śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić. Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść. Śnieżkę ubić(...)lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki
kolorowotorcikowokruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa
Pasja Smakuwstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek. Lukier: -5 kopiastych
Smaczne Zdrowekrótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody. W reszcie wody rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia(...)wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo: I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki III. - 300-400g kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixem i mielonym ksylitolem. Wyłożyć na owoce. Wyrównać. Następnie
Smaczne Zdrowewrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka w galarecie zastygła. Na drugi dzień wyciągamy galaretę z foremek, ostry nóż wkładamy ostrożnie między galaretkę a foremkę, wpuszczamy powietrze i galaretka odkleja się od foremki i opada na talerz, dekorujemy szynkę w galarecie w zależności od okazji. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka(...)nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą
Ala piecze i gotujeszkolne 150 g masła Masa jogurtowa 400 g jogurtu naturalnego 250 ml zimnej kremówki 1/2 szk mleka 3 łyżki żelatyny 1 szk cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej truskawki galaretka truskawkowa Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować(...)rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą
Ala piecze i gotujebardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy(...)nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić. Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy
Ala piecze i gotujetego dżemu. Zawsze zastanawiałam się jak może smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona. Składniki: 1,5 kg cukinii 300 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki skórki z cytryny Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku(...)grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić
Ala piecze i gotujegarnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto
Z miłości do słodkościpowoli dodawać masę jajeczną. Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy. Wierzch: 6 połówek brzoskwiń z puszki, słoik wypestkowanych wiśni, 2 galaretki cytrynowe. Owoce odsączyć, rozłożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić. Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić
Z miłości do słodkościwystygnie nam w kilka chwil. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć(...)kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremówki, dodać kilka pokrojonych truskawek oraz stężałą galaretką. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą śmietankę, dodać truskawki. Schłodzić. Ja dobrze nasączam biszkopt, dzięki temu nie muszę długo czekać na ciacho
Magiczne Życie Martyzimno z brzoskwiniami- pychotka :) Składniki: paczka herbatników 1/2 kostki masła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło(...)dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka polecam
Smaki EdytySkładniki: paczka herbatnikow 1/2 kostki masła 1 kg sera do sernikow smietana 30% 400 ml smietana fix 4 łyzki cukru pudru 4 łyzeczki zelatyny 1-2 galaretki truskawkowe truskawki, jagody Smietanę chlodzimy w lodowce przez kilka godzin. Maslo rozpuszczamy i zostawiamy do przestygniecia. Herbatniki przekladamy do foliowego woreczka i miazdzymy. Pokruszone herbatniki mieszamy z maslem(...)masy smietanowo-serowej. Miksujemy. Mase wykladamy na pokruszone herbatniki, wyrownujemy i wstawiamy na ok. 1-2h do lodowki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka
Smaki Edytyorganizm domagał się ostrości. O wyborze zadecydowało to , że Mama w końcu musi jeść normalni nie oglądając się na mnie , a już tak dawno nie było jej ,, ukochanej,, galaretki drobiowej. Po konsultacji doszłyśmy do wniosku , że wspólnymi siłami ugotujemy wywar- odlejemy część na galaretkę ( i zrobimy ją ), a na tym co zostanie zrobimy pomidorówkę podgotowując ją z pikantnymi przyprawami ( płatki
Buniabaje w kuchni