risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 79 zł zamiast(...)więc i panna cotta zachwyciła mnie totalnie!!! Szkoda , że nie była ze 2 … albo ze 3 razy większa! :D Delikatna cynamonowa nutka nadawala niezwykły aromat – ajjj! :D Gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym Ten deser zachwycił natomiast mamę ( mi smakowała bardziej panna cotta ) . Delikatna gruszka ugotowana w czerwonym winie i obłędnie waniliowe
Ostra na SłodkoPyszne, pulchniutkie pancakes'y, przygotowane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem słodziutkiej, dojrzałej gruszki :) Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że będą tak dobre. Podajemy koniecznie z plasterkami świeżych owoców :) Składniki : 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki jogurty naturalnego 1/2 łyżeczki sody 1 gruszka obrana i starta na tarce o dużych oczkach 1 jajko 1 łyżka brązowego cukru Rozgrzewamy patelnię. Wszystkie(...)składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy małe porcje i smażymy bez tłuszczu na złotobrązowy kolor. Podajemy z plasterkami gruszki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogróżnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek tej mini babeczki. Gruszkowe babeczki piekłam w małej formie, dzięki czemu(...)szklanka mąki; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - 100 g masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta soli; - 2 jajka; - 1 duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki
dom-agi.pleleganckie przyjęcia okolicznościowe. Możemy urozmaić dania główne, jak i zrobić pyszne małe ciasteczka, które na pewno zaskoczą najbardziej wymagające gusta gości. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, ser camembert naturalny, gruszka Przygotowanie: 1. Ciasto rozkładamy w chłodnym miejscu, kroimy na prostokąty ok 7X6 cm 2. Kroimy ser na plasterki, tak aby mieściły się na pokrojonym cieście. 3. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki(...)kroimy na plasterki. 4. Gruszki i ser wykładamy na prostokątne ciastka. 5. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180*C, ok 12 min.Ciaska musimy bacznie obserwować, piec aż będą miały złoty kolor
Kuchnia Pełna Pasjirozkoszuję się świeżym powietrzem, relaksuję się. Cieszę się na rozpoczęcie drugiego tygodnia ferii. A na osłodę popołudnia serwuję sobie coś nowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - 1/4 kostki świeżych(...)pół szklanki mleka (125 ml) - 2 łyżki cukru - 1 jajko - 50 g masła - szczypta soli nadzienie - 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej - 1 duża lub 2 średniej wielkości gruszki dodatkowo - 1 rozbełtane jajko + 1 łyżka mleka - płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn
Kuchnia Elliecukru drobnego do wypieków 2 żółtka 150 g miękkiego masła 3 łyżki mleka szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI(...)cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut. 3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką
My Culinary Artlonger :-) To wilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek. Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus(...)trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy
Kulinarna rozmowaJuż kiedyś robiłam podobne rożki z serem, te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam - dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe, o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:GRUSZKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMIorazDRUGIE ŚNIADANIE Z GRUSZKĄCzytaj więcej
bistro mamaświetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie jak mango, banan czy pomarańcza z klasyczną gruszką, aronią czy czarnym bzem. Jako podstawę zupy posłuży napar z hibiskusa który jest magazynem ogromnej porcji witaminy C. Również aronia i czarny bez zapewnią ochronę przed przeziębieniem. Do zupy można dodać miód choć(...)pomarańczyOpcjonalnie 1 łyżka mioduPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron i odstawiamy odcedzony na bok2/ Świeży napar z hibiskusa zagotowujemy z czarnym bzem i aronią a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango, gruszkę, suszoną morelę i banana. Dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut3/ Do przygotowanej zupy możemy dodać miód a następnie makaron. Przekładamy na talerz. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk. Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki soli1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy.2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać do nich jajka, olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia
UgotujmyTo.plpatelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw do ostygnięcia.Jabłko i gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę.Na patelni rozpuść masło z cukrem i wrzuć na to pokrojone jabłko i gruszkę. Wymieszaj delikatnie, aby wszystkie kawałki owoców obtoczyć
Słodko-Słony Świat IlonyJabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :PPrzepis:30g mąki żytniej20g mąki pszennej30g masła orzechowegołyżeczka cukru pudrułyżeczka(...)łyżeczek wodycynamon, szczypta solispore jabłkokawałek gruszkiJabłko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i chwilę dusimy pod przykryciem z odrobiną wody.W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę.Do jabłka dodajemy gruszkę i cynamon, przekładamy do naczynka żaroodpornego, posypujemy kruszonką.Pieczemy ok.25-30min w piekarniku grzanym do ok. 200stopni
More food, love and dreamspancakes to to , co uwielbiam jeść najbardziej i tak na prawdę mogłabym jeść codziennie bez obaw , że kiedyś mi się znudzi.Dziś wersja jakiej jeszcze nie było – z gruszkami i kawałkami czekolady.Pyszne , łatwe i szybkie!Polecam!SKŁADNIKI :* mąka – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* jajko(...)gruszka – 2 szt* deserowa czekolada – ok. 50 g* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę , jajko , mleko , sol i proszek do pieczenia mieszamy.Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki gruszki i połamaną drobno czekoladę.Wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Posypujemy cukrem pudrem!Smacznego
Ostra na Słodkozapieczona jaglanka pod domowym budyniem waniliowym z gruszką i daktylami(inspiracja)Lekko zmęczona, a przede mną jeszcze rodzinny obiad i spotkanie z D. Co tam jutrzejszy sprawdzian z chemii. Raz się żyje.Składniki:50g kaszy jaglanej szklanka wody/mleka*sól, coś do posłodzenia, cynamonszklanka mlekażółtkołyżka cukru20g mąki ziemniaczanejkawałek laski wanilii gruszkakilka daktyliKaszę prażę na patelni, zalewam wodą, przykrywam(...)zagotowuję z laską wanilii. Żółtko ucieram z cukrem, mąkę mieszam z pozostałym mlekiem i dodaję do żółtka. Wanilię wyjmuję, a powstałą masę wlewam do gotującego się mleka, energicznie mieszając.Gruszkę i daktyle kroję, mieszam z kaszą i przesypuje do wysmarowanego masłem naczynka. Zalewam budyniem i piekę ok.30-35min w 180 stopniach.*jak wolicie, ja wolę na wodzie
More food, love and dreamsGruszka i rabarbar pod owsianą kruszonką;jogurt naturalny Składniki: 25 płatków owsianych25g mąki15-20g miękkiego masłałyżeczka cukru (lub więcej do smaku)1/2 łyżeczki mioducynamon, szczypta soliszczypta sody oczyszczonejduża gruszka (ok.200g)100-150g rabarbaru1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanejcynamonew. cukierSkładniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy na ok.20min do zamrażalki. Gruszkę obieramy, mieszamy z rabarbarem, mąką i cynamonem. Przekładamy
More food, love and dreams