grecka - 3959 przepisów (strona:102/264)

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą 138

paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie  500g jogurtu naturalnego typu greckiego 30g koncentratu pomidorowego 200g mozzarelli przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, pieprz, suszony koperek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z olejem

Truskawkowa Fiesta
Faszerowane jajka 166

wyśmienita – polecam mrożony, bo jest smaczniejszy od tego z puszki. Gotujemy groszek soląc wodę pod koniec gotowania, a następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem łyżki-dwóch jogurtu greckiego. Można dodać świeżą miętę, jeśli ktoś lubi takie połączenia. Eksperymentujcie na zdrowie

Kucharzyca
Sos do jajek z rzodkiewką i czosnkiem 115

przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz 1. Rzodkiewki ścieramy na drobnej tarce, zielone pędy dymki drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą

Apetyczna babeczka
Pasta jogurtowo-chrzanowa do ryby lub kurczaka 159

Pasta wspaniale nadaje się do ryb i kurczaka w każdej postaci. Składniki: 1 serek homogenizowany 1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego) 1 cebula 1 łyżka startego chrzanu sól do smaku cukier do smaku zielenina Wykonanie: Serek i jogurt wymieszać na jednolitą masę i połączyć z drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać chrzan, przyprawić do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 127

Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałata lodowa na słodko 174

dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Smak surówki można urozmaicić dodając obranego, pokrojonego w plasterki ogórka wężowego. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wielkanocny kremowy, pikantny sos z maślanki,kminku i awokado 129

Składniki 1 średnie awokado 3/4 szklanki maślanki sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki kolendry zielonej 1/4 szklanki majonezu (lub jogurt grecki) 1/2 łyżeczki nasiona kminku świeżo zmielone sól i pieprz do smaku - Trzeba pamiętać ,że majonez jest doprawiany ,więc lepiej posolić po spróbowaniu. Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Jeśli cos zostanie to można

w mojej kuchni
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 184

proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks oprócz - świetnego smaku, długo pozostaje świeży. Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE . Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych. Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej

Di gotuje
Surówka z pomidorów 181

celu zaostrzenia jego smaku, można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Świeżą natkę pietruszki i koperek, w razie potrzeby, można zastąpić suszonymi, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. U mnie w surówce są pomidory ze skórą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Warzywne samosy z pieca 416

płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy. ciasto: 2 szkl. maki pszennej 100 g masła po pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia 3-5 łyżek jogurtu greckiego Mieszamy dokładnie jogurt, masło sól oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Kroimy na kwadraty a każdy kwadrat na dwa trójkąty. Sklejamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszysty fit sernik jogurtowy 6197

dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy 10 minut w 170 st. C Masa: 400 g. sera twarogowego 400 g.jogurtu greckiego 4 białka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (można dosłodzić sobie stewią, brązowym cukrem, lub innym słodzidłem) 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) płatki migdałowe Helio Białka ubijamy

Cynamonowe szczęście
Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem 991

przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi duża porcja sałatki. Kurczaka, zamiast smażyć, można ugotować, a majonez i/lub śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Por ma wyrazisty, ostry smak, aby go złagodzić można go sparzyć tj. pokroić w plasterki, przełożyć na sito i oblać obficie wrzątkiem. Ja dodałam surowego pora

Gospodyni Miejska
CIASTA WIELKANOCNE 231

Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej

Ciastka - domowe słodkości
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 116

Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 1 średnia czerwona cebula 125 g czarnego fettuccine sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, ulubione zioła INGREDIENTS: 200 g beef (entrecote steak) 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt

Martyna Cooks
Sosy FOLWARK - Jajka w sosie wiosennym 129

tuż, tuż. Dzisiaj znajdziecie tutaj propozycje na jajka. W kremowym sosie majonezowym. Musicie koniecznie spróbować czy i Wam posmakują. Składniki : * 5 jajek * 3 łyżki majonezu kremowego Folwark * łyżka jogurtu greckiego * pęczek rzodkiewek * pęczek szczypiorku * pół ogórka zielonego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Przeciąć na pół i ułożyć na talerzu. Szczypiorek drobno posiekać, ogórka

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania