zagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej(...)oleju Składniki na masę budyniową: - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1/2 litra mleka - 6 łyżek cukru - 340 g miękkiego masła - 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch
mojewypiekiinietylkodługiej zabawy i urodzinowego szaleństwa. :) A i rodzice "oszukanym serniczkiem" (jak nazwało go moja mama) nie pogardzą :) Składniki: 1 opakowanie (potrzebne ok. 100 g) okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka poziomkowa (lub dowolna) 4 banany (480 g) 200 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka (10 g) cukru pudru (+ dwie miareczki stevii, lub ew. jeszcze jedna(...)łyżka cukru) Przygotowanie: 1. Formę wykładamy biszkoptami. 2. Przygotowujemy 2 truskawkowe galaretki, używamy 0,5 ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną. 3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą miksera. 4. Tak przygotowaną masą cieniutko pokrywamy biszkopty i wstawiamy na pół godziny do lodówki
Malowane smakiemBISZKOPT 5 jaj 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 3 kost sera tłustego 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa śmietana 18% - 400 ml PIANKA 1 szkl śmietany kremówki-36% 1 galaretka truskawkowa PONCZ woda gotowana ostudzona- 400 ml spirytus(...)piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć
Kuchnia Danusilinię ;-) Jest bardzo prosty, zawiera mało składników. Zawsze się udaje i pysznie smakuje :-) Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki(...)galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 750 ml wrzącej wody. 1 galaretkę z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy 400 ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Następnie odstawiamy je, aby się schłodziły. Gdy zaczną delikatnie tężeć (jest ważne, aby całkiem się nie ścięły ! ), do dużej miski przekładamy serki i miksujemy je przez 2-3 minuty
Kulinarne przygody Gatitywiem kiedy, nie wiem jak ale moje szafki kuchenne dość mocno zaobfitowały w galaretki owocowe. Zrobiło ich się naprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie(...)pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze krótką chwilę
Made By Mom And Sonoraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku(...)pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie: Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szk przegotowanej gorącej wody.Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki.Lekko przestudzić i wlać 1 szk zimnego mleka.Odłożyć do lekkiego stężenia.Gdy galaretka będzie tężeć z miksować mikserem na wolnych tak długo aż galaretka
Ala piecze i gotujeCiasto Szajbusek to bardzo kolorowy, domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest wysokie i podzielne. Składa się ze szpinakowego biszkoptu, trójkolorowej pianki i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Składa się ze składników, które są dostępne cały rok, więc można je podać zarówno podczas letnich upałów, jak i zimną, aby nacieszyć oko kolorami(...)rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Pianka: 400 ml śmietany 30% 400 ml jogurtu greckiego 250 g mascarpone trzy opakowania galaretek o różnych kolorach (żółta, czerwona i niebieska) 3 x 150 ml wody Galaretka: 750 ml wody 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej puszka brzoskwiń (około 850 g) Przygotowanie Ciasto szpinakowe
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem czekoladowym to proste i tanie ciasto na zimno , idealne do przygotowania ze składników, który mamy pod ręką. Zawsze się udaje, będzie dobrym przepisem dla początkujących. Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką składa się z cienkiego blatu biszkoptowego, ekspresowego kremu budyniowego i owoców. Krem budyniowy jest(...)przygotowany najprostszą i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i wylewamy galaretkę z owocami. Do ciasta można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład maliny, brzoskwinie czy truskawki. Biszkopt z wiśniami i galaretką to nieskomplikowane, nie za słodkie ciasto, która
Lekcje w kuchniMonia znowu namieszała. Truskawkowy obłoczek to kolejna propozycja na pyszne i bardzo delikatne ciasto bez pieczenia. Całe ciasto tworzą cztery składniki: herbatniki, truskawki, śmietanka i galaretki. Ciasto można przygotować z innymi owocami, mogą być jagody, maliny lub brzoskwinie. składniki: ok 400 g herbatników u mnie pełnoziarniste masa 1 350 g truskwek 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody masa(...)śmietanki 30 % 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody masa 3 300 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody 3-5 kostki ciemnej czekolady Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę 1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić
