Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele, jednak dziś nie wybrałam żadnej z powyższych. Jest jeszcze jeden sposób
Ratunku obiadzupy i raczej rzadko je jadam. Wyjątkiem są zupy kremy. Te z kolei uwielbiam i z racji tego, że są niezwykle sycące (szczególnie kiedy podaję je z grzankami lub groszkiem ptysiowym), często są jedynym daniem obiadowym. Jestem nimi najedzona przez dłuższy czas. Tym razem na moim stole pojawiła się zupa krem z brokułów i Was również zachęcam do jej ugotowania
Obiad za dychęDodać szklankę mleka kokosowego, zmiksować na krem. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Udekorować startym serem gruyère, parmezanem lub innym serem o zdecydowanym smaku. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Wyliczenia: dynia 2 zł ziemniaki 0,50 zł marchewka 0,35 zł cebula 0,30 zł wiórki kokosowe ekologiczne 2 zł przyprawy ok. 0,50 zł ser gruyère
Obiad za dychęmodyfikować na różne sposoby np. dodając jogurt naturalny, śmietanę lub serek mascarpone. Można też pokombinować z przyprawami np. chili. Podawać też możemy nie tylko z grzankami, ale również z groszkiem ptysiowym
Miksturownikcoś się kończy, to coś innego musi się zacząć:) Mam nadzieję, że to będzie dobry rok. Dziękuję, że tu jesteś! Jeśli lubisz możesz do sałatki dodać oliwki lub groszek. Składniki: - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 2 jajka - 2 - 3 ogórki konserwowe - 1 - 2 kawałki papryki konserwowej - 1 średniej wielkości cebula - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie
Kraina Tysiąca Smakówosób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe - 1/4 świeżej, czerwonej papryki - średniej wielkości cebula - opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa - 50 ml białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy
Kraina Tysiąca SmakówMakaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 300-400 g mięsa - filet z kurczaka papryka żółta - średnia wielkość 1 mała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej
kolorowotorcikowołyżeczka kawy rozpuszczalnej, np Jacobs Cronat Gold 70 ml gorącej wody łyżeczka cukry Wymieszać ! Dodać 2 łyżki lodów waniliowych lub orzechowych. Uzupełnić zimnym mlekiem. Udekorować bitą śmietana i czekoladowymi groszkami. Smacznego
kolorowotorcikowozapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem
Pasja Smakudobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smakuciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. Składniki: filet z kurczaka średniej wielkości paczka chipsów jajko sól, pieprz Dodatkowo: młode ziemniaki ulubiona surówka lub tak jak u mnie marchewka z groszkiem Wykonanie: Filet podzielić na porcje, każdą rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Chipsy zmielić na drobno, jajko rozkłócić, doprawić solą i pieprzem. Filety maczać w jajku, a następnie w zmielonych
Pasja Smakusmażyć przez kilka minut. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości dyni. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę można podawać z kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym. insertCookd("fa2e0b964d72f386d4adfbcc745b0883
Pasja Smakuudko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso
Pasja SmakuKurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka, to będzie podstawa naszej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię