Weekend majowy można uznać za rozpoczęty. A co za tym idzie? Odpoczynek, wyjazdy, grille i pikniki. Karkówki, kiełbachy, szaszłyki, ale i słodkości. Oto moja propozycja na..no w sumie każdą okazję, bo babeczki są idealne: na grilla, domówkę, ale i komunię czy też spotkanie z przyjaciółkami. To kolejna moja propozycja dla miłośników chałwy. U mnie znikły momentalnie, a koleżankom
CzarnawisienkaWarming pineapple. Ten ognisty ananas z grilla smakuje wybornie i cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki. ananas papryka ostra cukier brązowy rum biały Wykonanie. Z ananasa wykroić plastry lub użyć z puszki, chociaż smak jest mniej atrakcyjny. Plastry osuszyć i posypać ostrą papryką mniej lub więcej ,sprawa subiektywna. Następnie otoczyć w cukrze brązowym i grillować na dobrze rozgrzanym grillu
Kulinarny karnet Christopheraczosnek rzodkiewki pomidory ocet balsamiczny mogą też być buraczki kiszone albo pieczone Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Szparagi gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ok.3 min.), po czym przekładamy na grilla elektrycznego lub patelnię do grillowania by odparowały wodę i nabrały chrupkości. Dokładamy do nich kilka nieobranych ząbków czosnku. Rzodkiewki i pomidory kroimy na kawałki, pestki słonecznika i dyni prażymy chwilkę(...)suchej patelni. Szparagi zdejmujemy z grilla i kroimy na nieduże kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu lub w salaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi pomidory i rzodkiewki, potem pokrojony czosnek. Polewamy olejem, octem balsamicznym i posypujemy ziarnami. Rewelacyjnie smakuje z delikatnie zamoczonym w oliwie i zgrillowanym pieczywem. Smacznego
chwile dla mniezrobiony w domowych warunkach :) Prawidłowo powinno użyć się specjalnego palnika do roztopienia brązowego cukru w chrupiącą, karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :) Składniki: 100 ml kremówki 2 żółtka 1 laska wanilii 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru brązowego P rzygotowanie: Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami(...)przelewamy do utartych żółtek i mieszamy. Przelewamy do kokilek i zapiekamy ok. 45 min w 180 stopniach. Schładzamy w lodówce creme brulee. Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpuszczenia się cukru około 1-2 minutek
Aga w kuchniszybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Szklanka ugotowanego kuskusu 8 suszonych na słońcu pomidorów w oleju 100 g cukinii 40 g cebuli Średni pomidor Łyżka przyprawy do grilla 2 łyżki oliwy z oliwek Sól,pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Dobrze umytą cukinię kroimy w słomkę, a cebulę w drobną kostkę. Na oleju smażymy cebulkę i cukinię przez(...)koniec dodajemy przyprawę do grilla. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobniejsze elementy. Pomidor kroimy w kostkę. Do oliwy dodajemy łyżkę oleju pozostałego od suszonych pomidorów, dokładnie mieszamy. Do ugotowanego kuskusu dodajemy cebulę z cukinią, pomidor, suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Zalewamy dressingiem, solimy pieprzymy. Smacznego
Kuchnia Łukaszawypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej przyprawy do grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie: Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka(...)Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę układamy po kawałeczku masła i pieczemy pod grillem przez ok. 8 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaLula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań. Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić(...)farsz dzielimy na 6 równych części. Każdą częścią farszu wylepiamy szpikulce (szampury) i formujemy podłużny walec o długości ok. 25-30 cm. Lula kebab smażymy na dobrze rozgrzanym grillu przez ok. 3-5 min z każdej strony, aby był złocisty. Lula kebab serwujemy z domową tortillą . Smacznego
Kuchnia Łukaszapasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo i już do ryby
Z Kuchni Do Kuchniinna kolacja, zdrowsza i na szybko! Oczywiście z ziarenkami od Ziarenkowo! Składniki -pierś z kurczaka -ziarenka Ziarenkowo Słoneczne Pola -soczysty pomidor -oliwa z oliwek najwyższej jakości -przyprawa KAMIS do grilla,klasyczna Nasmaruj pierś z kurczaka przyprawą KAMIS do grilla,klasyczną. Ugriluj na patelni do grillowania, posmaruj oliwą i obtocz w ziarenkach, pokrój pomidory w plastry, połóż na wierzchu kurczaka, pokrop
Z Kuchni Do Kuchniosłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze raczej trudno o grilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny efekt, tyle, że bez dymu i we własnym domu nawet jeśli pada. Potrzebnymi składnikami są -vege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany(...)zimny -dużo koperku -oliwa z oliwek, sól morska Nastaw wody i ugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko
Z Kuchni Do KuchniZarzekałam się że nigdy czegoś takiego nie odwalę, bo normalnie wstyd i hańba. A jednak złamałam się i jeszcze się przy tym dobrze bawiłam. Kilka dni temu kupiliśmy grill wiaderko na wyprzedaży w Tesco, z zamysłem, że pojedzie z nami we wrześniu nad morze, bo nie ma nic fajniejszego niż bumelowanie przez cały dzień na plaży. Można trochę poczytać(...)trochę pospać, a jak się zgłodnieje to i obiad na grillu się skleci. Ale to nie tego przecież miałam się wstydzić... Chodzi o grillowanie na balkonie. Jeszcze miesiąc temu pisałam petycję do zarządu osiedla, aby ustalił odgórny zakaz grillowania na balkonach i w ogródkach, bo jest jak w temacie z okładki , że majtki śmierdzą kiełbasą. Lecz nic się
Matka ŻywicielkaKiedyś grill zawsze kojarzył mi się tylko z kiełbasą;) Ale odkąd sama zaczęłam gotować górują grillowane szaszłyki, na które przepis już niebawem oraz ziołowy chlebek... Wszyscy się nim zajadają - jest chrupiący i niezwykle aromatyczny. Żaden grill nie może się odbyć bez tego chlebka, a pogoda ostatnio bardzo służy grillowaniu;) Składniki: chleb, 100g masła, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku(...)stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć również suszonych), dokładnie wymieszać. Masłem smarować kawałki chleba z jednej lub z obu stron. Opiekać na grillu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do dań mięsnych z grilla
Z miłości do słodkościketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie(...)serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam was dziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji zbliżającego się weekendu postanowiłam podrzucić Wam kolejny pomysł na grilla . Choć dni są coraz chłodniejsze, mam nadzieję, że natura pozwoli nam się jeszcze cieszyć swoim pogodnym obliczem podczas spotkań na świeżym powietrzu:) Na polskim ruszcie zazwyczaj króluje mięso, jednak warto urozmaicać je dodatkiem warzyw, które nie tylko są zdrowe i smaczne (itd.), ale także świetnie nadają(...)się na grilla. Bardzo lubię tak przygotowaną cukinię - wystarczy pokroić ją na grube plastry, posmarować oliwą i wrzuć na ruszt. Pychotka! Dlatego dziś mam dla Was przepis, który łączy nasze polskie zamiłowanie do grillowanego mięsa (będzie grillowana kiełbaska ) z porcją wspaniałych grillowanych warzyw - cukinii, kabaczków, patisonów i innych warzyw dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie
Chilli Czosnek i Oliwajakiś czas mamy na obiad pstrąga z grilla bo takiego najbardziej lubimy. Pstrągi kupuję bezpośrednio z hodowli więc wiemy co jemy i wiemy że za długo nie leżały sobie w lodówce. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo(...)skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą
Ala piecze i gotuje