gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:265/391)

Sałatka z tortellini 397

szkole czy w pracy.   Myślę, że swoim smakiem zaskoczy nie jednego fana sałatek. Ja swoją sałatkę zrobiłam z kurczakiem, ale myślę że z powodzeniem można go zastąpić   szynką. Można też dodać do niej swoje ulubione warzywa albo żółty ser. Pychotka. Zresztą przekonajcie się sami;-)     Składniki: 0,5 kg tortellini ( ja użyłam z serem i szpinakiem(...)smażenia   Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy czas to odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i paprykę kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy z wystudzonym kurczakiem i tortellini. Dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Passion of Cooking
Grillowana pierś z kurczaka 282

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z cukinii 145

narosło w ogrodzie i postanowiłam je wykorzystać. Bardzo szybki, prosty do zrobienia.           1 kg cukinii 1 cebula 1 papryka czerwona 40 dkg parówek z szynki 40 dkg filetu z indyka 2 marchewki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 15 kwiatów cukinii olej rzepakowy natka pietruszki   Cukinię ścieram(...)dodaję mięso, parówki i dalej przesmażam. Dodaję marchew, paprykę, liść laurowy, ziele, koncentrat i smażę. Na końcu dokładam cukinię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję kwiatki cukinii pokrojone. Z kwiatów odcinam ogonek i pręcik które wyrzucam. Doprawiam solą, pieprzem można dodać paprykę przyprawę

wesoła kuchnia
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 100

zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się(...)łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek

Szybko Tanio Smacznie
Maślany bigos z młodej kapusty 159

obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... 2 średniej wielkości główki młodej kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 1 cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa grzybowa z soczewicą 173

jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle  Kiełbasę(...)płuczemy i również dorzucamy do garnka. Przesmażamy ją z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Do rondelka wlewamy nasz bulion grzybowy. Doprawiamy papryką, liściem laurowym, solą i pieprzem i gotujemy do momentu aż soczewica stanie się miękka i zacznie się lekko rozpadać.  Na koniec doprawiamy naszą zupę odrobiną śmietanki 30% i podajemy z ugotowanym makaronem.  Pychotka! Smacznego! Wioleta

MamaOskarka
Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką 160

Przepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem

Di gotuje
Lekka sałatka z pomidorem, rzodkiewką i chia 248

Uwielbiam sałatki. W sezonie letnim stanowią większą część moich posiłków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na szybką, zdrową, a zarazem lekką sałatkę z

Słodkie okruszki
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 172

czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Kotlety z łopatki wkładamy do miski(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy

Miód i pieprz
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 158

zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się(...)łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek

Szybko Tanio Smacznie
Bulion mięsno-warzywny 252

różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion(...)kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie

Kulinarna Pokusa
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 198

Spätzle pelnoziarniste,dzieki sporej zawartosci weglowodanow to dobry pomysl zarowno na lekki obiad jak i sycaca kolacje.Tak skomponowana kolacja swietnie zaspokoi glod,uspokoi i pomoze Ci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolady ze śliwką 218

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w

Mania Gotowania
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 327

obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę.Zwijać w roladę.Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze.Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską.Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów.Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze(...)śmietany 30%sok z 1/2 cytryny1 łyżka kaparówtymianek, rozmaryn KAMISsól, pieprzZ mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo

kolorowotorcikowo
Ciasto na pizzę- najlepszy przepis 181

Składniki: 2 szkl mąki pół kostki drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 1 szkl ciepłej wody pół łyżeczki oregano Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Olga Piecze i Gotuje