pieczenia Krem: 3 szkl. mleka 6 łyż.kaszy manny 5 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 15 dag wiórków kokosowych 3/4 masła lub margaryny Masa: 25 dag marmolady 1 galaretka w proszku (ja dodałam swoje powidła śliwkowe) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części. Dać do lodówki na 30 min. Po czym upiec 4 placki 180st. na 15 min. Ugotować
Wasze PrzepisyBardzo łatwa do zrobienia rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem. Zamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mąki oraz: 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 banany sok z cytryny do skropienia banana 50 g czekolady mlecznej startej
Przepisy mojej mamyMąkę ziemniaczaną dodajemy na samym końcu, rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Masa powinna zgęstnieć i mieć konsystencję gęstego kisielu. Ja po ściągnięciu z ognia dodaję również dwie łyżki galaretki cytrynowej, ale o tym nie wspominają zapiski mojej mamy sprzed 30 tu lat. Masę wylewamy na spodni biszkoptowy blat, przykładamy drugim i odstawiamy na czas robienia polewy. Składniki polewy
Kronika Piekarnikaczego niezaprzeczalnym świadectwem jest zamieszczone zdjęcie. Jeśli lubicie szybkie uproszczone wersje, to przepis idealny. Jeśli macie więcej czasu i sprawny piekarnik - zróbcie wersję na blacie upieczonym i zalejcie górę galaretką. Z truskawkami oczywiście. Choć, w sumie, w zasadzie to nie takie oczywiste. Może kolorowa mozaika na talerzyku będzie przyjemniejsza? Wystarczająco dużo monotonii mamy za oknem. Czyż nie? Składniki masy truskawkowej
Kronika Piekarnikadrobno kruszymy kilka biszkoptów. Całość wygładzamy i znów wkładamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje, wykładamy mus rabarbarowy, wyrównujemy jego powierzchnię. I znów do lodówki. W między czasie rozpuszczamy jedna galaretkę - pomarańczowa lub cytrynową. Lekko tężejącą wylewamy delikatnie na mus. I teraz czas na kilkugodzinne chłodzenie w lodówce. Powodzenia, pomimo wielu etapów, da się to cudo ogarnąć, nie denerwując się. Muszę
Kronika Piekarnikamiękkiego masła i 40 gr zmielonych orzechów. Przekładamy placki, obciążamy 500 stronicową książką i odkładamy co najmniej na jedną noc. powidła śliwkowe : podgrzane i wymieszane z łyżką galaretki wiśniowej lub pomarańczowej. Blaty grubsze polecam nasączyć naparem słodkiej herbaty. Kończąc wpis, już wiem że wrócę do tego przepisu wcześniej, niż myślałam. Zdjęcia z kroniki piekarnikowej: Wersja tortu z trzech
Kronika PiekarnikaPiernik zmięknie w tym czasie i będzie gotowy do przekrojenia na trzy blaty oraz do przełożenia ulubioną masą. Ja najczęściej przekładam powidłami śliwkowymi, które podgrzewam z łyżką galaretki cytrynowej. Wierzch ciasta można polać czekoladą lub posypać pudrem. Moja mama do przełożenia piernika nie wyobraża sobie innych mas, niż kawowa i cytrynowa. Kawowa na dole, cytryna na górze. Naprawdę, kolejność jest
Kronika Piekarnikazadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek, co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem, który nadaje całości charakteru, ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki: na tortownicę o średnicy 22-23 cm lub formę około 20 cm / 20 cm Spód ciasteczkowy: 100 gramowe opakowanie herbatników petitków 3 łyżki
Kronika Piekarnikabiszkopty Masa 750 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki żelatyny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wrzątku Masa z jabłek 1,5 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty
Przepiski.plWędlina przygotowywana jest w szynkowarze, z dodatkiem papryczki chili i kaparów. Dodatki te sprawiają, że mięso ma bardziej wyrazisty, ostrawy posmak - co zdecydowanie nadaje jej pikanterii. Otoczona delikatną galaretką idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, nawet bez żadnych dodatkowych warzyw. Składniki: 1 kg mięsa z uda indyka, 15 g soli peklowej, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 papryczka chili
Świat Domowej KuchniPanna cotta to przepyszny deser, który swoje korzenie ma w kuchni włoskiej. To taka nasza galaretka, tylko przygotowania na bazie śmietanki kremówki. Jest bardzo prosty do przygotowania, a poza tym daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego smak. Dziś jest to kawowa panna cotta z owocowym sosem. Do sosu użyłam czerwonych porzeczek, bo te kwaskowe owoce fajnie kontrastują
Kulinarne przygody Gatitydużym doświadczeniem w branży cukierniczej. Specjalizują się w produkcji wysokiej jakości cukierków oblewanych prawdziwą deserową czekoladą z bogatym wyborem nadzień, w tym słynną śliwkę w czekoladzie, piankowe Pyszne Mleczko, Galaretki, Michaśki. W ofercie znajdują się również takie cukierki jak krówka na pełnym mleku, landrynki i toffi. Śliwki są wyjątkowo smaczne, oblane pyszną, niezbyt słodką czekoladą. Pamiętam, że jako dziecko
Zrób to smaczniezmieniałem dwa razy. Dwa ostatnie zdjęcia to wyrób zrobiony w szybkowarze, można zauważyć, że w stosunku do konserw pasteryzowanych jest minimalnie większy wyciek soków z mięsa, powstała mała ilość galaretki. Wyrób ten jest jakby bardziej zbity konsystencja troszkę się różni. Konserwa pasteryzowana jest minimalnie bardziej delikatna. Ps .Jednak jak komuś zależy na czasie może śmiało robić w szybkowarze konserwa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.skóry i rozdrabniamy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w kostkę. Odmierzamy 700 ml wywaru i dodajemy 4 łyżki żelatyny. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. (Jeśli chcemy zrobić więcej galaretek to na 1l wywaru przypada ok. 6 łyżek żelatyny). Do kubeczków wkładamy przygotowane składniki: mięso, plasterek jajka, groszek, marchew, natkę pietruszki. Zalewamy przygotowanym wywarem. Wkładamy do lodówki do stężenia. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygody