Kompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka
Poezja Smaków - blog kulinarnydwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej (ale mogą też być inne jagodowe, maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Substancją żelującą
SzczyptaSmaQZapraszam na pyszną letnią sałatkę z sycącym grillowanym kurczakiem ułożonym na rukoli i sałacie z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Ciekawym akcentem jest przełamanie smaku wytrawnej sałatki, lekko słodką gruszką. Ważne jest żeby była twarda i chrupiąca. Przejrzała raczej odbierze nam apetyt ;) Składniki: (na 4 porcje) dwie pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżeczki
Pyry na Gazodmiany awokado- Fuerte i Hass. Obie świetnie znoszą zmiany temperatur i trudne warunki w jakich się je transportuje- a mają do nas daleką drogę. Fuerte ma kształt zbliżony do gruszki i dość gładką skórkę. Pestka jest średniej wielkości, miąższ jasno zielony do żółtego, dość kremowy. Hass ma kształt zbliżony bardziej do jajka, a skórkę mocno chropowatą, która podczas dojrzewania zmienia
Karo in the KitchenSałatka z dressingiem malinowym? Czemu nie ! :-) Do tego idealnie pasują wszelkiego rodzaju sery, orzechy włoskie i gruszka. Czytaj więcej
Ana Mari's worlddlatego świetnie nadają się na przetwory. Champion (szampion, sampion) - jesienne jabłka o zielono - żółtej skórce i widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo. Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały
Ciastka - domowe słodkościBłękitnego Lazura a następnie Goudy. I tak jak widzicie na zdjęciu kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę
Karczma HonoriettyCiasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez
Qlinarnie i Qlinarnierównież możemy używać go jako garnek do gotowania na parze. Możemy zrobić w nim soki z takich owoców jak: truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki , winogrona, aronia oraz śliwki. Sokownik składa się z trzech naczyń nakładanych jedno na drugie, pokrywki oraz rurki spustowej połączonej z wężykiem gumowym odprowadzającym sok. Sokownik FRUIT SUMMER
Marta GotujeKolejny przepis z serii przetworów, kompotów i słodkich zalew. Ładnie się prezentuje i tak samo jak gruszki może być wykorzystywany zarówno do ciast, jak i w formie napoju do rozcieńczania. Idealny do prezentowego koszyka dla rodziny ;) KOMPOT Z JABŁEK, MIRABELEK, WINOGRON I BRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie
Życie zamknięte w smakukażdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców. Wykonanie: Kolejne porcje owoców dodajemy
Smaki Ewytanie. Ten sok możecie zrobić na wile różnych kombinacji. Jest on zdrowy bez sztucznych barwników, konserwantów itd. i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 4 nektarynki 1 cytryna 1 gruszka 2 jabłka 1 litr wody 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne, pestki, kroimy na kawałki. Delikatnie miksujemy, dodajemy 1 wody i miód ( ilość miodu jest orientacyjna, zawsze można
Smaki EwySyrop cukrowy lub cukier – do smaku, jeżeli uznacie, że jest zbyt mało słodka. Owoce: obowiązkowo słodkie pomarańcze, kulki wycięte z arbuza, truskawki, kilka plasterków kiwi, kilka plasterków słodkiej miękkiej gruszki (to w mojej wersji) Dużo lodu. Wykonanie: Płynne składniki mieszamy w odpowiednim dzbanku lub wazie. Dodajemy lód i opcjonalnie owoce. Sangrię możemy nalewać jak poncz, nabierając ją łyżką z wazy
Smaki Ewyśliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;) Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku
Z Majeczką w kuchnigram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre
Słodka Kraina Wypieków