Kora orzechowa z brzoskwiniami to pyszne ciasto przekładane orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Jego nazwa związana jest z wyglądem ciasta – po przekrojeniu rzeczywiście przypomina korę. Zawdzięcza to dodatkom do biszkoptowych … The post Kora orzechowa z brzoskwiniami appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyciemny, każdy wariant wygląda efektownie i apetycznie. Jak zrobić krem budyniowy do biszkoptu? Tak samo jak do tradycyjnej karpatki. Biszkopt z masą budyniową Biszkopt z masą budyniową i galaretką lub z budyniem i dżemem jeżeli nie lubisz kokosu. Gdy zaś jesteś fanem , ciast jasnych, delikatnych polecam biszkopt z z kremem i kokosem. Czym nasączyć biszkopt z masą budyniową? Możliwości jest
Dieta moja pasjaMega cytrynowe szybkie cupcake, krem na basie śmietany, mascarpone i galaretki, niebo w buzi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMega cytrynowe szybkie cupcake, krem na basie śmietany, mascarpone i galaretki, niebo w buzi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpolać sernik, równo rozprowadzić. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik dyniowo – piernikowy → Sernik dyniowo – pomarańczowy → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi → Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową Artykuł Sernik pomarańczowy z batatami pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakwiększość cennych wartości odżywczych, dlatego warto w ten sposób przechowywać je na zimę. Co więcej, mrożone maliny wykorzystasz z łatwością jako dodatek do owsianki, budyniu, kaszki, herbaty, ciasta czy galaretki. A może chcesz zrobić lody z malin? Wystarczy, że wyciśniesz z nich odrobinę soku i zostawisz całe owoce. Wykorzystaj foremki silikonowe do przelania masy. Włóż w środek drewniane patyczki albo
Rozdomowionaprzyjaciół. Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól ? 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego ? 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego ? 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy ? 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk ? 1 szklanka soku jabłkowego ? 1 cukier waniliowy ? 1 łyżka mąki
To co kochamkażdy lubi czarną porzeczkę, jednym przeszkadza wyrazisty smak, innym pestki i skórka, jeszcze innym intensywny zapach. Na pestki i skórkę mogę coś zaradzić proponując gładką i łatwą do zrobienia galaretkę z czarnej porzeczki. Składniki: ? 2 kg czarnej porzeczki ? 2 kg cukru Wykonanie: ? Czarną porzeczkę zasypać cukrem, najlepiej na noc. ? Podlać 1 szklanką wody i gotować ok. 10 minut. ? Przecedzić przez
To co kochamczarną porzeczkę, ale w razie gdyby jednak, to podaję przepis na dżemik. Jest bardzo prosty i tylko dwuskładnikowy. Skórka i pestki przyjemnie chrupią podczas jedzenia, co odróżnia go od galaretki. Idealny do przekładania ciast. Składniki: ? 2 kg czarnej porzeczki ? 1 kg cukru Wykonanie: ? Czarną porzeczkę włożyć do garnka z grubym dnem i utłuc tłuczkiem. ? Zagotować, dodać cukier i mieszać
To co kochamGęsta, aromatyczna i błyskawiczna malinówka, którą można pić już na trzeci dzień. Jednocześnie słodka i kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: ? 1,5 kg malin ? 2,5 litra wody ? 1,25 kg cukru ? sok z 10 cytryn ? 1 litr spirytusu Wykonanie: ? Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały sok, aby tylko pestki zostały
To co kochamposiłku poprzez zwiększanie objętości porcji, nie mając negatywnego wpływu na smak potrawy. Po namoczeniu w płynie włóknik tych nasion szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem
To co kochamCoś ostatnio na blogu porzeczkowo się zrobiło, ale trzeba kuć żelazo póki gorące, bo kończą się już świeże porzeczki i pozostaną tylko soki, dżemy, galaretki, konfitury i nalewki. Pyszny, aromatyczny deser na bazie serka ricotta również zawiera czarną porzeczkę, stąd ten fioletowy kolor. Ja użyłam delikatnej ricotty ale można użyć każdego innego białego, kremowego serka. Serek porzeczkowy jest lekko kwaskowy
To co kochamwłaściwościach nasion chia pisałam wielokrotnie. Dodane do soku lub owocowego puree tworzą galaretkę zagęszczając je. Dzięki temu każdy deser jest sycący, będąc równocześnie zdrowym i prawie dietetycznym. Ja wolę bez miodu bo melon jest dość słodki, można dodać tylko do kiwi. Składniki na 4 małe porcje: ? 1/2 melona ? 1 kiwi ? 3 łyżki chia seeds ? 2 łyżki miodu ? posiekane migdały Wykonanie
To co kocham