grill - 12274 przepisów (strona:57/819)

Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 151

burbona - Jim Beama. Postanowiłam zatem wykorzystać go do marynaty i sosu do grillowanego kurczaka, dodatkowy smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :)   Kurczak w whiskey: 500 g piersi kurczaka skórka otarta z 1 pomarańczy oraz sok z połowy 40 ml whiskey(...)najlepiej na całą noc przed grillowaniem.                 Przed grillowaniem kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed. Rozgrzewamy mocno grilla i układamy piersi, smażymy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru oraz by pierś nie była surowa w środku. Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć

Cooking Monster
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 153

POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI Moi Drodzy, myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :) W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety(...)karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny

Moja Książka Kucharska
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA 162

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką. Polecam przepis :) Czas przygotowania : około 1h Liczba porcji: 4 SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 cebule szalotki 5 łyżek chutney z mango 9 łyżek dobrej oliwy(...)oleju, posypujemy solą. Krok 5. Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy. Krok 6. Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Smacznego :) Zobacz inne przepisy

Moja Książka Kucharska
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 166

WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne;  idealne na grill-party :) Świetne z białym pieczywem i świeżą sałatką. Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Czas marynowania: około 2h Czas przygotowania : około 30 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych(...)Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy. Krok 5. Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie. Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką

Moja Książka Kucharska
KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 146

danie. Nie wiem jak Wy, ale ja mam desperację w oczach, kiedy widzę gdzieś świeżutkie, cudne warzywa - made in Poland oczywiście ;) Od razu wiem, co stworzę... dziś warzywa z grilla i do tego soczysta i smakowita jagnięcina. Chyba się powtarzam, ale kto by pomyślał, że tak wiele warzyw może tak dobrze smakować. Wszyscy powinni tego spróbować. Smak podkręcony świeżym tymiankiem(...)oliwą z oliwek. Proste i szybkie danie ku chwale posiłkom na świeżym powietrzu - grilla ;) . Tak naprawdę możecie użyć swoich ulubionych warzyw. A więc, Moi Drodzy, przekonajmy się, co z tego wyjdzie :)  SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie 8 kotlecików jagnięcych po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki 1 bakłażan - pokrojony w plasterki

Moja Książka Kucharska
Szisz kebab: wołowina na grilla! 475

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa – grecka(...)pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, parmezan, jedno jajko, posiekane zioła i drobno posiekaną, lub nawet zmiksowaną cebulę, rozdrobnioną papryczkę chili i przyprawę do grilla wraz z kminem rzymskim dodajemy do mięsa i bułki. Odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Na patyczkach formujemy nieduże kotleciki. Róbmy to mokrymi dłońmi – dzięki temu mięso nie będzie

MarcinChef
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 288

znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać(...)blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki w ten sam sposób. Grillować na mocno rozgrzanym grillu. mogę tylko powiedzieć pycha

Kuchnia Pokoleń
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 175

cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać(...)przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla. Składniki: 1 kg filetów z łososia bez skóry 2 duże cukinie 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 okrągłe łyżeczki brązowego cukru (nie zamieniać!) 3/4 łyżeczki

Pociąg Do Kuchni
Karkówka z grilla 165

Kolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków.  Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso ze wszystkich stron. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu to taka, gdy mięso się nie przypala w czasie około 10 - 12 minutowego grillowania. Mniej więcej po tym czasie mięso będzie miękkie. W połowie czasu grillowania, mięso przewracamy na drugą

Smak mojego domu
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 351

pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy(...)napełnianiu powinno wyjść Wam 14 kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy

Karo in the Kitchen
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 303

czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi sol, pieprz Do dzieła!!! Mięso kroimy w sporą(...)dokładnie mieszamy z majonezem i cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy najlepiej na noc. Kiwi ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie

sierotka maRysia w kuchni
Grillowane pieczarki 164

sobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą(...)kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół). W tym czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia

Smaki Przyprawy i Kolory
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 182

ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu czuć było zapach grillowanych pyszności, a kolejki do stoiska z kiełbaskami ciągnęły się „kilometrami”. Na imprezie tłumy – ale trudno się dziwić, gdyż pogoda była wymarzona i mimo upałów żar już nie lał(...)Grillowania * Tajemnice dobrego burgera * Pojedynek na sosy * Konkurs wypieków Głównym tematem były oczywiście burgery, no bo czy jest coś lepszego w ciepły wieczór niż świetnie zrobiony burger prosto z grilla?! W Turnieju Grillowania brało udział kilka niepołomickich drużyn – o mistrza grillowania walczyli m.in. strażacy, policjanci, harcerze, samorządowcy i AKT – czyli Akademia Karate Tradycyjnego. Wokół stanowisk widać było poruszenie

Ostra na Słodko
Faszerowana cukinia 177

pieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu. Składniki : cukinia o miękkiej skórce 4-5 fasolek szparagowych suszone pomidory (w sumie 2 całe) dymka kilka gałązek pietruszki ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej ok. 50 g gorgonzoli olej sól(...)kwadrans. W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą. Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć. Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem i ponownie posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 154

Dzisiejsza nasza propozycja to marynowany łosoś z faszerowaną cukinią. Danie świetnie nadające się na grilla, ale również w domu, na zwykłej patelni, możemy je szybko przygotować. Najczęściej pokazujemy na naszym blogu proste przepisy, tak samo jest w tym przypadku, zarówno marynata, oraz farsz to zaledwie kilka składników, a połączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni(...)Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową na minimum 5 minut. Dzięki temu ryba

KasiaiKrzysiu.pl