14.11.2018 Bułeczki doskonałe na śniadanie, zasmakują z pewnością dzieciom i dorosłym. Szybko można przygotować bez specjalnych zdolności kulinarnych. Składniki 4 bułki podłużne 4 jajka 150
gotuj ze mnąwarzyw. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, cukinie - wrzucamy do bulionu. Wszystko razem gotujemy aż będą miękkie wszystkie warzywa, zwłaszcza ziemniaki, ponieważ one potrzebują najwięcej czasu aby zmięknąć. Miękkie warzywa miksujemy w garnku na krem, doprawiamy wedle własnego smaku podanymi przyprawami. Możemy podawać z chipsami z szynki, grzankami, samym serem, szczypiorkiem - Jak dusza zapragnie i gotowe
W Moim Magicznym Domupłacie mięsa rozłożyć farsz grzybowy i dokładnie zawinąć. Następnie dodatkowo zawinąć zrazika w szynkę parmeńską. Na patelni na której smażyły się grzyby obsmażyć roladki. Jak już się przyrumienią zdjąć je z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać pomidory z puszki i dodać majeranek. Gotować aż woda z pomidorów trochę wyparuje. Doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńjego wykorzystaniem. Zobaczcie też: Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z awokado i krewetkami Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki kilka liści sałaty rzymskiej awokado 10 pomidorków koktajlowych kawałek sera
Kuchnia BazyliiUwielbiam kwaśne smaki podobnie jak jajecznice. Nie wiem czy każdemu podejdzie ten smak, ale ja spróbowałam czegoś nowego i dla mnie okazało się to przepyszną kompozycją
Karola gotujekostkę. Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i 3 łyżki posiekanego koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżke posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką
Monia miesza i gotujenachodziły na siebie. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu) i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem z zalewą) i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płyn trochę odparuje. Następnie wrzucić garść
Oryginalny smakNowe dwa noże w mojej kuchni. Chwilę spędziły w pudełkach, a potem kolejną dłuższą chwilę w kuchni, gdzie testowałam je przez prawie miesiąc. Nóż typ
Gotowanie i blogowanieLubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa
Ala piecze i gotujePizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi
zadanie-gotowanieBardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. 2. W rondelku wymieszać ocet
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna Kuchniazakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
Kuchnia BeatyTakie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy
Monia miesza i gotujeWraz z nadchodzącą wiosną mamy coraz większy wybór w sklepach w nowalijkach. Możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia pysznych kanapek, sałatek i surówek. Ja
Ala piecze i gotujePyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki(...)Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry. Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu
VioletoweKucharzenierazem gotowałyśmy z Pyzą . Nazbierało się sporo osób chętnych (pełną listę osób i blogów znajdziecie u Pyzy) ,a danie było naprawdę wyjątkowe, bardzo się cieszę, że mam je w swojej kolekcji makaronów. Bardzo aromatyczne i lekkie. Szałwia wspaniale podkreśliła aksamitny, maślano-szynkowy smak sosu. Jak dla mnie to nawet mogło być jej więcej, dlatego w swoim daniu poczyniłam pewne proporcjonalne(...)piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło
Kuchnia Prezydentowejszynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez(...)minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut
Jadło i czytadłowszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów do gotującej się wody, na dwie minuty, wyjąć szczypcami i włożyć do lodowato zimnej wody na dwie minuty, następnie osuszyć na wyłożonych ręcznikiem papierowym drucianym stojaku, wycierając pozostałą wodę dodatkowymi ręcznikami papierowymi(...)czynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej. Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki octu balsamicznego Świeżo zmielona sól i czarny pieprz Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej
naRuszciekoszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe: szpinak baby szynka szwarcwaldzka pomidor szczypior Sos holenderski: 2 żółtka 50g masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy(...)małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który wcześniej od środka smarujemy odrobiną oleju i posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy
Czerwona Porzeczkatechnikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni pełnoziarnisty 170 g pomidor Przepis: na każdą położyć plasterek szynki, twarogu oraz pomidora Nie miałam pomidora więc użyłam papryki(...)poddusiłam. Podwieczorek 200 ml mleko spożywcze 1,5% tłuszczu 40 g płatki owsiane 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu 50 g ser twarogowy chudy 60 g bułki grahamki 30 g cebula
Kucharzycagotowanie:) Nasze risotto robimy w standardowy sposób i jest gotowe w 20 minut. Dla ułatwienia użyliśmy fasolki z puszki, dla lekkości ryż podlewaliśmy bulionem drobiowym, a salami zastąpiliśmy mielonym mięsem wieprzowym. Efekt jest taki, że powstało bardzo sycące, nieprzekombinowane danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobre risotto. Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku 100 g szynki(...)Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną drobno marchewkę. Smaż przez minutę, dodaj drobno posiekany boczek, a po minucie szynkę parmeńską. Smaż do momentu, aż boczek ładnie się przypiecze. Krok 2 Wyłóż do rondla mielone mięso i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje
Niedzielny kucharzłyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Dodatki: 250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Przygotowanie: Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką(...)solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella. Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli
kuron.com.plUwielbiam to danie. Robi się je dość szybko a smakują każdemu. Można dodać swoje ulubione składniki i wyjdzie zawsze pyszna. Zwłaszcza kiedy na przykład dzieci są
Gotuję TestujęUwielbiam brokuła, a tym bardziej wszelkie sałatki brokułowe. Ta, oprócz prostoty - wyróżnia się pysznym smakiem i odrobiną ma gii... U mnie w domu zawsze znika... zadziwiająco
Di gotujeUpał, więc nie ma chęci na jakieś długie stanie przy kuchni. Dzisiaj u mnie sałatka makaronowa a do niej kotlet drobiowy. My tak lubimy. Sałatka z
Ala piecze i gotujeDziś przepis na przekąski z ciasta francuskiego zainspirowane pomysłem mojego kolegi. Niewielkie a pyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani
Mama GotujeTaki sałatkowy mix z awokado. Zebrałam co miałam pod ręką i wyszło mi takie coś, coś całkiem dobrego. Spróbujcie, polecam :) składniki: 1/2 główki sałaty lodowej
Monia miesza i gotuje