyrządzam go ale jeszcze nigdy nie robiłam na słodko, ale przyszedł czas i na taką próbę. Ostatecznie wyszło mi fajne połączenie słodkiej gruszki z lekko ostrym sosem curry z kurczakiem. Mam nadzieję że innym też przypadnie ta potrawa do gustu. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1/2 cebuli czerwonej - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru(...)przyprawa curry, sól, pieprz kolorowy - 1 kostka rosołowa - pół kubka śmietany 18% lub jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 2 gruszki - makaron penne Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy i dusimy wszystko razem. Teraz zaczynamy przyprawianie solą, pieprzem i startym na tarce imbirem. Potem dodajemy kostkę rosołową
Kuchenne WariacjeTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam(...)razu pomyślałam o moich gruszkach. Troszkę pozmieniałam, żeby się komponowało z pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem
Wiem co jemUwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki(...)pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki
Tradycyjna Kuchniamuszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów(...)maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytangielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu, garść siana do spalenia 5 owoców jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia, garść siana do wyłożenia brytfanki, 3 gruszki, 2 płatki anyżu gwiaździstego, 1/2 laski cynamonu, 2 goździki, wino czerwone wytrawne, 3 łyżki masła Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć(...)mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem - tak, aby były całe przykryte. Dodać przyprawy i gotować około 10 -15 minut. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Gruszki wyjąć, wywar przecedzić i gotować aż zacznie się „pienić”. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło, dokładnie wymieszać
królestwo garówpf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego(...)jajka 2-3 krople aromatu migdałowego, 1 kropla waniliowego 200 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 60 g kakao Obrać gruszki. Wstawić na 10 minut do gotującej się wody z cukrem i winem. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło
MarciochaKucharzyGruszki to jedne z najsłodszych owoców . Szczególnie polecam , ponieważ z pewnością zaspokoją apetyt na słodkości największym łasuchom . A polewa czekoladowa nada im wyrafinowanego smaku. składniki na 3 porcje 3 gruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki obieramy nie obcinając ogonka i wydrążamy od strony(...)szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści , oblewamy nią gruszki i schładzamy
Smakowite Daniadecyduje strzał na chybił trafił. To takie moje małe wyzwanie. Otwieram oczy i pierwsze co zobaczę biorę i wykorzystuję jako składnik, lub jako bazę do dania. I padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan(...)masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn z patelni
BaRepasWesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość) - 3 kubeczki(...)mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 gruszki lub inne owoce - 1/2 łyżeczki cynamonu Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia
Mia Cucina Sofietaserii przetwory na zimę dziś KOMPOT Z GRUSZEK KOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15
Kuchnia Beaty