gofry muszą kojarzyć się tylko z latem ? Ja mam ich zimową wersję. Pełnoziarniste, chrupiące gofry podaję z jabłkami karmelizowanymi, pachnącymi cynamonem. Poczuliście już zapach ? Zatem korzystajcie z przepisu, śmiało. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Z ciasta upiec gofry. Jabłka obrać ze skórek i pokroić w centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzać miód z cukrem. Gdy miód i cukier się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Jabłka smażyć na dużym ogniu
kolorowotorcikowoKapitalne gofry!, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tajemnicą jest dobry przepis i oczywiście dobra gofrownica, taka która ma 1000 Wat lub więcej, słabszy sprzęt wysuszy nasze gofry i niestety efekt już nie będzie tak imponujący. Składniki na 10 sztuk: - 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 270 ml mleka - 5 dag stopionego ciepłego masła - 2 jaja, najlepiej(...)łyżeczki ) - szczypta soli 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły. Podawać z ulubionymi
Apetyczna babeczkaGofry zazwyczaj robie w wersji słodkiej ale naszło mnie na coś innego i powstały gofry wytrawne. Do ciasta dodałam suszone pomidory, cebulkę, czosnek niedźwiedzi i starty ser grana padano. Taka słona wersja gofrów też jest pyszna. Goferki świetnie smakują same ale można też zrobić sobie z nich taką inną kanapkę albo podać jako dodatek do zupy. składniki: 2 szklanki mąki(...)kosteczkę, suszone pomidory z oleju też drobniutko pokroić. Dodać do ciasta razem z przyprawami i startym serem. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać gofrownicę i piec złociste gofry. Czas pieczenia zależy od gofrownicy. Po upieczeniu wystudzić na kratce
Monia miesza i gotujeGofry to wydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak. Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę. - Do masy dodac pianę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub łópatką. - Rozgrzać gofrownice i smażyć gofry. - Do miseczki przełożyć twaróg dodać jogurt, sól wymieszać . - Pokroić paprykę w kostkę, dodać do masy twarogowej,posolić do smaku wszystko z blenderować. - Gofry posmarować masą twarogową Można użyć mniejsze
Eli Gotowaniedawno nie było gofrów , więc czas dzisiaj zrobić. Zamierzam dodać płynną czekoladę , będą typowo czekoladowe. GOFRY CZEKOLADOWE - składniki mąka pszenna 500 g czekolada mleczna 200 g 30 g ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia mleko 500 ml margaryna 100 g jaja 4 szt GOFRY CZEKOLADOWE -wykonanie Miksujemy jaja z ksyltolem na puch ( masa nam się potraja jajeczna). margarynę(...)czekoladę rozpuszczamy razem ( chłodną wlewamy do masy jajecznej ) Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy teraz już czekoladowej. Całość miksujemy przez chwilkę. Gofry wychodzą bardzo smaczne. Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu
Różowa kuchniadelikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki(...)czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można
Mania WypiekaniaŚwietna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu . Dla kogo: dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów dla gofromaniaków dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie Składniki suche: 160g(...)misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
Mania WypiekaniaPrzepisów na gofry jest naprawdę wiele. Różnią się trochę składem, trochę kształtem, ale tak naprawdę to od nas zależy czy nie będą przywierały do formy i czy będą pulchne. Tajemnicą pulchności gofrów jest dobrze ubite białko z odrobiną soli, a tego aby nie przywierały do formy posmarowanie jej delikatnie od góry i od dołu olejem. Ważne jest również(...)Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem. Do wysokiej miski wbijamy żółtka (białka wlewamy do drugiej miski) i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodajemy przesiana (aby gofry były delikatniejsze) mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. wszystko razem miksujemy i odstawiamy. Do białek wsypujemy szczypte soli i ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie drewniana łyzką przekładamy białka
ChilliJemyPyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić(...)później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 0,5 szklanki puree z dyni - 4 łyżki roztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce
CookYourselfbitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder
Smakowite DaniaWraz z nadejściem wiosny zaczynamy mieć ochotę na smakołyki, o których zimą nawet nie pamiętaliśmy. A może by tak zjeść gofry? Ze śmietaną? Z dżemem? NIE! Ze śmietaną . . . koperkiem i ogórkiem! Do przygotowania tych niezwykle smacznych i oryginalnych gofrów zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Addio pomidory. Ja podałam gofry z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie(...)Przełożyć do miski i połączyć ze śmietaną, jajkami i przyprawami - ja dodałam także czosnek. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Nagrzaną gofrownicę posmarować oliwą i piec gofry. Ja podałam z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Smacznego
KUCHARNIAGofry (czyli coś co chyba każdy uwielbia :)) 20000 tysięcy wyświetleń "pykło". Nie jest to nadzwyczajna liczba, ale liczy się to że chociaż garstka ludzi ogląda mojego bloga :) Jestem zadowolony, ale nie ukrywam, że liczę na więcej ;p Oby tak dalej. Dziś raniutko zrobiłem gofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów(...)Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę tak by nie było grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i małą chochelką wlewamy masę. Smażymy do momentu gdy ciasto się troszeczkę zarumieni. 2. Gofry gotowe, więc teraz możemy położyć na nie dżem, miód, czekoladę, bitą śmietanę lub po prostu posypać cukrem pudrem. A dziś muzyczka, która powstała z wymieszania dwóch wspaniałych gatunków muzycznych
Gotuj Z Muzykąspelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis na gofry znalazlam tutaj. Zmodyfikowalam go do wlasnych potrzeb i przedstawiam ponizej. Skladniki na 8 sztuk(...)polaczyc ciasto z piana gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke jogurt poslodzic stewia do smaku podawac z kleksem jogurtu greckiego.Nalozyc owoce i posypac wiorkami kokosowymi (jesli wiorki przedtem uprazysz na patelni bez tluszczu,beda jeszcze bardziej aromatyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mleka ½ szklanki oleju kilka kropli aromatu waniliowego 500 ml śmietany kremówki 30% 500 g truskawek cukier do smaku Gofry są dosyć popularnym deserem. Dlatego starałam się wynaleźć jak najlepszy przepis. I właśnie taki, znalazłam na blogu atinabc . Gofry wyszły przepyszne. Kruche z wierzchu a mięciutkie w środku. Serdecznie polecam(...)masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany kremówki (można ją lekko dosłodzić) i pokrojenie truskawek na mniejsze kawałki oraz ułożenie ich w dowolnej ilości
Świat CiastaDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam
Chilli Czosnek i Oliwa