grillowany filet - 500 przepisów (strona:26/34)

Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 199

kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny (do smaku). Wszystkie składniki(...)skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka

mojewypiekiinietylko
Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą 144

Dzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata. To było pyszne! Podpłomyki robi się szybko i bardzo prosto-tylko woda, mąka i sól. Smażymy je na suchej patelni z każdej strony i gotowe. Takie podpłomyki mogą stanowić bazę różnych przekąsek lub świetnie(...)przygotowaniu i zajadać. Na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej! Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku około 4 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano 1/2 cytryny olej

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK W BRZOSKWINIOWYM SOSIE 193

Soczysty filet z kurczaka , polany pysznym sosem musztardowo-brzoskwiniowym autorstwa mojego brata ( wyszedł genialny ! ) w towarzystwie białego ryżu i chrupiących brokułów. SKŁADNIKI: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos: 400 g brzoskwiń z puszki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki(...)Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski.  3. Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc. 4. Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze. 5. Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami.   6.  Podgrzewamy całość w garnku na małym ogniu mieszając. Proponuję podawać

Marcepanowa kuchnia
Makaron ryżowy z łososiem 174

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym 156

Składniki (na 1 porcję) - filet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 2 marchewki (ok. 210 g), - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 ziemniaki (ok. 140 g), - szklanka brokułów (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi(...)Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli. 3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka. 5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym. Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szaszłyki z dorsza 163

rybnej wersji. Dorsz wyszedł miękki i soczysty, wprost rozpływający się w ustach. Dziś gotowałam w kuchni narzeczonego, co widać na zdjęciach ;) Składniki na szaszłyki z dorsza (4 sztuki): filet z dorsza 250 g 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki (może być też i zielona jeśli ktoś lubi jeść kolorowo, ale nie zastałam jej na półce sklepowej) 9 średnich pieczarek(...)oczyścić i pokroić w kostkę, pieczarki zaś przekroić na pół. Nabijać naprzemiennie na wykałaczkę. W szklance wymieszać 3 łyżki oliwy z ziołami i skórką cytrynową. Polać szaszłyki w trakcie grillowania. Grillować przez około 15 - 20 minut

Karola gotuje
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 252

kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce  z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym(...)jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe  zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet  z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 173

Od jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 235

chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest pełno. Balik Ekmek można dostać przy stambulskim nabrzeżu Eminönü(...)bogatsze niż te sprzedawane w Stambule. Bardzo odpowiada mi dodatek gałązek natki pietruszki i koperku, które nadają rybie ziołowy smak. Z braku dostępu do świeżej makreli zamieniłam ją na filet z pstrąga, a wy możecie wykorzystać dowolną, ulubioną rybę, jednak raczej o zwartym mięsie, które nie rozpadnie się podczas smażenia.  I tylko żal, że nad naszym polskim morzem

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 210

Salmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc(...)h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze  małe ziemniaczki z masełkiem

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem 153

specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :)  Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole.  Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku  PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy(...)Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut, po tym  czasie otwieramy folię i zostawiamy na 5 minut by przyrumienił się z góry. Ser camembert grillujemy do roztopienia - ma być mięciutki. łososia na cytrynie przenosimy na talerz, na wierzch nakładamy  kawałki roztapiającego się camemberta i posypujemy zielonym marynowanym pieprzem Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZASZLYKI Z RYBY 198

pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki(...)Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna.Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.Smacznego

Przysmaki Karolki
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 222

kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól i pieprz 1 gruba marchew 1 gruby korzeń pietruszki 1/2 średniej cukinii łyżka oleju rzepakowego gałązki kolendry do przybrania Filety oczyścić i pokroić w poprzek na plastry, przełożyć do płaskiego naczynia i do kawałków mięsa dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, doprawić

Dietolog
GRILLOWANY DORSZ Z RYŻEM I BROKUŁAMI 178

brązowego ryżu. Ryż ten jest bardzo smaczny,mega sypki i szybko się go gotuje,nawet szybciej niż napisano na opakowaniu i zawiera wiele cennych wartości odżywczych. SKŁADNIKI 4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej 1 brokuł 250g ryżu sypkiego ząbek czosnku pieprz,sól 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek ogórki kiszone(opcjonalnie) WYKONANIE Ryż ugotować(...)cytryny aby brokuły zachowały ładny zielony kolor.Ryż i brokuł odcedzamy ,przekładamy do miski,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Podajemy z grillowanym dorszem lub inną rybką np.łososiem skropionym sokiem z cytryny.Ja dodałam jeszcze ogórki kiszone żeby trochę zaostrzyć smak.Wszystkim bardzo smakowało. :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 258

ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu cayenne, cząbru oraz dwie szczypty soli i ząbek czosnku wymieszane z łyżką(...)dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i parmezan, i mieszamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, mięso smarujemy mieszanką przygotowaną w moździerzu. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Smaczności

BaRepas