zwracać uwagę kupując kociołek myśliwski? Oto kilka detali, o których trzeba pamiętać w czasie zakupów. Sezon na grilla i ogniska w ogródku zbliża się wielkimi krokami i warto się do niego odpowiednio przygotować. W końcu mało co jest w stanie zastąpić tę wyjątkową atmosferę spotkań z bliskimi, kiedy to nad ogniem zaczyna dochodzić pyszne jedzenie. Pamiętajcie jednak, że sezon letni(...)tylko ogniska i grille. I jeśli jeszcze do tej pory nie zaopatrzyliście się w kociołek myśliwski, to warto pomyśleć nad jego zakupem. Sprawdzi się nie tylko w ogródku, ale też w trakcie wczasów i biwaków. To właśnie w takim kociołku będziecie mogli przygotować słynne ziemniaki po cabańsku albo innego rodzaju pieczonki. Doskonale nada się również do zrobienia na świeżym powietrzu
okolicepalnika.plpuści sok, odsączamy go na papierowym ręczniku. Warzywa namaczamy lub smarujemy w marynacie i pozostawiamy na około 1 godzinę. Nakłuwamy na przemian na drewniane patyczki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Smacznego! Składniki na boczniaki BBQ: – 300ml przecieru pomidorowego – 250g boczniaków – 1 cebula – 2 łyżki octu(...)składników. Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Sos ściągamy z ognia i wkładamy do niego pokrojone (lub nie) boczniaki. Odstawiamy na 30 minut, a następnie grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż się przyrumienią. Smacznego! Artykuł Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongChipsy z jarmużu to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Robi się je w super prosty sposób. Jarmuż trzeba umyć, osuszyć, wysypać na blaszkę do pieczenia, przyprawić i wstawić pod grill na kilka minut. W ten prosty sposób chipsy z jarmużu są gotowe. Chipsy z jarmużu można też robić w ten sposób, że jarmuż wysypujemy na suchą patelnię i prażymy. Polecamy(...)posól, posyp łyżeczką czosnku, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Włącz funkcję gril i piecz jeszcze około 2 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, wstaw tackę pod sam grill. Uważaj, żeby nie przypalić składników. Wyjmij tackę z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż składniki przestygną. Wymieszaj warzywa, filety pokrój w plastry. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Podawaj. Artykuł Przepis dnia
Niedzielny kucharzgrubości około 1 cm (z 200 g rolady wychodzi około 8 plastrów), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy serowy krążek posypujemy utartym cukrem z chili. Włączamy grill w piekarniku, umieszczamy blachę z serem około 10 cm pod grillem i zapiekamy 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni. Na talerzach rozkładamy konfiturę, układamy na niej grillowany ser. Możemy podawać
Tajemnice Smakuproste danie nie wymaga szczegółowego opisu. Wystarczy ugotować dowolną ilość kaszy jęczmiennej wg. przepisu na opakowaniu, pokroić pierś z indyka na zgrabne plastry i grillować na patelni lub grillu elektrycznym, ja takiego własnie użyłam. Taki grill jest o tyle lepszy, że zamykam mięso i jest poddane od razu dużej temperaturze jednocześnie z dwóch stron. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste
Kulinarne przemysleniaBardzo lubię cykorię. Czy to ma surowo - w sałatce, czy to na ciepło - duszoną, gotowaną czy pieczoną. Poza dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej robię ją na grillu z niewielką ilością masła. Smakuje obłędnie. Dlatego postanowiłam ją też spróbować zrobić w wersji bez tłuszczu i powiem Wam, że wyszła super. Mam nadzieję, że grillowana cykoria z salsą pomidorową posmakuje(...)posiekany ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz Wykonanie: Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu. Następnie posypujemy ją natką, solą i pieprzem. W międzyczasie robimy salsę. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pomidory, cebulę, czosnek, sok z cytryny
Kulinarne przygody GatityMielone smażone na patelni do grilla do tego pomidory, czerwona fasola i ostre papryczki... całość posypana żółtym serem. Przepis jest banalnie prosty a danie pyszne i sycące - polecam na chłodniejsze dni. Składniki na 2 porcje: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 małej cebuli mała puszka pomidorów pelati (ok. 160g) mała puszka czerwonej fasoli (ok. 80g) kilka kawałków ostrej papryczki(...)pomidorowego pieprz, ostra papryka w proszku przyprawa do mięsa mielonego dodatkowo: bagietka czosnkowa i szczypiorek Przygotowanie: Mięso mielone i cebulę pokrojoną w cienkie piórka przesmażamy na suchej patelni do grilla - doprawiamy przyprawą i pieprzem Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i fasolę oraz szczyptę ostrej papryki - podsmażamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy do garnka mięso z cebulą - mieszamy i podgrzewamy
Alutka-Gotujeplastry. Gruszki opłukać i dokładnie osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne, nie obierać ze skóry. Gruszki pokroić na niezbyt cienkie plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub elektryczny grill. Układać plastry gruszek i grillować je z każdej strony do ulubionego stopnia przypieczenia. W tym czasie ciabattę przekroić w poprzek i opiec w tosterze lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 2-3 minuty. Lepiej jednak jest chleb opiekać w tosterze, gdyż w piekarniku mogą za bardzo wyschnąć. Można pieczywo również opiec na grillu. Na podpieczonym pieczywie układać na przemian grillowaną gruszkę i ser pleśniowy, a następnie skropić syropem klonowym. Można także użyć płynnego miodu. Udekorować listkami świeżej melisy - opcjonalnie. Podawać od razu
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć! Jak ktoś się zastanawia czym urozmaicić stół zastawiony daniami z grilla to sos tzatziki jest fajnym pomysłem. Przyznam się po cichu, że potrafię go jeść solo…..no bo przecież ja kocham jeść Składniki: * 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego a najlepiej typu greckiego * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 ogórka świeżego * koper * sól Czosnek przecisnęłam przez praskę. Ogórka starłam(...)czosnkiem. Dodałam posiekany koper i odrobinę posoliłam. Tak przygotowany sos tzatziki przed podaniem dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin. Świetny dodatek do mięs a do dań z grilla wręcz wymarzony! Smacznego! Lidka Artykuł Sos tzatziki domowej roboty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąnajlepiej amaretti 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie Żurawinę wsyp do miski i wlej Amaretto, wymieszaj i odstaw. Migdały i pistacje rozłóż na blaszce i wstaw ją do piekarnika pod grill i lekko je podpiecz ok. 5-8 minut. Następnie posiekaj je z grubsza nożem. Połam czekoladę, masło pokrój w kostkę. Umieść miskę z czekoladą i masłem nad rondlem gotującej się(...)cranberries into a bowl and pour in Amaretto, mix and set aside. Spread almonds and pistachios on a baking tray and put it in the oven under the grill and lightly bake for about 5-8 minutes. Then chop them roughly with a knife. Break the chocolate, dice the butter. Place a bowl of chocolate and butter over a saucepan
RafalCook