jagodach antocyjany chronią wrażliwe części oka, zwłaszcza siatkówkę, przed uszkodzeniem. Składniki (2 porcje) : 350 g czarnych jagód 350 g moreli 300 g gruszki szczypta imbiru Sposób przygotowania: Jagody umyć i zmiksować blenderem. Morele umyć, pozbawić pestek i rozdrobnić blenderem. Gruszki umyć i wcisnąć
Wymiar Zdrowiaświeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja garść mixu sałat i kiełki słonecznika łyżka ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo (al dente). Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać(...)chwili dodać odcedzony makaron i chwilę smażyć, aż składniki połączą się, a makaron przejdzie aromatem pomidorów. Na talerze wyłożyć po garści liści sałaty, następnie mieszankę z makaronem i cukinią. Gruszkę pokroić w półplasterki lub w kostkę (wedle upodobania). Po wierzchu posypać kiełkami i prażonymi ziarnami słonecznika. Sałatkę podawać z ugrillowanymi na kamieniach stekami i serem. 1 porcja
Dietologtakie rozdysponowanie swojego czasu, by przeznaczyć go na to co faktycznie istotne. Ważne. Dające szczęście. Składniki (na 3- 4 porcje): 1 kalafior 2 ziemniaki 1 duża gruszka lub dwie małe 2 szalotki 1 ząbek czosnku litr bulion 1 szklanka śmietany 30% masło do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do podania(...)szynka parmeńska, natka pietruszki, mascarpone Na maśle podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i ziemniaki. Dopraw gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodaj kalafiora. Smaż składniki 3- 4 minuty. Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości wszystkich składników. Dodaj śmietanę i gotuj składniki jeszcze około 10 minut. Następnie ściągnij garnek z ognia, nieco wystudź i zmiksuj
Mango Papajaborówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą 44 Racuchy bananowe z gruszką 46 Placki brownie fasolowe 48 Placki z cukinią i koperkiem podane z twarożkiem chrzanowym 50 Z miseczki Kokosowy(...)bananowa 65 Pieczony serniczek z jabłkiem 67 Jogurtowy pudding chia 69 Jaglanka z cynamonową gruszką 71 Orzechowa granola z patelni 73 Granola proteinowa 75 Gofry Gofry gryczano-kokosowe
Zdrowie na języku :Pjajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut(...)gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka
Korniszonkijajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut(...)gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie krótkiego smażenia. Racuszki można także przygotować w stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka
Gotujemy i jemykompozycje ze wszelkich owoców jakie jeszcze znajdzie w sadzie u babci, ja z kolei wybieram połączenia owocowo-warzywne, by przemycić więcej błonnika. Wyciskarka bez trudu radzi sobie z jabłkami, gruszkami, cytrusami, selerem naciowym, a nawet dość twardymi burakami. Z łatwością wyciska też sok z natki pietruszki, czy szpinaku. Moim hitem stał się orzeźwiający i bogaty w witaminę C zielony(...)soku w nocy o północy, czy też bladym świtem nikogo nie obudzi. Na uwagę zasługuje duży otwór aż 87 mm, bez trudu mieści on średniej wielkości jabłka, buraczki, czy gruszki. Warzywa czy owoce wystarczy umyć i wrzucić, nie trzeba tracić czasu na siekanie. Dzięki wyciskarce można także przygotować lody z mrożonych owoców, ale przyznam się Wam szczerze, że ostatnie temperatury
Cynamonowe szczęścieszklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka szczypta soli 1 mały proszek do pieczenia 1/2 szkl. letniego mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 duże łyżki kakao 3-4 gruszki bardzo twarde , obrane i wyciete gniazdo nasienne Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć masło na gładko,stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.Dodać żółtka nadal miksując. Proszek rozpuścić w mleku(...)mąkę i już na wolnych obrotach ubitą pianę z białek.Połowę ciasta wyłożyć do formy z kominem-u mnie mała tortownica i wkładany komin. Na wierzch ułożyć połówki gruszek gniazdami do góry. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao ,wymieszać do połączenia składników i gotowe wyłożyć na gruszki.Wyrównać .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec
