Składniki: 8 gruszek sok z połowy cytryny 5 łyżeczek cukru łyżeczka cynamonu 10 dag żurawiny 8 bułek (najlepiej kajzerek) 4 jajka 3 szklanki mleka tłuszcz do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru(...)części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 jajka 300ml jogurtu greckiego 1 szklanka i 3 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże łyżki oleju 2 łyżki cukru duża gruszka skórka z 1/3 cytryny łyżeczka cukru waniliowego cukier puder (do podania) Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijać, dodając jogurt grecki oraz cukier i szczyptę soli. Do masy przesiać powoli mąkę proszek(...)pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze starta skórka cytryny. Obrać gruszkę. Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i łyżką wyłożyć na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym ogniu zarumienić jedną stronę, wkładając plasterki gruszki na etapie wyrośnięcia placka. Przewrócić na druga stronę i zarumienić. Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej z mlekiem
ChilliJemycytryny 1 duże jajko szczypta soli Nadzienie do tarty 150 g cukru 75 g masła, miękkiego 3 jajka 240 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki(...)cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec dodaj migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez
codojedzeniazapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny i zdrowy (można go serwować bez lodów). Natomiast jeśli ktoś pragnie się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :) Owoce(...)zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Składniki: (dla dwóch osób) 2 jabłka 2 gruszki 2 figi świeże garść rodzynek sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wykonanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę. Figi rozcinamy tylko od góry dwoma cięciami, wcześniej ucinamy ogonek. Owoce zapiekane w piekarniku z miodem
Pyza i SurówkaSezon na gruszki i kapustę trwa! Słońce świeci coraz krócej, temperatura powietrza jest coraz niższa, robi się słabo. Zajrzyjmy do kuchni naszych dziadków. Jakoś musieli sobie z tym radzić, skoro i my, i nasi rodzice przyszliśmy na świat i przeżyliśmy… I na pewno nie było to oglądanie ładnych zdjęć na Instagramie . Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie(...)łopatki 1 jajko 2 kajzerki 1 cebula 1 marchewka natka pietruszki kumin sól i pieprz olej do smażenia kapusta 1/2 główki kapusty zwykłej 1/2 główki kapusty karbowanej 4 gruszki 250 ml śmietany kminek majeranek listek laurowy ziele angielskie sól i pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie i siekacie. Kajzerki moczycie w ciepłej wodzie, odciskacie. Mięso wkładacie
GRUBY WAŁEKIleż straciłby świat bez parmezanu. I sałatek! Tyle w nich kolorów i przenikających się smaków. Gruszka na ciepło z odrobiną miodu i prażony słonecznik, doskonały ser i lekka sałata. Próbujcie! Składniki: 1 gruszka 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka garść nasion słonecznika 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu parmezan chili sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania(...)Sałatę i paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnycukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy aż składniki połączą się i utworzą klarowną masę. Wtedy dolewamy ok. 80 ml wody (1/3 szklanki) i 3 łyżki(...)oleju. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Teraz możemy zająć się gruszkami. Obieramy je i kroimy według uznania, my lubimy ćwiartki, ale i mniejsze powtykane gdzie bądź nieregularne kawałki. Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy na sztywno. Bierzemy rondelek i przelewamy letnią masę do silikonowej miski. Dodajemy stopniowo jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając
Ania i Marcin gotująjedzeniu zachowuję zdrowy rozum i umiar – bo to najważniejsze! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny krem / budyń z dodatkiem przepysznej dyni z własnego ogródka i gruszek. Cukier i inne słodziki zastępują tutaj daktyle , dzięki czemu jest nie tylko smacznie, ale i wyjątkowo zdrowo. Taki deser śmiało można zajadać na ciepło, jak i mocno schłodzony z lodówki. Jest świetnym(...)objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami. Koniecznie wypróbujcie taki pyszny dietetyczny deser! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko kokosowe – 1 szkl * mus z dyni – 3/4 szkl * soczysta gruszka – 1 szt * suszone daktyle – 6-8 szt * laska wanilii – 1 szt * kasza manna – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ziarenka wanilii
Ostra na Słodkopieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweskórka otarta z połowy pomarańczy · 750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka ze skórkami. Smażymy jak na powidła, choć(...)około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, a 20 minut później lub innymi słowy kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy 250 ml bulionu. Całość blendujemy. W drugim garnku gotujemy gruszki pokrojone w kostkę, również ze skórkami, ale bez gniazd nasiennych z 500 ml bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki potrwa to krócej, ok 10 minut
Bazując na smakuwykonaniu, ale niebanalną smakowo sałatkę. Składniki: 3 garście rukoli 2 łyżki wina białego, wytrawnego B&G Chardonnay Reserve 60/70g sera pleśniowego 1/2 malej gruszki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ser pleśniowy i gruszkę kroimy w kosteczkę. Na talerz wykładamy rukolę. Polewamy winem i miodem, posypujemy gruszką i niebieskim serem. Całość podajemy w towarzystwie wina. Kolejny
Czarnawisienkadomu i się zagrzać. Wtedy... czas zabrać się za jesienne owoce i przygotować je w formie deseru na ciepło. Mój prosty deser to kompozycja pigwy, jesiennych jabłek lobo, gruszki i śliwki. Polecam przyrządzić go na jesienne wieczory, otulając się ciepłym kocem :] Dla 3 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 gruszki 2 jabłka lobo kilka śliwek 1 pigwa 1 cytryna(...)gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę pigwę - zalewamy wodą by ją zakryć a następnie gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy na parze do miękkości przepołowioną śliwkę, obraną gruszkę i obrane jabłka (Śliwki gotujemy krótko) 2/ Do ugotowanej pigwy dodajemy cukier, kardamon oraz sok z 1 cytryny blendujemy na gęsty mus 3/ Ugotowane na parze owoce kroimy w prostokątne
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy czekolada wykonanie: Wino zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do wina i gotujemy, aż zmiękną. Od czasu do czasu przewracamy aby równomiernie nabrały koloru. Uważamy aby się
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)zdrowie. JABŁKA wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Dodatkowo działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby i nerek. GRUSZKI tak jak jabłka, wspomagają prawidłowe trawienie, a także obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zaparciom i mają działanie przeciwgorączkowe. Gruszki są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, są bogate
My Culinary Artwytrawne dżemy", nie każdy je lubi, ale na pewno warto spróbować, żeby się przekonać :) Te najlepsze są z dodatkiem mango, ale tym z polskich owoców, jak temu z gruszek czy z brzoskiwń , też niczego nie brakuje. Są idealnym dodatkiem do deski serów i mięs. Mam nadzieję, że przyjdzie dzień, kiedy zacznę przygotowywać domowe przetwory w ilości większej niż kilka małych(...)słoiczków, które nie mają szans na doczekanie do zimy :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu ½ łyżeczki kurkumy
bistro mama