Monia miesza i gotujesmak z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Gorąco polecam! Jak przygotować deser z wiśniami w pucharku? Aby przygotować ten deser, potrzebne będą kakaowe herbatniki, jogurt grecki, wiśniowa galaretka, cukier puder oraz świeże lub mrożone wiśnie. Na początek rozgniatamy kakaowe herbatniki i wykładamy nimi dno każdego z kubeczków. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Połowę galaretki mieszamy(...)jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Tak powstały krem wykładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki, aby stężał. Następnie na wierzch kremu wykładamy świeże lub mrożone wiśnie, a pozostałą część galaretki wiśniowej wylewamy na wierzch. Dokładny przepis na deser w pucharku znajdziesz poniżej. Jest to świetna propozycja dla osób, które szukają słodkiego przysmaku, ale jednocześnie chcą uniknąć ciężkich, tłustych i kalorycznych
Via Gustopieczenia Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe – bez cukru 1 litr zielonego soku przecierowego typu Kubuś, Pysio 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 400ml śmietanki 30% 1 zielona galaretka u mnie agrestowa Dodatkowo: 2 opakowania delicji szampańskich o ulubionym smaku 3 -4 banany 2 zielone galaretki *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Mąkę(...)Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy rozrobione budynie, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje *** *** Ciepłą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie i całość odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Na masie budyniowej układamy delicje *** *** Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia *** *** Gdy galaretka całkowicie ostygnie (ale jeszcze nie tężeje) ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy galaretkę i mieszamy *** *** Śmietankę wylewamy na delicję, wyrównujemy
Blog z ApetytemCiasto Pazerniaczek jest pyszne i efektowne, dlatego skusi każdego łakomczucha. Kakaowy biszkopt, sernik na zimno z dodatkiem wiśni (można też wykorzystać inne owoce np. maliny, borówki czy truskawki) i galaretka tworzą wyjątkową kompozycję. Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Nie można się pohamować przed wzięciem kolejnego kawałka. Jak przygotować ciasto Ciasto Pazerniaczek? Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu i rozpuszczenia galaretek(...)Kiedy wszystkie składniki ostygną, ser mieszamy z galaretką i wylewamy na biszkopt. Następnie ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki i po tym czasie wylewamy na nie galaretkę. Całość robi się szybko, trzeba jedynie mieć trochę czasu, gdyż trzeba trochę czekać pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania. Składniki na Ciasto Pazerniaczek: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarneIdealny deser na upały dla małych i dużych. Wystarczy tylko kilka galaretek i jogurt. Deser bardzo prosty ale żeby uzyskać ładny efekt trzeba poświęcić troszkę czasu bo musimy wstawiać i wystawiać z lodówki i czekać aż stężeje każda warstwa. Ale od czasu do czasu można się troszkę pobawić. składniki: 4 dowolne galaretki o różnych kolorach ( u mnie pomarańczowa,czerwona, żółta(...)niebieska) 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g) gorąca woda do rozuszczenia galaretek Jogurt przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Galaretki żółtą, niebieską i czerwoną rozpuścić, każdą osobno w 400 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Jogurt naturalny zmiksować z wystudzoną galaretką pomarańczową. Do każdej szklanki wlać
Monia miesza i gotujeCiasto Jagodowe z mango to rewelacyjnie pyszne ciasto bez pieczenia . Na biszkoptach, o delikatnie aksamitnym kremie jagodowym z dodatkiem białej czekolady. Wykończone galaretką z mango i udekorowane bitą śmietaną z borówkami. Polecam zrobić, bo warto. Po prostu pycha. Jak zrobić takie ciasto jagodowe mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative(...)będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO JAGODOWE MANGO SKŁADNIKI: Spód: biszkopty podłużne (18 szt.) Krem: galaretki jagodowe (2 opakowania = 94 g) gorąca woda (300 ml.) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) biała czekolada (200 g) jagody mrożone lub świeże (400 g) Mus mango: mango duże (potrzeba 400 g miąższu) galaretka żółta (1 opakowanie = 71 g) żelatyna
RITA food channelletnich deserów! Nie dość, że pięknie i efektownie wygląda, to jeszcze bosko smakuje. Z powodzeniem może zastąpić lody w upalne dni. Jogurtowa pianka w połączeniu z truskawkami w galaretce i biszkoptami tworzy idealną kompozycję. Ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka, zwłaszcza, że ciasto jest leciutkie i orzeźwiające. Jak przechowywać ciasto Malowana Lala? Ciasto musi być trzymane w lodówce, wyjmujemy(...)przed podaniem. Spokojnie wytrzyma 4-5 dni, ale wątpię, aby aż tyle czasu mogło się uchować. Składniki na ciasto Malowana Lala: Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 2 opakowania galaretek truskawkowych (po około 70 g każda) 0,5 l wody Warstwa jogurtowa: 2 opakowania galaretek truskawkowych 300 ml wody 500 g jogurtu greckiego 150 g śmietany 30% Dodatkowo
e-PrzepisyKulinarne