mojej kuchnibidi-language:#0400;} Buraczki w każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. To nasze ulubione warzywo, które podatne jest na nasze, kulinarne eksperymenty. Składniki: 1 kg czerwonych buraków 4 twarde gruszki 2 nektarynki 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml octu cydrowego 4 łyżki miodu lipowego sól i pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy w 200°C 90-100 min. owinięte w folię aluminiową. Studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach z gruszkami i nektarynkami. Dodajemy olej, ocet, miód, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy, pieczemy
R'n'G KitchenBardzo ciekawa sałatka z cytrusami, gruszką, kurczakiem oraz rodzynek namoczonych w rumie. Rodzynki namoczone całą noc w rumie dodają sałatce wyrazistego charakteru. Jest wyjątkowo pyszna, doskonała. Świetna przystawka na różnego rodzaju okazje. Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu. Składniki 250 g pieczonej piersi z kurczaka 2 twarde banany 1 gruszka 1 duża pomarańcza 2 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z cytrusami
gotuj ze mnąsztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę w pył. Miękkie masło ucieram. Dodaję pokruszone herbatniki i razem ucieram. Przygotowaną masę wykładam na płaski talerz i formuję okrąg. Wstawiam(...)cukrem pudrem. Masę wykładam na wierzch deseru. 4. Na masie śmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki na 1 koktajl (300 ml): 1 gruszka 1 brzoskwinia 1 średniej wielkości pietruszka (korzeń) 4 listki bazylii + 2 do dekoracji 1/4 szklanki wody mineralnej Owoce umyć. Gruszkę pokroić na małe kawałki. Pietruszkę i brzoskwinię obrać ze skórki i następnie również pokroić na małe kawałki. Wszystkie powyższe, przygotowane składniki wrzucić do kielicha blendera. Dolać wodę i całość zmiksować. Następnie dodać
Banana Smilesdalej? Spójrz na te dwie listy poniżej. awokado kapusta szparagi mango cebula bakłażan kiwi kalafior Tutaj możemy być spokojni i nie musimy się stresować toksynami. truskawki jabłka brzoskwinie nektarynki gruszki wiśnie ziemniaki seler pomidory papryka ogórki Tu niestety gorzej. Na te produkty trzeba zwrócić szczególną uwagę i starannie je wybierać. Po drugie, jak radzić sobie z różną strukturą warzyw(...)owoców? No właśnie, jabłka są zupełnie inne niż truskawki. Jabłka, gruszki, pomidory czy ogórki możemy bez obaw moczyć w wodzie przez kilka minut. Nie wpłynie to na ich smak i strukturę. Co innego w przypadku truskawek, winogron, czy dojrzałych brzoskwiń. Są bardzo miękkie, mają dużo wody w składzie i moczenie ich w takich roztworach sprawi, że będą szybciej pleśnieć. Warto
Analiza Smakuwszelakich dań typu curry itp. Także korzystajcie z przepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania(...)mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie
SMYKWKUCHNIProsta i pyszna. Zaskoczy Was smakiem! POTRZEBUJEMY: 600g pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 dojrzała gruszka 1/3 łyżeczki cynamonu około 1 litr bulionu (wege będzie mniej kaloryczny) 250 ml mleka (najlepiej chudego) 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę należy obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić na woka z oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym(...)ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać i pokroić, oczywiście usuwając gniazda nasienne. Dodać do garnka z pietruszką. Następnie przyprawić cynamonem i dalej smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion i gotować przez 10 minut. Wlać delikatnie mleko mieszkając zupę i znów zagotować. Na końcu wyłączyć podgrzewanie i zmiksować całość
Fleksitarianizm.pl