Smaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 200 g mąki ● 1 proszek do pieczenia(...)jajka ● 150 g rozkruszonego rokfortu ● 40 g roztopionego masła ● 10 cl mleka ● 50 g startego sera żółtego ● 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę ● 60 g rozgniecionych orzechów laskowych ● 4-5 gałązki świeżego tymianku ● sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij trzepaczką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaniedawna jednak dodaję zieloną herbatę. Zdecydowanie ten koktajl owocowy z zieloną herbatą można zaliczyć do kategorii zdrowe i smaczne Koktajl owocowy z zieloną herbatą Składniki: /4 porcje/ 2 gruszki 1 dojrzałe awokado 2 kiwi 1 kwaśne jabłko 2 szklanki ulubionej zielonej herbaty – zimnej garść świeżego szpinaku 2-3 łyżki nasion chia -opcjonalnie Gruszki, jabłko i szpinak umyć. Jabłko(...)gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i wydrążyć. Wszystkie składniki (oprócz nasion chia) zmiksować. Na koniec -jeśli dodajemy- wrzucamy nasiona chia i zostawiamy do napęcznienia. Smacznego Artykuł Koktajl owocowy z zieloną herbatą pochodzi z serwisu UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSkładniki: 800 g gruszek (obranych, bez gniazdek) 2 łyżki soku z cytryny 200 g całych migdałów ze skórką 250 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 250 g cukru pudru 180g mąki pszennej 2 łyżki kakao 50 ml mleka 4 jajka 260 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 4 łyżki dżemu morelowego 20 g migdałów w płatkach szczypta soli Sposób wykonania(...)Gruszki kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Całe migdały mielimy w malakserze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, formę o wymiarach 30x40cm smarujemy masłem. Do rondelka wkładamy 200 g połamanej czekolady i roztapiamy ją. Dodajemy cukier puder, cynamon, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Mieszamy delikatnie podgrzewając do momentu otrzymania jednolitej masy. Przestudzoną masę czekoladową przekładamy
Qchnia po prostuScroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 2 pajdy chleba np. kukurydzianego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 świeże figi 1 gruszka 1 gałązka rozmarynu 150 g. sera z niebieską pleśnią szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 200°C. Figi pokrój na cząstki a gruszkę w grube plastry. Łyżką masła posmaruj kromki z obu stron. Rozgrzej mocno patelnię(...)blaszce do pieczenia, ułóż na nich plasterki sera pleśniowego i zapiekaj przez 4 minuty. Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj listki rozmarynu i sól. Wrzuć figi i gruszki, karmelizuj owoce przez 2 minuty. Na gorących tostach z serem połóż karmelizowane owoce. Dodatkowo polecam listki rukoli na górę. Ingredients: (2 servings) 2 slices of bread, e.g. corn 2 tablespoons
Delicious Placebardzo lubię w sałatkach, które przygotowuję na kolacje. Do tego kilka jesiennych dodatków i na stół trafia pełnowartościowy posiłek. Składniki : mizuna (może być roszponka - 2 garście) 2 figi pół gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oleju słonecznikowego łyżka octu jabłkowego pieprz kolorowy sól Młode i dobrze wypłukane listki mizuny ułożyć na półmisku. Słonecznik uprażyć(...)suchej patelni. Każdą figę pokroić na 6 części. Gruszkę pokroić na dowolne kawałki. Ser pokroić na kawałki. Na mizunie rozrzucić kawałki gruszki i sera pleśniowego, a następnie ułożyć kawałki fig. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Sałatkę skropić oliwą i octem jabłkowym, a następnie oprószyć świeżo mileonym kolorowym pieprzem i solą
Weekendy w domu i ogrodziePyszna i prosta sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem. Czytaj więcej: Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami The post Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaczubata łyżka) 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 100 g ksylitolu lub cukru (niewiele ponad szklanka) 90 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 większa gruszka tłuszcz i kasza manna lub bułka tarta do przygotowania formy Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Można obrać, ale nie trzeba. Przy pomocy(...)miksera ucieramy masło z ksylitolem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy partiami mąkę, stale mieszając. Na koniec dodajemy startą gruszkę i mieszamy masę. Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i oprószamy kaszą manną Masę przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 min w 170 st. C. Polewę przygotowałam z musu gruszkowego
