Sposób na czerstwy chleb? Grzanki z ulubionymi dodatkami - u nas z domową kiełbaską na ostro, z chili , ogórkiem kiszonym, podsmażoną cebulką i serem żółtym. Tak prosto
Kocham..lubię..gotuję..Składniki ( 1 porcja): 100 g polędwiczki wieprzowej 1 kulka mozzarelli 4 plastry szybki parmeńskiej 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 stopni mięso
Oka w rosole czyli KaFka gotujeciasto 1 szkl mąki pszennej, 0.5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta sody nadzienie 1 op szpinaku świeżego 200 g 1
Gotowanie jest łatweInna propozycja grillowa pieczarek. Wakacje tuż tuż, a więc trzeba odpoczywać między innymi grillując. Ważne, aby grill nie był nudny. Kiełbasy można zastąpić grillowanymi owocami, warzywami
Karola gotujeNa wielkanocnym stole królują między innymi jajka, chrzan i domowe wędliny. Właśnie wszystkie te składniki łączy ta pyszna sałatka. Jest bardzo prosta ale doskonale sprawdzi się
Monia miesza i gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). (7 sztuk) Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko
Di gotujeSosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek
Monia miesza i gotujeTo danie należy do tych, które estetycznie wygląda , jest proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje. Sałatkę żydowską jak inne sałatki
Gosia gotujeWitam, pół godz. temu dotarły do mnie zamówione kokilki, więc pomyślałam dlaczego nie?? Po co czekać do popołudnia, żeby je wypróbować- zrobię gorące śniadanie! JAJKA ZAPIEKANE
Kuchnia BeatyPolecałam już jajka zapiekane w chlebie tostowym a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe
Monia miesza i gotujeKolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki
Monia miesza i gotujeupieczonej cielęciny oraz ciasto, które nie rozpadnie się podczas gotowania nawet gdy cienko je rozwałkujesz. Składniki na pierogi z mięsem Ciasto na pierogi 350 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml letniej wody sól Farsz do pierogów 400 g upieczonej cielęciny 1 cebula 100 g tłuszczu od szynki lub słoniny 3 łyżki sosu z pieczenia cielęciny 3 łyżki tartej bułki(...)rozwałkowanego ciasta nałóż po 1 łyżeczce farszu. Krążki złóż na pół i zlep brzegi pierogów. Wymaga to trochę wprawy, ale nie jest specjalnie trudne. Zlepione pierogi wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gdy wypłyną gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową. Podawaj ze skwarkami, możesz też polać je masłem lub zaserwować z sosem grzybowym. Jakie mięso
PrzesmacznieCharakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się w wodzie tylko do momentu kiedy jest mocno al dente i dogotowuje w sosie. Polecamy Wam tę pastę, bo jest łatwa, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Zamiast podgardla możecie użyć boczku wędzonego, lub jeśli chcecie ograniczyć do minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino(...)minut.. Krok 2 Wlej wino do boczku, dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna naczynia przysmażone kawałki. Odparuj wino. Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Nastaw wodę na makaron, posól, wrzuć do wrzątku bucatini. Gotuj krócej, minutę, dwie, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Krok 4 Przełóż makaron szczypcami na patelnię z sosem
Niedzielny kucharznajbardziej udany!Składniki: pęczek szparagów (500 gram) trzy ząbki czosnku 50 gram masła + łyżka oliwy z oliwek 3 jajka garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz świetnym dodatkiem jest szynka parmeńska Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów. Następnie odrywamy łykowate części szparaga od tych "zjadliwych". Robimy to w ten sposób, że każdego szparaga z osobna łapiemy mniej więcej w połowie łodygi(...)się rozgotowują. Gotujemy szparagi w wodzie z solą około 8 minut. Tak by nadal były dość chrupiące. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło z oliwą i posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, wrzucamy ugotowane, odcedzone szparagi, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3-4 minuty. W tym czasie na innej patelni smażymy jajka sadzone. Gotowe szparagi podajemy z szynką parmeńską, jajem
Mango Papajazupek vifon rosół 3 ogórki kiszone 3 ogórki gruntowe pół kostki żółtego sera szynka około 15 plastrów pół puszki kukurydzy 1 papryka 3 pomidory szczypiorek majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pokroić wszystko w kostkę dodać 3 paczki zupek vifon rosół (najlepsze te zielone) nie gotować makaronu sam zmięknie. Wszystko wymieszać z 4 do 5 łyżek majonezu, doprawić solą
Wasze Przepisyrazem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule
królestwo garówskładniki 6 czerwonych cebul pokrojonych w plasterki 20 dag szynki 30 dag żołtego sera gouda puszka kukurydzy przyprawy ( sól, pieprz, czosnek ) majonez ketchup szklanka cukru 3/4 szklanki octu 1 szklanka wody Zagotować wodę, cukier i ocet. Dodać pokrojone cebule i dalej gotować. Następnie odstawić na całą noc do ostygnięcia. Na drugi dzień cebule wymieszać z pokrojoną wędliną, startym serem
Moje Wyrobypieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy
Mała w garnku mieszaugotowanych na twardo 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Marchewkę i pietruszkę gotujemy i obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy. Chrzanem z warzywami można faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy dodatek do mięs na zimno. Smacznego
Trzeci talerzczosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy
Marcepanowa kuchniaząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć. Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martystołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczek rzodkiewki pęczek kopru 1 czerwona papryka 20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo przywiera do dna. Warzywa płukany
Sprawdzone przepisy kulinarnesię ma w końcu gotować, wszędzie gdzie czytałam było 2-3min, ja gotowałam ok.5 i co?) Dobra to nie jest takie tragiczne, wrzuciłam je jeszcze trochę na patelnię i w ten sposób powstało koszulko-sadzone jajko, że tak to nazwę :PGrzanki+mozzarella+szynka+pomidor+koszulko-sadzone jajko tak to jest to, idealne po długim biegu. ♥A za dwa tygodnie
More food, love and dreamsmakaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę
Buniabaje w kuchni