Kurczak został mi po grillowaniu, więc tylko pokroiłam go w kostkę i dużo pracy z nim żadnej nie było. Jeśli jednak ktoś chce zrobić to danie od zera to filety należy umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić dużą ilością ostrej papryki, chili, pieprzu, posolić. Ja dodałam także oregano. Smażyć tak, by mięso się ścięło, ale było
Karola gotujejest mnóstwo, każdy z nas może więc znaleźć coś dla siebie. Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu i skropione cytryną. Jeśli nie przepadamy za rybami ościstymi zdecydujmy się na filet z dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć
Codogaraprzywierają nawet bez dodatku tłuszczu. Wielokrotnie smażyłam na niej rybne i mięsne filety bez tłuszczu i rzeczywiście nic nie przywierało do dna patelni. Patelnia posiada dwa rowki po bokach patelni, które ułatwiają usunięcie wytapiającego się tłuszczu z grillowanych potraw. Dno patelni jest grube, wykonanie z stali nierdzewnej oraz wysokiej jakości aluminium
Marta Gotujedelikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła. Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części. Ja zazwyczaj odkrawam polędwiczki (czyli nieduży podłużny kawałek mięsa odstający od piersi), zaś samą pierś kroję na dwa cienkie filety prowadząc nóż równolegle do deski. Jeżeli brzmi to dla Ciebie zbyt skomplikowanie, przekrój(...)mięso z patelni i przełóż na talerz. Daj mu odpocząć przez 5 min., a następnie pokrój na paski. Propozycja podania 1: Rozłóż sałatkę pomiędzy 4 talerze. Obok ułóż grillowanego kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem. Propozycja podania 2: Wrzuć paski grillowanego kurczaka do pomidorów, brzoskwiń i cebuli, polej dressingiem i wszystko przemieszaj. Uwagi: Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie
Chilli Czosnek i OliwaLekkie danie na obiad Składniki 1 filet z kurczaka po połówce czerwonej i żółtej papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry, słodka papryka olej marynata do mięsa: 4 łyżki jogurtu … Czytaj dalej Kurczak grillowany z warzywami
czarrna od kuchniGrillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha! Składniki 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 g pieczarek 400 g śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka masali (przyprawa) sos teriyaki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenwcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy zielone szparagi ugotowane al dente, z grillowanym łososiem i puree ziemniaczano-chrzanowym w jajecznym sosie cytrynowym. Długo się to pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru
OstryKęsGrillowany łosoś z lekkim sosem jogurtowo-cytrynowym podany z sałatką na słodko. Ale jak to z arbuzem i truskawkami? Zapytają niektórzy ;) Spróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy(...)pieprzu mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sałatka: 150 g kuleczek mozzarelli 8-10 dużych truskawek duży plaster arbuza pół pęczka cienkiego szczypiorku opcjonalnie glassa balsamiczna malinowa Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy
Mienta blogtylko niewielką ilość dużych ości biegnących wzdłuż kręgosłupa, które bardzo łatwo namierzyć. Jesiotra można smażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Szczególną sławą cieszy się jego ikra, czyli kawior – jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych przystawek na świecie. Filety z jesiotra wpadły mi w oko podczas zakupów w Lidlu. Przyznam, że dość często widuję
Dietologjest zbyt oczywiste, jednak pasuje do siebie jak ulał! Piwa typu Weissbier świetnie komponują się z tłustymi rybami oraz z serami. Postanowiłam to połączenie wykorzystać i urozmaicić je o dodatek grillowanych owoców przez wzgląd na kwaśny smak piwa z cierpkim posmakiem, które świetnie podkręca smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem, który jest wspólnym mianownikiem dla typu piwa oraz(...)soli oraz tymiankiem i skórką cytryny aż ten całkowicie wchłonie płyn. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy solą i grubo mielony pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mango kroimy w grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski
Mango Papajarazem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem z tuńczyka . Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera . Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię. Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy, po prawdzie(...)dość cienki filet i tak mi się przesmażył. W lodówce czekał drugi stek, ale obiecałam Mężowi, że usmażę mu go na świeżo jak wróci z pracy, dlatego zrobiłam zdjęcia z tym co miałam. Drugi stek smażyłam już krócej. Nauczyłam się, że zamiast patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec(...)oczyścić z bardzo drobnych kolców. Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli. Nie należy zbyt mocno solić fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone
Moniki Smakołykipopisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze
mojewypiekiinietylkoczosnkiem i bazylią, solą i oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok. Paski fileta, sera żółtego i ananasa przeplatamy przez patyczki do szaszłyków. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na jednej części nasze szaszłyki, a na drugiej stronie cukinie i pomidora. Grillujemy z każdej strony. W czasie kiedy szaszłyki się grillują, wlewamy oliwę z przyprawami
Blondynka Gotujegronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków conchita(...)pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada
Moniki Smakołyki