Kucharzycagruszkowy W tym roku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy(...)cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami przegotowanej, chłodnej wody
moj przepis nawyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Składniki na krem gruszkowy: 3 średni gruszki 250 ml śmietanki 30% 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady (ulubionej) Gruszki obieram, wycinam gniazda i kroję na małe kawałki, odstawiam. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję(...)cukier puder i połowę mascarpone. Ubijam do uzyskania jednolitego kremu. Następnie dodaję drugą połowę mascarpone i ponownie ubijam. Do kremu dodaję gruszki i 2/3 czekolady startej na tarce i całość delikatnie mieszam. Ciasto marchewkowe wyrównuję (jeśli to konieczne, to ścinam górę – z resztek ciasta możecie zrobić bajaderki ), na ciasto wykładam krem, rozprowadzam i na koniec trę 1/3 czekolady. Marchewkowa
Słodki sentymentSałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam! Składniki: 2 dojrzałe gruszki 1 garść rukoli 1/3 szklanki orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego np. lazur Dressing orzechowy: 2 łyżki pasty z orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki przegotowanej wody 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Przełożyć do miseczki. Dodać pokrojony ser pleśniowy, uprażone orzechy włoskie i rukolę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Doprawić solą
Oryginalny smakSkładniki: 4 gruszki pół tabliczki gorzkiej czekolady 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki białego wina 2 łyżki cukru pomarańcza cynamon, mięta i płatki migdałów Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, drugą połowę pokrój w plastry. W rondelku wymieszaj sok, wodę i wino, cukier, plastry pomarańczy. Gotuj na wolnym ogniu. Gruszki umyj i obierz, włóż do rondelka i gotuj przez maksymalnie(...)minut. W kapieli wodnej rozpuść czekoladę. Gotowe gruszki ustaw na talerzyku, polej topiona czekoladą, ozdób płatkami migdałów, cynamonem i miętą. Gotowe! Porównaj oferty kont bankowych
KUCHNIA POLSKAwyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Składniki na krem gruszkowy: 3 średni gruszki 250 ml śmietanki 30% 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady (ulubionej) Gruszki obieram, wycinam gniazda i kroję na małe kawałki, odstawiam. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję(...)cukier puder i połowę mascarpone. Ubijam do uzyskania jednolitego kremu. Następnie dodaję drugą połowę mascarpone i ponownie ubijam. Do kremu dodaję gruszki i 2/3 czekolady startej na tarce i całość delikatnie mieszam. Ciasto marchewkowe wyrównuję (jeśli to konieczne, to ścinam górę), na ciasto wykładam krem, rozprowadzam i na koniec trę 1/3 czekolady. Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym gotowa. Smacznego Artykuł
Słodki sentymentPopularne ciasteczko dla dzieci ma zdecydowanie zbyt długi skład i stanowczo zbyt dużo w nim cukru. Dlatego ja przygotowałam swoją wersję, słodzoną odrobiną miodu i z dodatkiem gruszki. Jej dodatek nie jest konieczny, ale to zawsze sposób, by przemycić dziecku owoc. Z powodzeniem możecie zastąpić ją jabłkiem, albo pominąć. Babeczki są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu, dlatego polecam(...)babeczek): 3 jaja 3/4 szklanki mąki pszennej 50 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka ziarenek wanilii 5 łyżek mleka 1 gruszka Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem i masłem na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek, wanilię oraz mleko i miksujemy do połączenia. Na koniec
Cynamonowe szczęścieSałatka z gruszką i serem pleśniowym to mój hiiiiit ❤️ Uwielbiam ją, a dziś dodatkowo dodałam do niej kilka malin, orzechy włoskie i suszone pomidory - na wypasie 🤭👌🥗 Składniki na 2 porcje: 0,5 opakowania rukoli 1 gruszka 1 garść orzechów włoskich 50 g sera pleśniowego 2 suszone pomidory w zalewie 2 łyżki oliwy/oleju z pomidorów 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki(...)soku z cytryny Sól, pieprz Opcjonalnie: Maliny Przygotowanie: Gruszkę, ser pleśniowy i pomidory kroimy. Orzechy drobno siekamy. W miseczce mieszamy oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki układamy w miseczce. Polewamy sosem
Czarnawisienka